BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,97
ALTIN 2.324,78
HABER /  SEÇİM

Selahattin Demirtaş'tan şok AK Parti kehaneti!

HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, 2015 genel seçimlerinde barajı birkaç farkla geçmeleri halinde AK Parti'nin tek başına iktidar olamayacağını söyledi.

Abone ol

HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, 2015 genel seçimlerinde yüzde 15 oya ulaşmaları durumunda AK Parti'nin tek başına iktidar olamayacağını söyledi.

T24'ten Hakan Aksay'ın, "Son dönemde AKP, baskılara ve otoriter yöntemlere çok sık başvurur oldu. Bu durumun olağanüstü bir gerginliğe yol açabileceği ve demokrasi dışı araçlarla, şiddet yoluyla iktidar değişimi girişimlerine yol açması ihtimali var mı?" sorusuna Selahattin Demirtaş şöyle yanıt verdi:

CEMAAT KOALİSYONDAN AYRILDI

Ben iktidar değişiminin bir şiddet dalgası ile gerçekleşmesi gerektiğini düşünmüyorum. Tersine, şu anda ciddi bir demokratik muhalefet yükseliyor. Buradaki temel problem, demokratik muhalefetin birlikte hareket edememesidir.

AKP tek bir ideoloji etrafında birleşen bütünsel bir parti değil, devasa bir koalisyon. Tarikat ve dinî güçlerden iş çevrelerine, rant gruplarına, eski ANAP ve hatta eski CHP'li bazı kesimlere kadar birçok faktörü birleştirmiş durumda. Mesela, cemaat de bu koalisyonun ortaklarından biriydi, ayrıldı.

AK PARTİ'NİN REFERANSI İSLAM DEĞİL

AKP'nin ana referansının İslam olduğunu da düşünmüyorum. Onu motive eden temel mesele ekonomik çıkarlar, bu çıkarlar etrafında birleşiyorlar. Neoliberal ekonomiyi savunan, kapitalizmin nimetlerinden faydalanan bir koalisyon bu.

Buna karşı çevreci, antikapitalist, özgürlükçü, haktan, emekten ve barıştan yana güçler ise büyük oranda dağınık. Yani "çıkarcılar" bir arada, onlara karşı direnmesi gerekenler dağınık.

TEK BAŞINA İKTİDAR OLAMAZ

Ancak bu dağınık güçler büyük ölçüde toparlanmaya başladı bence. HDP (Halkların Demokratik Partisi) bunun önemli bir bloğunu bir partide buluşturmayı başardı. Ve bu seçimde yüzde 10 barajını aşarak AKP'yi geriletme imkânını yakaladı.

HDP'nin yüzde 12-13, hatta 15'lere varması demek AKP'nin tek başına iktidar kuramaması demek. Bu kadar basit, rakamlar ortada.