BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,77
ALTIN 2.496,86
HABER /  POLİTİKA

Şeş beş değil halkımız düşeş attı

DTP İstanbul adayı Akın Birdal seçimi değerlendirdi. "Seçim sonuçları DTP'nin kapatılmayacağını göstermiştir" dedi ve ekledi;

Abone ol

DTP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Akın Birdal, partisinin İstanbul İl Merkezi'nde DTP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel ve ÖDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras'la birlikte düzenlediği basın toplantısında, 29 Mart yerel seçiminin sonuçlarını değerlendirdi.

''Halk bu seçimde Kürt sorununun çözümünü ve küresel mali krize katlanmayacağı mesajı vermiştir'' diyen Birdal, ''Halk demokrasi talebini ortaya koymuştur. DTP, daha önce 5 ildeki belediye başkanlığı sayısını bu seçimde 8'e çıkardı. Oy yüzdesi de fevkalade arttı. Emanet oylar geri döndü. Kürtler'in kendi dili ve kimliğiyle var olduğunu gösterdi'' şeklinde konuştu.

AKP, CHP VE MHP'YE 200 MİLYON TL SEÇİM YARDIMI EŞİTLİĞE AYKIRI

Seçimlerin demokratik eşitlik ilkelerine bağlı yürütülmediğini, AK Parti, CHP ve MHP'nin devlet hazinesinden 200 milyon TL yardım almasına karşın, 22 milletvekiliyle grubu bulunan partilerinin bu haktan yoksun bırakıldığını vurgulayan Birdal, demokratik ülkelerde oy oranına göre değil, eşitlik ilkesine göre yardım yapıldığını söyledi.

YÜZDE 10 BARAJI KALDIRILMALI

''Derhal Kürt sorununun çözümünün önü açılmalıdır'' diyen Birdal, ''Şeş beş değil, halkımız düşeş atmıştır. Halk Kürt sorununun çözümüne, Kürtler'e ve onların iradesine dikkat çekmiştir. Derhal Anayasa, Siyasi Partiler Yasası ve Seçim Yasası değiştirilmelidir. Yüzde 10 barajı kaldırılmalıdır. Kürt halkının ortak iradesi Meclis'e yansıtılmalıdır'' şeklinde konuştu.

Toplantıda soruları da yanıtlayan Birdal, bu sonuçların 4. parti olan DTP'nin kapatılamayacağını da ortaya koyduğunu, kapatmayla ilgili dava dosyasının rafa kaldırılması, milletvekilleriyle ilgili fezlekelerin de derhal durdurulması gerektiğini belirtti.

Sebahat Tuncel de seçimlerde halkın demokrasi ve özgürlük talebini dile getirdiğini, Türkiye'de Kürt sorunu çözülmeden siyaset yapılamayacağının görüldüğünü söyledi.