BIST 9.525
DOLAR 32,62
EURO 34,78
ALTIN 2.505,94
HABER /  POLİTİKA

Selahattin Demirtaş yine reddetti

Başka bir davadan dolayı Edirne Cezaevi'nde tutuklu olan Selahattin Demirtaş, Mersin'de görülen davaya, SEGBİS'in adil yargılanma hakkını ihlal ettiği gerekçesiyle, duruşmaya fiziki olarak katılmak isteğini yineleyerek bağlanmadı.

Abone ol

MERSİN'de yaptığı konuşmada dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu'na hakaret ettiği ve 'Devletin askerini ve emniyet teşkilatını alenen aşağıladığı' iddiasıyla hakkında dava açılan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, duruşmaya Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlanmayı yine reddetti. Duruşma, ertelendi. Demirtaş, bir sonraki duruşmada mahkemede hazır bulunarak savunmasını verecek.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Rusya ziyaretinin ardından 2015 yılının Aralık ayında Atatürk Havalimanı'nda yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davanın 3. duruşması yapıldı. Mahkeme, Demirtaş'ın avukatlarının yasama dokunulmazlığı kapsamında davanın derhal beraat, düşme ve durma taleplerinin reddetti. Sanık Demirtaş'ın  gelecek duruşmada savunmasının alınması için mahkemede hazır edilmesine karar veren mahkeme, duruşmayı erteledi.  

DEMİRTAŞ DURUŞMAYA KATILMADI

Bakırköy Adalet Sarayı'nda bulunan 38. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya “Cumhurbaşkanı'na hakaret" suçundan 4 yıla kadar hapsi istenen sanık Selahattin Demirtaş katılmadı. Tarafları duruşmada avukatları temsil etti. Demirtaş'ın avukatı Bilal Kalkan müvekkilinin savunmasını duruşmada vermek istediğini buna ilişkin de 15 sayfalık dilekçesini mahkemeye gönderdiğini söyledi. Avukat Kalkan, “Müvekkilimizin suçlamaya konu edilen konuşmaları ile Anayasa'nın 83/1. Maddesine göre yasama sorumsuzluğu bağlamında konuşmalar mevcuttur. Müvekkilimizin sorgusu yapılmadan Anayasa'nın 83/1 maddesine göre (yasama dokunulmazlığı) dava şartları oluşmadığından öncelikle davanın düşürülmesine, mahkeme aksi kanaatteyse esasa ilişkin derhal beraat kararı verilmesini istiyoruz" dedi. 

DÜŞME KARARINI MAHKEMEYE SUNDU

Demirtaş'ın aynı konuşmasının 3 ayrı suçlamaya konu edildiğini ifade eden Avukat Kalkan, Demirtaş'ın eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'na hakaret ettiği iddiasıyla Bakırköy 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılandığı davada düşme kararı verildiğini söyledi. Bu kararı mahkemeye sunan Avukat Kalkan, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nca da yine aynı konuşma kapsamında takipsizlik kararı verildiğini belirtti.  

CUMHURBAŞKANI'NIN AVUKATI: ŞİKAYETİMİZ DEVAM ETMEKTEDİR 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatı Ferah Yıldız da “Şikayetimiz devam etmektedir. Bakırköy 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nin düşme kararı verilen dosyasında taraf değiliz. O dosyayı inceleyip beyanda bulunmak istiyoruz" diye konuştu. 

DEMİRTAŞ'IN GELECEK DURUŞMADA MAHKEMEDE SAVUNMASI ALINACAK 

Derhal beraat, düşme ve durma taleplerinin reddine karar veren mahkeme Demirtaş'ın gelecek duruşmada mahkemede hazır bulundurularak savunmasının alınmasına hükmetti. Duruşma eksikliklerin giderilmesi için ertelendi. 

İDDİANAME

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Selahattin Demirtaş, Rusya ziyaretinin ardından 2015 yılının Aralık ayında Atatürk Havalimanı'nda yaptığı konuşmada kullandığı ifadelerle eleştiri sınırlarını aştığı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kişisel haklarına haksız saldırı niteliği taşıdığı belirtilmişti. Demirtaş'ın  “Cumhurbaşkanı'na hakaret" suçundan 1 yıldan 4 yıla kadar hapsi isteniyor.