BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,90
ALTIN 2.435,55

Sempozyum/kongre bildiri başlıkları;içerikle uyuşumlu mu?! …(3)

Bildiri başlığı, içeriği anlatabilmelidir

Dün akşam, 2 bomba sesi ile sarsıldık. Allah kahretsin..Yine hain terör, yine şehitlerimiz var….Terörü lanetliyoruz….(G.AY/11.12.2016)

GÜNCEL…

(1) TÜRKİYE'NİN GURURU:Coğrafi kısıtlama olmaksızın dünyanın her yerinden yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsü sağlayacak GÖKTÜRK-1 uydusu, Fransız Guyanası'ndan Vega roketiyle fırlatıldı. Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinden yapılan yazılı açıklamada, GÖKTÜRK-1 "Türk Hava Kuvvetleri'nin geleceğe yönelik önemli projelerinden biri" olarak nitelendirildi. GÖKTÜRK-1 yakıtsız olarak yaklaşık 1070 kg kütleye sahip. Genelkurmay, GÖKTÜRK-1 projesinin; Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın projesi olarak, TAI A.Ş., ASELSAN A.Ş., TUBİTAK, UEKAE, ROKETSAN A.Ş., TR TECNOLOGY gibi Türk ortaklarının katılımı ve Thales Alenia Space sorumluluğunda yürütüldüğünü kaydetti. Geliştirme, üretim ve test faaliyetlerine 19 Temmuz 2010 yılında başlanan GÖKTÜRK-1 uydusu, 2012 yılında fırlatılan GÖKTÜRK-2'den sonra ikinci askeri uydu olma özelliği taşıyor. Başta Sn. Cumhurbaşkanı,Sn. Başbakan ve Sn. Genelkurmay Başkanı olmak üzere emeği geçenleri, milleti onurlandıranları kutluyoruz…

(2) İTÜ-TURKCELL: “İTÜ, Turkcell ile imzaladığı anlaşma çerçevesinde; firma ile birlikte Ar-Ge ve eğitim alanlarında ortak çalışmalar yürütecek. Anlaşma, Türkiye’nin 5G teknolojisinde üretici ülke haline gelmesini hedefliyor. İTÜ-Cell Araştırma, Geliştirme ve Test Ortamı”nın altyapısıyla Ayazağa Yerleşkesini tam anlamıyla bir 5G merkezi haline getirecek. 5G konusunda bir açık alan test, ölçme ve araştırma merkezi kurulacak ve  Ar-Ge üzerine çalışan herkese açılacak. Böylece İTÜ’nün; 5G konusunda dünyadaki standartlaşma çalışmalarına katılması mümkün olacak.Anlaşma uyarınca üniversitenin; Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Bilişim Enstitüsü ve Yüksek Başarımlı Hesap Merkezi, laboratuvarları, teknik altyapı olanakları ile Turkcell’in teknolojik imkânları arasında bir güç birliği sağlanacak. Türkiye’nin 5G teknolojisinde rekabet gücünü artıracak bu çalışmalarla öğrenciler, 5G çalışmalarına katılma ve sürece katkıda bulunma şansı yakalayacak.” İTÜ ve Turkcell yetkililerini, akademisyenleri, emeği geçenleri  canı gönülden kutluyoruz.

Geçen yazımızdaki sempozyumlara sunulan bildiri başlıklarıyla ilgili örneklere, kaldığımız yerden -yorumlarla- devam ediyoruz. Amacımız, gençlere;  “doğru örnekler” vermek ve dikkatleri “doğrular” üzerinde yoğunlaştırmak, aynı dili konuşmak…

14/ “ Gösteri Sanatlarının En Renkli Dansçıları; Kastamonu Köçekleri”
AY: Üzerinde kitaplar/tezler/makaleler  yazılmış/araştırmalar yapılmış  bir konudur.
15/ “ Tekirdağ Yöresi Gelenekleri ve Müzik Kültürü”
AY: Üzerinde kitaplar/tezler yazılmış/araştırmalar yapılmış  bir konudur. Belli bir yer/ilçe/kasaba verilseydi o zaman yeni bir çalışma olabilirdi.
16/ “Kürtün Vadisinde Yaşayan Geleneksel Müzik Kültürü”
AY:  “Gümüşhane-Kürtün Vadisi” denilmeliydi. Herhalde yapılan yeni bir derleme/araştırma sunulmuştur.İnşallah güzel bir çalışma verilmiştir.
17/ “Kafkas Göçüyle Doğu Karadeniz Bölgesinin Kültürüne Katılan Armonika Enstrümanının Kültürel Belleğin İnşasındaki Rolü.”
AY: Yine “çalgı” kelimesi kullanılmamış. Ayrıca, “bir çalgının kültürel belleğin inşasındaki rolünü”de inanın merak ettik. Çok uzun ve absürt  başlık olmuş..
18/ “Kültürel Bellek Bağlamında Maçka Yöresinde Kalandar Kutlaması.”
AY: Üzerinde yazılar yazılmış/araştırmalar yapılmış  bir konudur,ülkemizde bazı yörelerde kutlanmaktadır.
19/ “Tekirdağ Yöresi Gelenekleri ve Müzik Kültürü”
AY: Üzerinde kitaplar/tezler yazılmış/araştırmalar yapılmış  bir konudur. Belli bir yer/ilçe/kasaba verilseydi o zaman yeni bir çalışma olabilirdi.
20/ “Türk Halk Dansları Eğitiminde Notasyon ve Analize Dayalı Bilişsel Öğretimin Gerekliliği”
AY: Bilişsel Öğretim; özel teknikleri olan bir eğitimdir. THO'da  notasyon konusu hala çözüme ulaştırılamamıştır.Çok iddialı bir başlık olmuş, inşallah içerik hayal kırıklığı yaratmamıştır.
21/ “Gelişen Dünyada Tulum Enstrümanının Elektronikleşen Enstrümanlar Arasında Yerini Alması.”
AY: Yine “çalgı” kelimesi kullanılmamış olup, bildiri amacı anlaşılamamaktadır. Tulum, yerini almış da ne olmuş?!.
22/ “Çağdaş Türk Müziği’nde Anadolu Dansları”
AY: Çağdaş Türk Müziği, Türk Beşleri’nin ağırlığını koyduğu dönemdir ve eserleri de öyle adlandırılmıştır. Anadolu dansları ile nasıl ilişkilendirilmiştir bilemedik.  Bu müziklerle yapılan eserlerde, halk oyunlarından yararlanarak yapılan uyarlamalar mı kastediliyor? Bu zaten yapılmıştı, yeni değil. Yoksa başka bilmediğimiz bir şey mi?
23/ “Okul Öncesinde Hareket ve Müzik uygulamaları: Afyonkarahisar Örneği”
AY: Başlık biraz eksik kalmış gibi. Başlığın; “Okul öncesi öğretiminde, çocuklara uygulanacak hareket ve müzik uygulamaları” gibi toparlanmaya ihtiyacı var. İyi işlenmişse güzel bir bildiri /konu olmuştur.
24/ “Kültürel Belleğin Yeniden İnşası Mudurnu Birikme Geceleri (Ateş Gezmeleri) Örneği”
 AY: Üzerinde tezler yazılmış/araştırmalar yapılmış  bir konudur.
25/ “Fenomenolojik Açıdan Mevlevi Ayinleri”
AY: Fenomen, başka anlamlarda da kullanılsa da aslında bilinç demektir. Loji kelimesi de bildiğimiz gibi bilim demektir. Yani Fenomenoloji, kabaca bilincin bilimi demektir. Mevlevi ayinleri ile nasıl bir ilişki kurulmuştur, merak edilmelidir.
26/ “Tulum Enstrümanının Yapısal Çok Sesliliği ve Akortlama Teknikleri”
AY: Yine “çalgı” kelimesi kullanılmamıştır. Üzerinde kitaplar/tezler yazılmış/araştırmalar yapılmış  bir konudur.
27/ “Karadeniz Kemençesi İle Türk Halk Müziğininin Çokseslendirilmesi Üzerine Bir Çalışma “
AY: Üzerinde araştırmalar yapılmış, TRT’de/konserlerde  uygulamalar yapılmış  bir konudur.
28/ “Öğretmen Adaylarının “Halk Müziği” Kavramına İlişkin Algıları: Metaforik Bir Çalışma”
AY: 13.md. belirttiğimiz gibi,  Metafor: “Bir şey söylerken, başka bir şeyi ima etmektir.”, “bir şeyi, ona benzediği varsayılan başka bir şeyle anlatmaktır.” Nasıl bir sonuç çıktığı merak edilmelidir.
29/ “Ortadoğu ve Azerbaycan Türkülerinin Karşılaştırmalı Yönleri”
AY: Ortadoğu çok büyük bir alan; “Hangi Ortadoğu ülkesi ile, hangi  açıdan, hangi metotlarla yapılmış ve nasıl bir sonuç elde edilmiştir”, merak edilmelidir.