BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,80
ALTIN 2.508,76
HABER /  POLİTİKA  /  HDP

Selahattin Demirtaş'ın ilk kez duyacağınız sırrı

Vatan Gazetesi yazarı Hüseyin Yayman, HDP'nin İmralı Heyeti'ni değerlendirdi. Yayman, Selahattin Demirtaş'la ilgili hiç bilinmeyen bir gerçeği yazdı.

Abone ol

HDP'de oluşturulan İmralı Heyeti artık daha sistematik bir şekilde Öcalan'la görüşmeye başladı. Vatan Gazetesi yazarı Hüseyin Yayman bugünkü köşe yazısında İmralı Heyeti'ndeki isimleri tek tek değerlendirdi. Selahattin Demirtaş'la ilgili daha önce hiç duyulmayan bir detayı da okurlarıyla paylaştı.

Selahattin Demirtaş'ın ailede kullanılan ismi meğer "Eser"miş. Doğduğunda dedesi onun nazarlardan uzak kalması için ve kıymetli anlamında Eser adını vermiş. 

Yayman'ın heyette yer alan Hatip Dicle, Pervin Buldan, Leyla Zana, Sırrı Süreyya Önder, İdris Baluken ve Selahattin Demirtaş'la ilgili yazdıkları şöyle:

PERVİN BULDAN

Heyetin en ketum ismi. Medyanın söyleşi taleplerini şimdiye kadar ustalıkla savuşturdu. Sürecin hassasiyetini en iyi bilen isimlerden. Kadın hareketini temsil ediyor ve Öcalan’ın güvenini kazanmış durumda. Heyetin değişmez ismi. Heyette pekçok değişiklik oldu ama Buldan değişmedi. Soyadı dahi pekçok anlam taşıyor. Masanın demirbaşı.

LEYLA ZANA

Ekibe yeni dahil olsa da aslında sürecin görünmez mimarlarından. Zana, heyette olmasa da fikirleri ekipte oldu. Her şey Zana’nın ‘Çözerse Tayyip Erdoğan çözer’ sözüyle başladı. ‘Devrimci halk savaşı’ devam ederken büyük bir cesaret göstererek çözümün barışta olduğunu dile getirdi. O dönemde Kürt siyasi hareketinin bazı unsurları tarafından linç edilse de zaman onu haklı çıkardı.

İDRİS BALUKEN

Masanın sessiz adamı. HDP ilk defa Bingöl’den Baluken sayesinde vekil çıkardı. Aslında çok rahat AK Parti’den milletvekili olabilirdi. Ancak o HDP’yi seçti. Muhafazakar Kürtler arasında önemli bir karşılığı var. Medyadan uzak durdu ve işine yoğunlaştı. Kriz zamanlarında arka kapı diplomasisinin aranılan ismi. Masanın rasyonel ve mutedil adamı.


 SIRRI SÜREYYA ÖNDER

Masanın asi çocuğu. Sürecinin Türk kontenjanından, Kürt aktörü. İlerde bu dönemin tarihi yazıldığında Önder için özel bir sayfa açılacak. Kandil görüşmelerinde en eşitlerarası davranan isim. Hükümet cephesinde yüksek kredisi var. Kriz zamanlarında yaptığı espiriler görüşmelerde yeni kapılar açıyor. Türkiye solunun farklı bileşenlerini, Cihangir cemaatini temsil ediyor.

HATİP DİCLE

Masanın akil ismi. Doğrudan Öcalan’a bağlı. Türkiyeli çözümü savunan isimlerin başında geliyor. Hem İmralı’da hem Kandil’de özgül ağırlığı ve saygınlığı var. Yeni dönemde daha kritik görevler alacağını söyleyebiliriz. Politik duruşu ve sözleriyle muhataplarının da saygısını kazanan bir isim.

SELAHATTİN DEMİRTAŞ

Kürt siyasi hareketinin yıldızı yükselen aktörü. Doğduğunda dedesi onun nazarlardan uzak kalması için ve kıymetli anlamında Eser adını vermiş. Aile içinde kendisine Selahattin değil, Eser deniyor. Cumhurbaşkanlığı sürecinde geniş toplum kesimlerinin takdirini kazandı. Sürecin realist ismi.