BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,80
ALTIN 2.504,62
HABER /  GÜNCEL

Sel bölgesi fatura ödemeyecek

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç Samsun'da yaptığı konuşmasında müjdeli haberleri arka arkaya açıkladı

Abone ol

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, ikinci defa sel baskını yaşanan Samsun'da yaptığı açıklamada, dere yataklarındaki yerleşimlerin kaldırılacağını söyledi.

Sel felaketleriyle sarsılan Samsun’a gelen Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, çalışmalarda gelinen son durumla ilgili basın toplantısı düzenledi.

Yılanlıdere kenarında bulunan ve selde en büyük maddi zararın meydana geldiği Gaziosmanpaşa Mahallesi'ni tepeden gören bir evin damında basın toplantısını düzenleyen Bakan Kılıç, dere kenarlarındaki yerleşim yerlerinin ne pahasına olursa olsun yıkılacağını söyledi. Başbakan'ın her gün bölgeyle ilgili arayıp bilgi aldığını ve tüm imkanları seferber ettiğini anlatan, bu sebeple konuşmasına Samsunlular adına Başbakan’a teşekkür ederek başlayan Suat Kılıç, “Bugüne kadar dere kenarına yapılmış olan konutların yıkılmasına vatandaşlar direniş göstermişlerdi. Ancak bu günden itibaren sadece Samsun’da değil her yerde riskli olan derelerin kenarlarında bulunan yerleşim yerleri tespit edilerek ne pahasına olursa olsun yıkılacak. Acil yıkılması gereken konutların dışında kalan yerler ise Kentsel Dönüşüm Kanunu kapsamında riskli bölge ilan edilerek yıkılması gündeme gelecek." dedi.

KİRA YA DA ÜCRET TALEP EDİLMEYECEK

Vatandaşlara bir çağrıda da bulunan Bakan Kılıç, sözlerine şöyle devam etti: "Vatandaşlarımıza buradan sesleniyorum. Dere yataklarında evi olanlardan ‘ben burada oturmak istemiyorum’ diyenler varsa Canik ve Büyükşehir Belediyesi’ne acilen müracaat etmeleri kendilerinden özel ricamızdır. Bu müracaatlar sonrasında Büyükşehir Belediyesi’nin elinde hazır vaziyette bulunan 130 konut kendilerine tahsis edilecektir. Bu daireler 3 gün sonra içerisinde mobilyadan beyaz eşyaya kadar donatılmış olarak kendilerine teslim edilecek. Burada bir hak sahipliği arayışı içerisinde değiliz. Bir kira ya da ücret belediye tarafından vatandaşlarımızdan talep edilmeyecek. 

CAN KAYIPLARIYLA ÖDENİYOR

Arzumuz dere yatağı içerisinde her an benzer bir afette mal veya can kaybına neden olacak yapıların tümden boşaltılması ve tahliye edilerek yıkılmasıdır. Türkiye’nin dere yatağında konut sorununa tahammül edebilecek hali kalmamıştır. Neredeyse yaşanan her sel felaketinde maalesef dere yataklarındaki imara aykırı yapılaşmaların, hatta bazı durumlarda imara uygun yapılaşmaların bedeli çoğu zaman can kayıplarıyla ödenmektedir. Bu manzaraların yeniden Türkiye’de yaşanmasını arzu etmiyoruz.”

DOĞALGAZ VE SU FATURALARI TAHSİL EDİLMEYECEK

Konuşmasında sel zedelere birde müjdeli haber veren Bakan Kılıç konuşmasına şöyle devam etti: “Selde zarar gören Canik ilçesindeki ev ve işlerinde kullanılan su ve doğalgaz faturaları 3 aylık dönemleri tahsil edilmeyecek. Aynı şekilde özel sektörde olan elektrik dağıtımı şirketi de bu bölgedeki faturaların 2 aylık dönemlerini almayacak.”

Konuşmasının sonunda gece saatlerinde yine sel felaketine maruz kalan Ayvacık, Salıpazarı ve Terme ilçelerindeki halka geçmiş olsun dileklerinde bulunan Kılıç, felakette hayatını kaybeden 65 yaşındaki Mesut Zengin’in cenaze namazına katılacağını belirtti.