BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,92
ALTIN 2.432,29
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI

Sendikaların Taksim'de son kararı

İstanbul Valiliği ile sendikalar arasındaki Taksim restleşmesi sürüyor. Sendikalar alanda kutlamada ısrarcı.

Abone ol

KESK Başkanı Lami Özgen Taksim'e çıkmakta kararlı olup olmadıkları sorusuna "Geri adım atmamız sökonusu değil" diye cevap verdi.

1 Mayıs Tertip Komitesi ve tertip komitesine üye Devrimci İşçi Sendikaları Konferedasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Tabipleri Birliği (TTB) ile Türk-İş üyeleri, Taksim Meydanı'ndaki Kazancı Yokuşu'nda 1 Mayıs 1977'de hayatını kaybedenleri karanfil bırakarak andı.

ENGELLEME FİZİKİ DEĞİL, SİYASİDİR
Türk-İş'in Gümüşsuyu'ndaki 1. Bölge Temsilcilği binası önünde bir araya gelen DİSK, KESK, TTB ve Türk-İş üyeleri, Taksim Meydanı'na yürüdü. Zaman zaman Yaşasın 1 Mayıs, Birleşe birleşe kazanacağız sloganları atan grup, Kazancı Yokuşu'na gelerek, burada önce 1 Mayıs 1977'de hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulundular, ardından da 1977'de hayatını kaybeden işçilerin isimleri okundu. Anma töreninde konuşan KESK Başkanı Lami Özgen, "Bu katliamı bahane ederek, yıllarca 1 Mayıs alanını emekçilere, ezilen bütün kesimlere kapatmak isteyenlere inat bugün bu alan halen 1 Mayıs alanıdır ve 1 Mayıs alanı olmaya devam edecektir. Biz 1 Mayıs günü eşitlik, adalet, demokrasi, özgürlük ve barış taleplerimizle bu ülkenin işçileri, emekçileri, öğrencileri, kadınları ezilen bütün kesimleri bir arada taleplerimizle bunu haykırmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu da, "Bugün artık Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ne düşen, 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanmasının olanaklarını sağlamaktır. Fakat bugün artık biliyoruz ki, bu ülkeyi yönetenler bir inşaat bahanesiyle Taksim Meydanı'nı emekçilere kapatmak istemektedirler. 1 Mayıs'a 5-6 gün kala buraları bariyerlerle kapatan zihniyet Taksim Meydanı'nın emekçilere kapatılmasını istemektedir. Şu çok açıktır ki, bugün var olan engelleme fiziki değil, siyasidir. Eğer sorun sadece fiziki engel olsaydı, alandaki 41'lik yerde var olan inşaat bölümü kapatılarak, bütünüyle bu alanın var olan bu koşulları altında emekçilerin 1 Mayıs'ını kutlamasına uygun hale getirilebilirdi. Bu nedenle bizler bu kente insanın ve emeğin değil, rantın ve finansın İstanbul'u yapmaya çalışanlara karşı kentimizi, ülkemizi, emeğimizi, 1 Mayıs alanımızı sahipleniyoruz" dedi.

BAŞBAKAN'DAN DAHA CEVAP GELMEDİ
Konuşmaların ardından hayatını kaybedenler için Kazancı Yokuşu'na kırmızı karanfiller bırakıldı. Anma töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan KESK Başkanı Lami Özgen, Taksim'e çıkıp çıkmayacakları sorusuna, "Taksim'in dört bir yanına demir bariyerler getirilmiş. Demir bariyerler Taksim alanının ortasına yayılacağına şu inşaatın ortasına yayılıp fiziki engel ortadan kaldırılabilinir. Bunun için fazla bir zamana da gerek yok. 1-2 saat içinde yapılabilecek bir konudur diye konuştu. İstanbul Valiliğiyle görüşmeleri hatırlatılan Özgen, Biz halen diyalogu sürdürüyoruz. Her ne kadar valilik, tertip komitesine yönelik bir tebligat çıkarmış olsa da, bu tebligat hukuka aykırıdır. AİHM kararının, Anayasa'nın 90. maddesi gereğince bağlayıcılığı vardır. Valilik, hukuksuz bir şekilde tebligat yapıyor. Bu saatten sonra bu tutumlardan vazgeçilmesi ve bu gerginliğe son verilerek, bu çalışmalaırn başlatılmasını talep ediyoruz 'dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşme taleplerine cevap gelip gelmediği sorulan Özgen, "Başbakan'dan daha cevap gelmedi. Ama biz konfederasyonlar olarak görüşme taleplerimizi tekrar tekrar bildirdik. Onlardan haber bekliyoruz" diye konuştu.
 
GERİ ADIM ATMAMIZI SÖZ KONUSU DEĞİL
Taksim'e, Şişli ve Beşiktaş'tan çıkmayı planladıklarını belirten Özgen, "Biz, bir an önce Taksim alanından barikatların kaldırılmasını, Taksim alanındaki koşulların 1 Mayıs için uygun hale getirilmesini istiyoruz. Bırakın bizim önümüze barikat kurmayı bu ülkenin işçi ve emekçilerinin kensi taleplerini rahatça dillendireceği ortamlar yaratmasını istiyoruz. O barikatlarda ısrar edilirse bizim de geri adım atma gibi bir durumumuz söz konusu değil. Elbette biz 1 Mayıs bayramımızı kutlamaya devam edeceğiz" dedi. Özgen ve beraberindekiler İstiklal Caddesi boyunca yürüyüş yaparak, Şişhane'ye geçtiler. İstiklal Caddesi boyunca 1 Mayıs broşürleri dağıtan sendika üyeleri, ardından 1 Mayıs 1989'da hayatını kaybeden Mehmet Akif Dalcı'yı anmak için Şişhane bir tören düzenledi ve buraya da için buraya da Dalcı için karanfil bırakıldı.