BIST 9.722
DOLAR 32,54
EURO 34,86
ALTIN 2.426,85
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI

Sendikalar torbaya karşı birleşti!

TBMM'de görüşmeleri süren Torba Yasa'ya yönelik tepkiler sürüyor. En son tepki ise toplu açıklama yapan sendikalardan geldi.

Abone ol

TBMM'de görüşülmekte olan Torba Yasa ile ilgili DİSK/Genel-İş Sendikası Genel Başkanı Erol Ekici ile Hizmet-İş Sendikası Genel Başkanı Mahmut Arslan ortak bir açıklama yaparak, "Sendikalarımız, tasarının yasalaşması halinde işyerlerinden kopartılan işçilerin çok büyük hak kayıpları ve hak ihlali ile yüzyüze kalacağından derin bir endişe duymaktadır" dedi.

Genel-İş Sendikası Genel Başkanı Erol Ekici ve Hizmet-İş Sendikası Genel Başkanı Mahmut Arslan Ankara Akar Otel'de bir basın toplantısı düzenleyerek, Meclis'te görüşmeleri devam eden Torba Tasarı'ya "Hayır" dediklerini ifade ettiler.

Yapılan açıklamada, kamuoyunda "torba yasa" olarak bilinen yasa tasarısının, yaklaşık 50 bin belediye işçisinin kaderini doğrudan ilgilendirdiği ve Belediyelerde örgütlü olan sendikalarının başından beri bu tasarıya karşı eleştirilerini kararlılıkla dile getirildiği ifade edildi.

HAK KAYIPLARI ARTAR

Yasanın çıkması durumunda belediyelerde örgütlü sendikaların kitlesel üye kayıpları ile karşılaşacağının ifade edildiği açıklamada, yasa tasarısına karşı muhalefetin sendikalar arası rekabetin önüne geçmesi gereğini düşündükleri ve durumu belediye işçilerinin değerlendirmesine bıraktıkları dile getirildi. Açıklamada, "Tasarı hazırlanırken konunun doğrudan tarafı olan İşçi Sendikaları ve Konfederasyonların görüş ve önerileri alınmamıştır. Sendikalarımız bu tasarıyı çalışanlar açısından sürgün yasası olarak değerlendirmektedir. Tasarının 'Mahalli idarelerin ihtiyaç fazlası işçilerine ilişkin hükümler' başlıklı 109. maddesine göre belediyelerde ihtiyaç fazlası işçi bulunduğu varsayımından hareketle belediyelerce bildirilecek norm kadro fazlası işçiler ile norm kadro dahilinde ihtiyaç fazlası kabul edilenler Milli Eğitim Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğünün taşra teşkilatlarına gönderilecektir" denildi.

TASARI KABUL EDİLİRSE NE OLACAK?

Bu tasarı yasalaştığı takdirde belediye çalışanlarının "iradeleri dışında" bazı kamu kuruluşlarının taşra teşkilatlarına gönderileceğini ifade edildiği açıklamada, "Belediye hizmetleri taşeronlara teslim edilecek, böylece sendikasız, toplu sözleşmesiz, asgarî ücretli, emeği sömürülen çalışan kitlesi daha da yaygınlaşacaktır.

Tasarının mantığında belediyelerin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntının personel giderlerinden kaynaklandığı gibi yanlış bir algılama vardır. Oysa bu durum sadece küçük bazı belediyeler için geçerlidir ve istisnadır. Yasa tasarısı istisnai durumdan yola çıkarak genelleştirmeye gitmektedir" denildi.

Yapılan ortak açıklamada ayrıca, zor durumda olan bazı küçük belediyelere kaynak aktararak sorunun çözülmesinin olanaklı olduğu, ancak böyle bir genellemenin belediyelerde istihdam koşullarını "işçiler aleyhine" kökten bozduğu ifade edildi. Açıklamaya şöyle devam edildi:

"Sendikalarımız, tasarının yasalaşması halinde işyerlerinden kopartılan işçilerin çok büyük hak kayıpları ve hak ihlali ile yüzyüze kalacağından derin bir endişe duymaktadır. Sendikalarımız, belediye işçilerinin hak ve çıkarlarının korunması için taleplerimiz gerçekleşene kadar mücadeleyi sürdürmeye kararlıdır."