BIST 9.525
DOLAR 32,52
EURO 34,75
ALTIN 2.498,23
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

SEO uzmanlığı yeni nesil gözde meslek

Google'ın dilinden anlayan CEO uzmanlığı Türkiye'de giderek ilgi gören bir meslek olma yolunda.

Abone ol

Yeni nesil pazarlama (inbound marketing), hepimizin hayatını değiştirirken SEO uzmanlığı da giderek cazip bir meslek olarak öne çıkmakta. Bu alanda Türkiye’nin ilk ajanslarından biri olan SEOZEO Genel Müdürü Yiğit Konur, bu yeni mesleğin tanımını ve önemini anlatırken, SEO profesyonellerinin gelecekte daha da değerleneceğini vurguladı. Konur’un anlattıkları, kendi sitesi yönetenler ve gelecekte bu mesleği seçmek isteyenlere faydalı olacak.

Bu yıl ikincisi gerçekleştirilen Türkiye’nin Uluslararası SEO Konferansı “SEOzone”, SEO ve inbound marketing profesyonellerini İstanbul’da buluşturuyor. 25 Ekim’de Şişli Radisson Blu'da yapılacak olan SEOzone’a tecrübeleriyle ve yayınladıkları kaynaklarla dünya çapında tanınan SEO profesyoneli konuşmacılar katılıyor.

İYİ BİR MESLEK

Türkiye’nin ileri gelen ajanslarından SEOZEO, geçen yıl başlattığı Uluslararası SEO konferansının ikincisini gerçekleştirirken, şirketin kurucusu ve genel müdürü olan Yiğit Konur’a bir meslek olarak SEO uzmanlığı konusunda merak edilenleri sorduk. SEO’nun ne olduğunu anlatan, yeni nesil pazarlamanın amacından söz eden Konur, dijital dünyada bilgi hızla artarken, bu konuda profesyonel uzman sayısının göreceli olarak son derece az olduğunu belirterek, “SEO uzmanlığını meslek olarak seçmenin tam zamanı” dedi.

SEO UZMANLIĞI NEDİR?

Başarılı SEO uzmanının önerileri, özellikle bu alanı meslek olarak seçmeyi düşünenlere yardımcı olacak:

Search Engine Optimization’ın kısaltması olan SEO, arama motoru sıralamalarında daha iyi sonuçlar elde etmek için yapılan site içi ve site dışı düzenlemelerdir. Bana göre, bu aynı zamanda kendinizi geliştirebileceğiniz güzel bir alanı ifade ediyor. Site içi düzenlemeler, sitenin teknik yapısını kapsarken; site dışı düzenlemeler ise sitenin link stratejisini kapsamaktadır. Tüm bu düzenlemelerin amacı ise, önem verilen anahtar kelime aramalarında, arama motoru sonuçlarında ilk sırada yer almaktır.

YENİ NESİL PAZARLAMA FELSEFESİ

Teknik anlamı dışında SEO benim için web sitesini arama motoru ve kullanıcı dostu düzenleyerek görünürlüğünü artırmayı sağlayan pazarlama aktiviteleridir. Bilindiği gibi, günümüzde pazarlamanın tanımı değişim içinde. Alıcıya gitmeyi hedefleyen pazarlama stratejileri yerine, alıcıyı getirecek pazarlama stratejileri gün geçtikçe iş dünyasında yaygınlaşmakta. Türkiye, bu anlamda dünya trendine henüz yeni yeni adapte olsa da ülkemizde de dijital pazarlama, online pazarlama gibi trendler gelişmekte. Arama motoru optimizasyonu (SEO) ise hem arama motorunun hem de kullanıcının yararına bir takım stratejileri kapsayarak yeni nesil pazarlamanın temelini oluşturuyor diyebiliriz. Web sitesi optimize edilerek yeni nesil pazarlamanın temelindeki “alıcıyı size getirme” hedefine ulaşılır.

SEO DEĞİŞİM GEÇİRİYOR

SEO, sıralamaya olumlu etki edecek birtakım düzenlemelerden oluşmaktadır ve bu düzenlemeler gün geçtikçe değişime uğruyor. Önceden sadece arama motoru için yapılan anahtar kelime ve link odaklı stratejiler üzerinden yapılmaktaydı. Rakiplerden daha başarılı olmak adına anahtar kelimelere ve linklere oldukça ağırlık veriliyordu. Kullanıcı açısından bakıldığında herhangi bir yarar amacı gütmeden sayfalar hedeflenen anahtar kelimeler ile doldurulup kaliteye bakılmaksızın çok sayıda link alınması, strateji kapsamındaydı. Örneğin içerik açısından herhangi bir fayda sağlamayan, sadece çokça anahtar kelime girerek hazırlanmış bir sayfaya, forumlardan, blog yorumlarından ve blog networklerinden, XRummer gibi programlarla binlerce link sağlanırdı. Zamanla arama motorları, kullanıcıya önem vermeye başladı ve stratejilerin bu yönde şekillenmesi için birtakım güncellemeler yaptı. Bu güncellemelerin başında Panda ve Penguen güncellemeleri gelmektedir. Bu güncellemelerle arama motorları, spam görülen içeriklere ve linklere sahip olan web siteleri cezalandırılmaktadır. Bu da günümüzde, SEO stratejilerinin kullanıcılar yönünde şekillenmesi gerektiğini kanıtlamaktadır. Arama motorları artık kullanıcıya yarar sağlanmasını istiyor. Yani, SEO, kullanıcılar ve onların isteklerine uygun çözüm üretme yolunda değişiklik gösteriyor. Artık kaliteli ve anlamlı içerik oldukça önemli… Paylaşıma uygun ve kaliteli içeriğin devamında ise doğal olarak kaliteli linkler edinmek mümkün oluyor.

SEO UZMANLIĞI DEĞERLENİYOR

Her gün milyonlarca insan internet üzerinden ürün bulmak veya bilgiye erişmek için arama motorlarını kullanıyor. Ve bu çok hızlı bir şekilde artıyor. İnternet artık sosyal, kişisel ve iş hayatımızın bir parçası haline geldi.

Peki, “internet”in ekonomik getirisi nedir?

Dünyanın önde gelen danışmanlık şirketlerinden McKinsey bu konuda oldukça detaylı bir araştırma yapmış. Rapordan birtakım çarpıcı bilgilere beraber göz atalım.

  • 2009 yılında internet aramalarının dünya çapındaki toplam gayri safi değeri 780 milyon dolara denk geliyordu. Bu da Türkiye’nin veya Hollanda’nın gayri safi yurtiçi hasılasına (GSYH) eşit.
  • Bu değerin yüzde 69’u, e-ticaret, reklamcılık geliri olarak global GSYH olarak hesaplara geçiyor. ABD gayri safi yurt içi hasılasının yüzde 1.2’sini ve Hindistan’ın yüzde 0.5’ini internet aramaları oluşturmaktadır.
  • Kalan yüzde 31’lik kısım GSYH istatistiklerine geçmiyor. Bu şirketlerden ziyade bireyler tarafından tüketim fazlası olarak elde edilir ve düşük ücret, elverişlilik ve bilgiye hızlı erişimde kazanılan zaman gibi ölçümlenmeyen faydalardan doğar.
  • Bu değeri, direkt olarak mağazadan alışverişe yönelten online aramalar ve online alışveriş sağlamakta. ABD’li satıcılar, aramalardan gelen gelirin 67 milyon dolar olduğunu belirtiyor.

IT Uzmanı Sayısı Yüzde 1.4 Artacak

Tahminlere göre, dijital bilgi 2009 yılından 2020 yılına kadar yıllık olarak yüzde 44 oranında büyüyecek. Ve buna karşılık IT bilgisi olan kişi sayısı yüzde 1.4 oranında artacak. Bu da dijital dünyada kendimizi geliştirmenin, güzel geri dönüşler sağlayacağı anlamına geliyor. (Bu araştırmanın detaylarını EMC Global Site Selector sitesinden öğrenebilirsiniz.)

Görüldüğü gibi rakamlar bize, internet sektörünün ve bağlantılı olarak SEO’nun her geçen gün daha da değerleneceğini ve gelişeceğini söylüyor. Alışkanlıklar, yaşam tarzı, araştırma gibi birçok konu internete taşınmakta ve bu da internet sektörüne daha fazla yatırımı beraberinde getirmekte. Sektöre ilgi duyanlar için, bu dünyanın bir parçası olmanın tam zamanı!

SEO ÖĞRENMEK İSTEYENLER

Dijital anlamda gelişmek için ise sürekli araştırma ve öğrenme süreci içinde olmak gerekiyor. İnternet üzerinden yapılan sorgu sayısı her gün artarken, sektör de sürekli kendini yenilemekte. Bir yerlerden başlamak adına, ilk adım araştırma yapmak olabilir. Türkiye’de ve dünyada sektörel anlamdaki gelişmeleri ve süreci öğrenerek ve devamında konu ile ilgili eğitim, etkinlik, sertifika programlarına katılarak, araştırarak öğrendiklerinizi “konunun uzmanlarından” öğrenerek pekiştirebilirsiniz. Ve bunları tek seferlikten ziyade yaşam tarzı haline getirmek gerekiyor. Yani sürekli olarak araştırmaya ve öğrenmeye açık olmalısınız.

Kısaca belirtmek gerekirse, online arama yapan insan sayısının artması, SEO’nun ilerlemesi ve önem kazanması anlamına gelmektedir. Alıcılar internet ortamına taşındığı için rekabet de internet ortamına taşınacak ve yeni pazarlamanın tanımı da değişmeye devam edecektir.