BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,90
ALTIN 2.425,19
HABER /  GÜNCEL

Şehitlikte bayrak ve slogan ayarı

Çanakkale'deki şehitliklerde uyulacak kurallara yeni düzenlemeler getirildi.

Abone ol

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'ndaki şehitlikler başta olmak üzere Eceabat'ta ziyarete açık tüm alanlarda; slogan atılması, gürültü yapılması, 'resmi törenlerin haricinde Türk bayrağı dışında bayrak taşınması" yasaklandı

Eceabat Kaymakamlığı, "Şehitlik alanlarında slogan atılmaması, her türlü gürültü yapılmaması, resmi törenler haricinde Türk bayrağı dışında bayrak taşınmaması hakkında karar" yayımladı.

Kaymakamlığın internet sitesinde yer verilen kararın "Gerekçe" bölümünde, ilçeye, başta Abide (Şehitler Abidesi) bölgesi olmak üzere, Tarihi Yarımada'dan dolayı yoğun ziyaretçi geldiği belirtildi. Özellikle Abide bölgesinde, bazı gruplarca slogan atıldığı ve Türk bayrağı dışında bayraklar taşındığının tespit edildiği vurgulandı.

-"Çanakkale ruhuna tamamen ters"-

"Gerekçe" bölümünde ayrıca, "Her kesimden her görüşten insanımızın ziyarete geldiği şehitlik alanlarımızın bu tür faaliyetlere açık olması, hem şehitliklerimizin maneviyatına aykırı olduğundan; hem de ciddi toplumsal olaylar provoke edilebileceği kanaati oluşmuştur. Ayrıca bu olaylar Çanakkale ruhuna da tamamen terstir" ifadesine yer verildi.

"Amaç" bölümünde ise, milletin ortak duyarlılık noktası olan şehitliklere ziyaretlerin, şehitlerin aziz hatıralarına saygı duyularak, layık olduğu şekilde yapılmasının sağlanmasının gerekliliği vurgulandı.

"Kapsam" bölümünde ise kararın, Eceabat ilçesi sınırları içerisindeki başta şehitlik alanları olmak üzere ziyarete açık tüm alanları ihtiva ettiği belirtildi.

Kararın dayanaklarının ise 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu ve 2893 sayılı Türk Bayrağı Kanunu olduğu vurgulandı.

"Karar" bölümünde ise şu ifadelere yer verildi:

"Şehitlik alanlarında her ne sebeple olursa olsun slogan atılması, gürültü yapılması, resmi törenlerin haricinde Türk bayrağı dışında bayrak taşınması (kurumların resmi flama, bayrak, vs. hariç) Kaymakamlık tarafından yasaklanmıştır." İlçe merkezinde ve şehitlik alanlarında Gelibolu Tarihi Milli Park Müdürlüğü ve kolluk kuvvetlerince gerekli denetimlerin yapılacağı vurgulanan kararda, her ne sebeple olursa olsun, mevzuata uymayanlar hakkında 5326 Sayılı Kanun'un 32. maddesine göre cezai işlem uygulanacağı bildirildi.