BIST 9.717
DOLAR 32,47
EURO 34,96
ALTIN 2.436,18
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Selendi'de su kavgası bitmiyor

Selendi İlçesine bağlı Çinan köyünde muhtar ile köylüler arasında içme suyu yüzünden anlaşmazlık çıktı.

Abone ol

Selendi İlçesine bağlı 100 nüfuslu Çinan köyünün Doncular Mahallesi halkının iddiasına göre, 20 yıl önce kendi imkanları ile aldıkları 3 bin metre su boruları ve kepçe masraflarını bizzat kendileri 1992 yılında kollarındaki bilezikleri, elleri ile dokudukları kilimleri satarak su kanalını açıp mahallelerine belediyeye ait şu şebekesinden evlerine içme suyu aldılar.

 O zamandan bu zamana kadar mahalle aboneliği köy muhtarlığına ait içme suyunu evlerinde kullandılar.


Köy Muhtarı Yıldırım Bayram ise İl Özel İdaresi'ne yeni bir proje yaptırarak geçen yıl mahalle halkının kendi köy suyundan faydalanması için mahalle yakınına kadar şebeke borusu çektirdi. Bu çalışmanın ardından ikinci dönem muhtar seçilen Yıldırım Bayram'a, mahalleli karşı çıktı. Mahalleli, "biz iki bin lira olan belediyenin suyundan içip sizin getirdiğiniz tonu 30 kuruşa suyu içmeyeceğiz" diyerek karşı çıktı.


Köy muhtarı Bayram, Kaymakamlık aracılığıyla jandarma eşliğinde boruya suyu bağlamak istedi. Ancak, mahalleli jandarmaya direnerek kanal açmaya gelen iş makinesine kanalı açtırmadı. Muhtar kepçeyi geri göndererek ortalığın sakinleşmesini sağladı. Muhtar, daha sonra aboneliği köy muhtarlığına ait içme suyunu belediye ekiplerine kestirdi.
Mahalle halkı ise belediye başkanına giderek suyun açılmasını istedi. Belediye Başkanı geçici olarak içme suyunu açtı. Belediye ekipleri, 1 Ekim günü içme suyunun vanasını tekrar kapattı.


Mahalle sakinleri, evlerinde kullandıkları içme suyunu ilçe merkezindeki veya diğer yakınlardaki çeşmelerden traktörün arkasına taktıkları tankerle çekmeye başladı. Köylü, sadece içme suyu değil tüm su ihtiyaçlarını böyle karşılamaya çalıştı.


Muhtar Bayram da ilçenin pazarı olan perşembe günü öğle saatlerinde mahalle halkının ilçeye pazara gelmesiyle birlikte tatsız olay olmasın diye su şebekesini bağlamak için mahallenin yolunu tuttu. Ancak, evlerde kalan bayanlar ilçedeki erkeklere haber verip su kanalının muhtar tarafından açıldığı bilgisini verdi. Bunu duyan köylüler apar topar mahallelerine dönerek çalışma yapmayı durdurdu. İlçeden gelen jandarma kuvvetlerinin çabasına rağmen mahalleli iş makinesinin çalışmasını durdurdu. Komutanların bire bir konuşmasının ardından mahalle halkı kepçenin gitmesini istedi. Görüşmelerin ardından iş makinesi olay yerinden uzaklaştırıldı. Jandarma ekipleri güvenlik sağladıktan sonra olay yerinden ayrıldı.


Mahalle halkı kanal için açılan çukuru da iş makinesine kapattırmayarak kendi elleriyle kapattı. Mahalle halkı, muhtar Bayram'a, "bu boruyu deldirtmeyiz, yeniden boru döşeyip oradan içeriz ama kesinlikle kendi aldığımız su borusuna bağlatmayız" dediler.


Konuyla ilgili konuşan 78 yaşındaki 1 çocuk annesi Hatice Yoş, "bu su belediye suyu. Biz bu suyu kolumuzdaki bilezikleri, elimizle dokuduğumuz kilimleri satarak aldık, kepçe parasını ödedik. Sırtımdaki oğlumla bu boruların yerlerini kış gününde kazdık. Oğlum ıslanıp geldi ben de sobasını yaktım. Bizim kendi almış olduğumuz boruların yanına köyün su borusunu da döşesin hem ona su saati koyalım hem de belediyeden kullandığımız suya saat koyalım her ikisini de ödeyelim" dedi.
Nurullah Biçer de, "köy de çıkarılan suyu bizlerde kullanmak istiyoruz. Fakat, bizim babamlar tarafından alınan su borusuna eklenmeden yeni boru döşenirse o zaman köyün içme suyunu kullanırız" diye konuştu. İlçe kaymakamına çıktıklarını anlatan Biçer, şunları söyledi: "İl genel meclislerine bildirdik fakat konuyla kimse ilgilenmedi. İl Özel İdaresi burada su borusu var diyerek yeni hat döşemiyor. Bizim kendi borumuza sahip çıkıyorlar bizim suçumuz ne? Mahalle halkı olarak 20 gündür su içemiyoruz. Su paralarımızı düzenli ödüyoruz. Bizim su problemimiz yok. Neden bu türlü problemler yaşatılıyor bize. Devlet bu mahalleye 500- 600 metre boru veremiyor mu? Biz bu durum karşısında ilçeden traktörlerle su çekiyoruz. Su parasını bile kendimiz topluyoruz. Muhtarlığımızca toplanılan belediye suyunun toplama yetkisi 21 kişiye devredildi. Gitsinler sorsunlar 20 yıldır belediyeye 1 kuruş su borcumuz var mı? Belediye sınırları dışında olup zamanında verilen su aboneliği köy muhtarlığı tüzel kişiliğine ait olması dolayısıyla şu an içme suyu kapalı bulunuyor."


İSTEMEYENLER MUHTARLIK SEÇİMİNDE BİZE KARŞI OLANLAR

Köy Muhtarı Yıldırım Bayram da, yaptığı açıklamada, "21 haneden oluşan bu mahallede yarısı bu sudan içmek istiyor yarısı ise belediye suyundan içmek istiyor. Biz mahallelerimize su vermek için çaba gösteriyoruz. İstemeyenlerin sebebi, muhtarlık seçiminde bize karşı olan taraftan olmalarından kaynaklanıyor" dedi.


2004 yılında muhtar seçildiğinde o zaman üç mahallenin suyu olduğunu anlatan Bayram, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şimdi ise 19 mahallenin tamamında su var, 3 sondaj vurdurduk köyümüzde içme suyu sıkıntısı yok. Sadece bu 3 mahalle şehir şebeke suyu kullanıyor, ben cebimden bu mahalleler için bin lira abone parası yatırdım mahalle halkıyla hiçbir sorunum yok sadece ufak bir anlaşmazlık var."


Muhtar Bayram, mahallelinin suçlama yaptıkları konularda da gerekli bilgileri istemeleri halinde evraklarla birlikte belgeleyebileceğini söyledi.
Bayram, daha sonra sözlerine şöyle devam etti: "Manisa İl Özel İdaresinden aldığı plan dahilinde yapılan şebekenin bu mahalle de daha önce boru olduğundan dolayı bu mahalleye yeni boru projesi yapılamayacağı mevcut boruya eklenmesi gerektiği ile ilgili rapor elimizde. İl Özel İdaresi bu suyun bağlanmasını istiyor ancak mahalle halkı yeni boru istiyor."


1992 yılında boruları Uşak'tan kendisinin getirdiğini belirten dönemin muhtarı Orhan Aytimur da, boru paralarının verilmesinde kendisinin de para verdiğini belirterek, ancak var olan borunun yerine yenisinin ne gerektiğine vurgu yaptı. "Biz köy suyunun bağlanıp bu sudan içmek istiyoruz. Onlar kadar bizim de katkımız var. 20 gündür susuz yaşıyoruz" diyen Aytimur, bir an önce su sorununun çözülmesini istedi.
İlçe Kaymakamı Selim Palamut da yaptığı açıklamada mahalle halkı ile muhtar arasında bir anlaşmazlık olduğunu belirterek bu sorunun bir an önce çözüleceğini belirtti.