BIST 9.548
DOLAR 32,51
EURO 34,56
ALTIN 2.492,02

Şemdin Sakık Kimdir?

1959 yılında Muş merkez Zengök Köyü'nde doğdu. Babasının ismi Sabri, annesinin ismi Kevi'dir. Babasının 3 kadınla yaptığı evlilik sonucu 19 kardeşi mevcuttur. Kardeşlerinden biri BDP Muş milletvekili Sırrı Sakık’tır. Uzun yılar PKK terör örgütü kurmayları arasında yer aldı. Parmaksız Zeki kod adını kullandı. 1998 yılında Kuzey Irak'ta Özel Kuvvetler tarafından yakalandı. Halen cezeaevinde. Sakık, babasını bile vurmuş Özel Kuvvetler tarafından yakalanan...


1959 yılında Muş merkez Zengök Köyü'nde doğdu. Babasının ismi Sabri, annesinin ismi Kevi'dir. Babasının 3 kadınla yaptığı evlilik sonucu 19 kardeşi mevcuttur. Kardeşlerinden biri BDP Muş milletvekili Sırrı Sakık’tır. Uzun yılar PKK terör örgütü kurmayları arasında yer aldı. Parmaksız Zeki kod adını kullandı. 1998 yılında Kuzey Irak'ta Özel Kuvvetler tarafından yakalandı. Halen cezeaevinde. 

Sakık, babasını bile vurmuş 
Özel Kuvvetler tarafından yakalanan Şemdin Sakık'ın ifadesini, Hürriyet ele geçirdi. İfadesine göre Sakık'ın, tam bir psikolojik vaka olduğu ortaya çıktı. Sakık, tarlasında ev yapmasına izin vermeyen babasını vurmuş. Bunun üzerine babası da, kendisine pusu kurup öldürmek istemiş. Başlık parasını bulamadığı için dağa çıktığını anlatan Sakık, çok zor şartlar altında okuduğunu anlattı. 

PKK'da 18 yıldır en kanlı eylemlerinin emrini veren Şemdin Sakık'ın ifadesi, psikolojik sorunlarla dolu kin ve intikam dolu düşüncelerle büyüdüğünü ortaya çıkardı. İfade, dünyanın en kanlı diktatörlerinin yaşadıkları sorunlu çocukluk ve gençlik yıllarının Sakık ile benzerlikler gösterdiğini de belgeledi. İfadesine göre Sakık, babası ile kavga edip yaraladı, daha sonra babası, 3 kişi ile Sakık'ı öldürmek için pusu kurdu. Sakık, kendisinin tarlada doğduğunu, babasının çocuklarını ve annesini hiç sevmediğini, üvey annesinin kendisini eve almadığını, öğrenimini maddi zorluklar içinde sürdürdüğünü ve gerekli başlık parasını bulamayınca dağa çıktığını anlattı. Sakık'ın ifadesi şöyle: 
Parmaksız Zeki kod adlı Şemdin Sakık 1959 yılında Muş İli Merkez Zengök Köyü'nde doğmuştur. Babasının ismi Sabri, annesinin ismi Kevi'dir. Babasının 3 kadınla yaptığı evlilik sonucu 19 kardeşi mevcuttur. 

TARLADA DOĞDU 
Kardeşlerinden Arif Sakık, kendisi ile beraber yakalanmıştır. Adife Sakık, PKK terör örgütü üyesiyken 1985 yılında Batman Sason bölgesinde operasyon sonucu ölü ele geçirilmiştir. Abdülsenat Sakık, PKK terör örgütü üyesi iken Gaziantep bölgesinde operasyon sonucu ölü ele geçirilmiştir. Seyyar Sakık, bölücü terör örgütü içinde Karker kod adıyla faaliyet göstermektedir. 

Sakık, annesinin tarlada çalıştığı sırada kendisini dünyaya getirdiğini, köyle çobanlık yaparak büyüdüğünü, babasının maddi durumunun iyİ olmasına rağmen Kevi adlı eşini ve bu eşinden olan çocuklarını sevmediğini, ilk, orta ve liseyi Muş ilinde ve üvey annesi Fatma'nın yanında kalarak okuduğunu, öğrenciliği sırasında babasından hiç yardım almadığını ve evden kaçarak sokaklarda yatıp kalktığını, yaz aylarında çekirdek ve sigara satarak yaşamını sürdürdüğünü, liseyi bu zor şartlar altında okuyarak bitirdiğini, lise öğrenimini bitirdikten sonra tekrar Zengök Köyü'ne giderek öz annesinin yanında tütün ekerek yaşamını sürdürdüğünü belirtmiştir. 

BABASI PUSU KURDU 
Babasının tarlasında, kendisine ve annesine bir ev yapmak istemesi sonucu babasıyla kavga ettiğini ve babasına bir el ateş ederek yaraladığını, bu olay üzerine babasının köyde 3 kişiyi örgütleyerek kendisine pusu kurdurduğunu ve öldürülmek istendiğini kaydetmiştir. 

18 YILLIK ÖRGÜTÇÜ 
Amcası Abdülhalik Sakık'ın kızı Keji ile nişanlanmak istemesi ve amcasının başlık parası olarak 150.000 TL istemesi sonucunda babasının bu parayı vermediğini, babası ile olan sorunlarından dolayı evden kaçarak dağa çıktığını, 1980 yılında Hüseyin Durmuş adlı şahsın kendisine bölücü terör örgütüne katılmayı teklif etmesi sonucunda örgüte katıldığını ifade etmiştir. 

Ağabeyi tarafından eğitildi 
Dozvan kod adlı kardeş Arif Sakık (32) ifadesinde ağabeyi Şemdin Sakık'ın PKK'ya katılması nedeniyle köyde kalıp annesine baktı. 

1986 yılında askerliğini İzmir ilinde bulunan Menteş'te bot operatörü olarak yaptı. 1991'de aynı köyden Sait Sakçı'ın kızı Rabia ile evlendi ve bu evliliğinden 1 kız, 2 erkek çocuğu oldu. Köyde çiftçilikle uğraştı.

1992'de PKK'ya yataklık etmek suçundan yakalanarak Elazığ Kapalı Cezaevi'nde 6 ay hapis yattı. Cezaevinden çıktıktan sonra ağabeyi Şemdin Sakık'ın propagandası ve kendisini PKK terör örgütünün Avrupa'daki birimlerine göndereceğini söylemesi üzerine örgüte katılmaya karar verdi. Suriyeli Çektar kod adlı örgüt mensubunun aracığıyla Muş güneyinde bulunan Şenyayla bölgesinde PKK'ya katıldı. Kendisine Dozvan kod adı, Suriyeli Çektar tarafından verildi. 

İlk günlerde güvenlik güçlerinin pususuna düşerek sol ayak serçe parmağından yaralandı. Daha sonra Şemdin Sakık sorumluluğunda 156 kişilik bir grupla Suriye'ye gitti. Suriye'de askeri ve siyasi eğitim aldı. Ağabeyi Şemdin Sakık, kendisini Şam'da bırakarak Türkiye'ye döndü. 11 ay Suriye'de siyasi eğitim gördü ve buradan Kuzey Irak'ta bulunan Haftanin Kampı'na geldi. 1 ay kaldıktan sonra 1995 başlarında Metina Kampı'na gönderildi. Mart 1995 yılına kadar Metina'ya yeni gelen savaşçılara eğitim verdi. Buradan Abbas kod adlı Duran Kalkan tarafından Zap'a gönderildi. 1995 yılı yaz aylarına kadar burada lojistik görevi yaptı. 1995 yılında PKK terör örgütü ile Barzani'ye bağlı KDP arasında savaş çıkmasından dolayı buradan Gara Dağı bölgesine gönderildi. Burada Ebubekir kod adlı Halil Ataç'ın güvenliğinde kaldı. 1996 yılı bahar aylarında Zap bölgesine gitti ve burada oluşturulan taburun eğitim görevi kendisine verildi. 2 ay kaldıktan sonra 1996 yılı Mayıs aylarında yeni düzenleme ile Haftanin'e gönderildi. Burada Şemdin Sakık kendisine karargah sorumlusu ve lojistikçilik görevi verdi. 

1996 yılı sonbahar aylarında PKK terör örgütünden kaçarak Barzani'ye bağlı KDP'ye sığındı. Kaçma sebebi olarak da ağabeyi Şemdin Sakık'ın Abdullah Öcalan tarafından tutuklanması olduğunu beyan etti.