BIST 9.530
DOLAR 32,46
EURO 34,79
ALTIN 2.477,93
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Semih Kaplanoğlu kimdir nereli Meltem Cumbul neden elini sıkmadı

Semih Kaplanoğlu kimdir aslen nereli kaç yaşında? Meltem Cumbul, Adana Film Festivali'nde Semih Kaplanoğlu'nun elini sıkmamıştı. Bir anda gündeme oturan Semih Kaplanoğlu ile ilgili tüm detaylar haberimizde.

Abone ol

Semih Kaplanoğlu, Meltem Cumbul'un elini sıkmamasıyla gündeme geldi. Türk yönetmen Semih Kaplanoğlu en merak edilen isimlerden oldu. Peki Semih Kaplanoğlu kimdir nereli?

Semih Kaplanoğlu, 4 Nisan 1963 tarihinde İzmir Karşıyaka’da dünyaya geldi. Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema Televizyon Bölümü’nden 1984 yılında mezun oldu. Mezuniyet tezi olarak, mezuniyet filmi olan MOBAPP’ı (Meşru Olmayan Bir Aşkın Parçalanmış Portreleri) TRT kameramanı bir tanıdığından temin ettiği parça parça filmlerle gerçekleştirdi.

1984 yılında İstanbul‘a yerleşti. İş hayatına Güzel Sanatlar Saatchi&Saatchi ve Young&Rubicam reklam şirketlerinde reklam yazarı olarak başladı. 1986 yılında Süha Arın‘ın yönettiği ödüllü “Eski Evler- Eski Ustalar” ve Mimar Sinan belgesellerinde Kamera Asistanı olarak çalıştı. Semih Kaplanoğlu aynı zamanda şiir de yazmaktadır ve Tan, Oluşum, Varlık, Gergedan, Gösteri, Argos gibi dergilerde şiirleri yayınlandı.

2010 yılında Semih Kaplanoğlu’nun yönettiği ‘Bal’, dünyanın en prestijli festivallerinden Berlin Film Festivali’nde büyük ödül Altın Ayı’yı kazandı. Semih Kaplanoğlu, ‘Yumurta’yla başlayıp ‘Süt’le devam ettiği Yusuf üçlemesinin son filmi ‘Bal’da Yusuf’un çocukluğuna gidiyor ve Yusuf’un babasıyla ilişkisini ve doğayı keşfedişini anlatıyordu.

Semih Kaplanoğlu, 1999 haziran ayında, Abdi İpekçi‘nin yeğeni olan gazeteci, senarist ve yazar Leyla İpekçi ile evlendi.