BIST 8.718
DOLAR 32,33
EURO 35,19
ALTIN 2.245,88
HABER /  GÜNCEL

Selahattin Demirtaş'tan Tahir Elçi açıklaması

Selahattin Demirtaş, Tahir Elçi'nin cenaze töreninde konuştu. Demirtaş, "Tahir'i öldüren devlet değil, devletsizliktir" dedi.

Abone ol

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, dün Diyarbakır'da öldürülen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin cenaze töreninde konuştu.

Hepimizin olsun diye, ortak yönetim olsun diye çok uğraştık; uğraşıyoruz. Ama Kürt halkı şunu iyi biliyor; Tahir'i öldüren devlet değil, devletsizliktir" diyen Demirtaş konuşmasının devamında "Çünkü biliyoruz ki bugün barış elçisi başkanımızın arkasından 'oh olsun' diyen on milyonlar da var. Ankara'da bu acıyı yüreğinde hissetmeyen bir yönetim, anlayış var. Nasıl bizim yönetimimiz diyebiliriz. Acıda bile ortaklaşamayan bir toplumu nasıl bir arada tutabiliriz." dedi.

Demirtaş'ın açıklamalarından satırbaşları:

"Allah hepimize böyle onurlu bir yaşam ve ölüm nasip etsin. Önemli olan nasıl öldürüldüğümüz değil nasıl yaşadığımızdır Bizler her saniyemizi halkımızın değerlerine kutsallarına bağlılıkla geçireceğiz. Sayın Elçi böyle demişti. Elçi, son saniyesine kadar barışı ağzından eksik etmedi. Onun mirası budur, bizler topraklarımızda çok acı gördük; kan gördük; savaşlar gördük. Her gün cenazeler kaldırdık, morg kapılarında büyüdük. Bunu bir kader olarak kabul etmedik, elbet topraklarımıza barış gelecek. Bunda ısrarcı olacağız, Elçi'nin son sözleri bizim de sahipleneceğimiz barış bayrağıdır. Kan, savaş, ölüm istemedik. Topraklarımızda özgürce yaşamak istedik.

"BEDEL ÖDEMEK GEREKİR"

Gerçekler yakıcıdır ama birilerinin söylemesi gerekir, hakikati gizleyerek hiçbir yere ulaşamayacağımızı bilenlerdi Elçi, bedel ödemek gerekir. Koşullar ne olursa olsun cesur olmayı gerektirir, rüzgarın estiği yola göre değil, her koşulda bedel ödemeyi gerektirir.

"YATAĞINDA YASTIĞINDA ÖLMEYECEĞİNİ BİLENLERDENDİ"

Elçi, yatağında yastığında ölmeyeceğini bilenlerdi. Hepimiz böyle çıkmadık mı yola? Çocuklarımız torunlarımız yataklarında rahat ölsünler diye canımızı ortaya koyduk, bizi yıldıramazlar böyle.

"ONBİNLERCE FAİLİ MEÇHUL KARŞILAYACAK"

Sevgili eşinin de belirttiği binlerce onbinlerce faili meçhul karşılayacak. Hepsi çok tanıdık, hikayeleri aynı. Tıpkı Kürdistan toprakları gibi acılıdır yaşam öyküleri. Her birinin yaşam öyküsü acı tarihi, topraklarımızın tarihiyle aynıdır.

"SENİ ALLAH'A EMANET EDİYORUZ"

Seni Allah'a emanet ediyoruz. Çok şükür ki yüzbinlerce dostumuz var, Kürt ile Türk ile demokrasiye inanan yüzbinler bugün arkandan ağıt yakıyor.

"BU DEVLET HİÇBİR ZAMAN HEPİMİZİN DEVLETİ OLMADI"

Bu siyasi cinayetin tam olarak aydınlanacağından şüphemiz var. Haklı şüphemiz var, geçmişte o kadar çok yaşandı ki topraklarımızda benzer acılar yaşandı. Hiçbirinin arkasından failler yakalanacak diye içimiz rahat uğurlayamadık. Çünkü bu devlet hiçbir zaman hepimizin devleti olmadı. Herkes devleti kendi mülkü gibi kullandı.

"GÖZÜN ARKADA KALMASIN"

Tahir Başkanın mirası emaneti yükü ağırdır, ama halkımız bu ağır yükü taşırken tarihi sorumluluğu unutmayacak. Biz bu özgürlük kervanını varması gereken yere ulaştırana kadar herkesle ortak mücadeleyi büyüterek yürüteceğiz. Gözün arkada kalmasın, böyle olmasını istemezdik."