BIST 9.481
DOLAR 32,60
EURO 34,80
ALTIN 2.505,27
HABER /  SAĞLIK

Şeker hastaları aman dikkat!

Şeker hastalarının yarısı tansiyonlarını kontrol altında tutmadıkları için oldukça zararlı olabilecek komplikasyonlar yaşama riski taşıyor

Abone ol

Diabetes UK adlı derneğin İngiliz sağlık sistemi verilerini kullanarak yaptığı araştırma son yıllarda tansiyon değerleri önerilen sınırlar içinde olmayan hastaların sayısının %50 arttığını ortaya koydu.

Yüksek tansiyon kalp hastalıkları, inme ve böbrek yetmezliği gibi hastalıklara yakalanma riskini artırıyor. Dernek insanların tansiyonun önemini anlamak için daha fazla yardıma ihtiyacı olduğu görüşünde. Normal şartlarda, doktorlar şeker hastalarına tansiyonlarını 130/80 sınırının altında tutmalarını tavsiye ediyor. Bu oran sağlıklı insanlara önerilen değerin de altında.

ENDİŞE UYANDIRICI

Tansiyonlarını hedef değerlerde tutamayanların hem ilaç kullanması hem de diyetlerini değiştirmeleri gerekiyor. Doktorlar tansiyon problemleri yaşayanlara düzenli egzersiz yapıp kilo vermelerini de öneriyor. Ancak Diabetes UK'in yaptığı ve İngiltere'deki her 10 şeker hastasından 9'unu içeren araştırma ülkedeki şeker hastalarından sadece %50.7'sinin tansiyonunu önerilen değerin altında tutmayı başarabildiğini gösteriyor. Buna göre İngiltere'deki 2.9 milyon şeker hastasından 1.4 milyonu ciddi risk altında. Diabetes UK yöneticisi Barbara Young ''Bu oldukça endişe uyandırıcı bir durum. Şeker hastaları tansiyon problemlerinin sağlıklarına çok büyük zarar verebileceğinin bilincinde olmalı'' dedi. Young'a göre şeker hastaları risklerin farkına varıp önlem almak yerine, yüksek tansiyonu şeker hastalığının kaçınılmaz bir sonucu olarak kabulleniyorlar. Young ''Şeker hastaları arasında inme ve böbrek yetmezliği vakalarının rekor düzeyde olmasının nedeni yüksek tansiyon'' dedi.

İngiliz Sağlık Bakanlığı sözcüsü de şeker hastalarının tansiyon kontrolüne gerekli önemi göstermelerinin ölüm kalım meselesi olduğunu, tüm sağlık görevlilerinin bu konudaki bilinci artırmak için çalışması gerektiğini söyledi. Bakanlık sözcüsü ''Yüksek tansiyon problemi yaşayan şeker hastaları hayat tarzlarına en çok uyan tedaviyi bulmalı'' dedi.