SAĞLIK
25 Ocak 2011 Salı 11:020 Yorum6589 okunmaABD'li araştırmacılar diyabetlilerde beyin kanamasına yol açan protein buldu
- Haber
ABD'li araştırmacılar diyabetlilerde beyin kanamasına yol açan protein buldu. Keşif şeker hastalarının felç geçirmesi halinde kalıcı tahribat ve ölümün önüne geçecek
Diyabetlilerin felç geçirdiğinde vücutlarında neden daha tahribat oluştuğunun sırrı çözüldü. ABD'li bilim adamları diyabetlilerde kan şekeri yükseldiğinde kanamaya yol açan protein tespit etti. Kanamaya yol açan 'Plasma kallikrein' adlı proteinin şeker hastalarının kanında yüksek oranda olduğunu keşfeden bilim adamları, şimdi proteini etkisizleştirerek felç yüzünden ölümlerin önüne geçmek için çalışıyor. Boston şehrindeki Joslin Diabetes Centre tarafından yürütülen araştırmada yükselen kan şekerinin en az 10 felçten 1'inde etkili olduğu ortaya çıktı. Prof. Dr Edward Feener'ın liderlik ettiği ve sonuçları Natire dergisinde yayımlanan araştırmada diyabetli farelerin felç geçirdiğinde diğerlerine oranla 10 kat daha fazla kanama meydana geldiği belirlendi.
KANAMA KONTROL ALTINDA
Prof. Dr. Feener, "İnmeye iki sorun yol açar. Birincisi yüzde 80 oranla gördüğümüz damarlardan beyne pıhtı atılması. Diğeri ise yüzde 20 oranla görünen beyin damarlarında kanama ki biz buna 'hemorajik felç' diyoruz. Hemorajik felç geçirenlerin yarısının kan şekerlerinin ortalamanın çok üzerinde olduğunu bulduk. Diyabetlilerdeki plasma kallikrein proteini yüzünden beyin kanaması çok daha hızlı ve şiddetli gelişiyor. Bu durum öncelikle hastanın hayatını kurtarmamızı zorlaştırıyor. Hastayı kurtarsak bile vücudunda ağır tahribat bırakıyor" diye konuştu.
FELÇ ÖLDÜRMEYECEK
Bugüne kadar bu proteinin mekanizması hakkında bilimin çok az şey bildiğini söyleyen Prof. Feener, "Proteini kontrol altına alırsak, kan şekeri ve kanama riskini kontrol altında tutabileceğiz. Diyabetliler arasında beyin kanaması sonrası hayatta kalma oranı üçte bir. Yeni bulgularla ölümlerin yarısının önüne geçebiliriz" dedi. Çalışma ABD Diyabet Birliği tarafından da övgüye değer bulundu. Kurumdan Dr. Sharlin Ahmed, Kan şekerini kontrol ederek felci önleyebileceğimizi düşünüyorduk. Oysa bunun sorumlusunun protein olduğu ortaya çıktı. Keşif heyecan verici" dedi.












FUTBOLFIFA kongresi sona erdi!Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği'nin Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de yaptığı 62. kongresi sona erdi.
DİĞERFotoğraflardaki vahşet tüyler ürpertti!Avrupalı Yahudilere yaptığı soykırımın gizli fotoğrafları ortaya çıktı.
TERÖRPolis memuru kurşunla şehit edilmiş!Kayseri'deki hain saldırının detayları ortaya çıkmaya başladı.
BAŞBAKANBoşnaklardan Erdoğan'a büyük ilgi!Erdoğan'ı anlatan kitap, Bosna Hersek'te satış rekorları kırıyor.- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
DİĞERBu soruların cevabını bilen kazanıyorBu yarışmayla hem eğlenin hem de bilginizi ölçün. İşte size eğlenceli bir fırsat...
GEZİRegaip Kandili'nde böyle dua edin!Bu gecel Recaip Kandili. Peki ama Üç ayların başlangıcı olarak kabul edilen bu gece nasıl dua edilmelidir?
DİĞERAhmet Kaya ölmedi Pakistan'da yaşıyorTürkçe Olimpiyatları'nın Pakistan finalinde, Ahmet Kaya'nın Giderim adlı parçasını söyleyen genç dinleyenleri mest etti.
3.SAYFASevişirken basılan polis olay olduGünün sıradışı olayının adresi Trabzon. Polis sevgilisi ile arabada sevişirken basılınca ortalık karıştı. - 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
Tel : +90 212 266 99 99 / Faks : +90 212 266 98 98








































