BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,75
ALTIN 2.498,66
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Şehitlikler kuş bakışı gezilebilecek

Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi Havacılık Topluluğu, Gelibolu Yarımadası Milli Parkı'nı havadan tanıtılmasını planlıyor.

Abone ol

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü öğretim üyesi ve Havacılık Topluluğu Akademik Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Cafer Türkmen, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nda bulunan şehitlikleri havadan tanıtmayı planladıklarını bildirdi.

Türkmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ÇOMÜ Havacılık Topluluğu'nca hazırlanan 'Çanakkale Şehitliklerini Havadan Tanıtım Projesi'nde, 'mikrolayt' ve 'motorlu delta kanat' olarak adlandırılan 2 kişilik hava araçlarını kullanacaklarını söyledi.

Projenin, bölgede ilk defa uygulanacağını dile getiren Türkmen, şu bilgileri verdi: ''Başlangıç aşamasında 3 hava aracıyla hizmet vereceğiz. Çanakkale Havaalanı ile Gelibolu Yarımadası Kilye Koyu mevkisine iki ayrı toprak pist yapılacak. Hava araçları günde ortalama, toplam 20 saat çalışacak. Kilye Koyunda bulunan ana tanıtım merkezindeki kısa bir tanıtımın ardından, yarım saat içerisinde şehitliklerin havadan gezilmesini sağlayacağız. Pilotlarımıza da tarih hocalarımız tarafından eğitim verilecek. Hava aracıyla gezmenin ziyaretçiye maliyeti ise 100-150 TL arasında olacak. Proje kapsamında istek olması ve gerekli izinlerin alınması halinde Troya Milli Parkı, Assos, Gökçeada ve Bozcaada'yı da havadan tanıtmak istiyoruz. Adalar için de tarih bölümü öğretim üyelerinden yardım almayı düşünüyoruz.''

Türkmen, hava araçlarının, motorunun durması halinde de güvenli bir şekilde iniş yapabildiklerini ifade ederek, projenin yaz ayları içerisinde tamamlanarak hizmete girmesini planladıklarını kaydetti.

Türkiye Havacılık Federasyonunun İl Temsilcisi olarak da görev yaptığını anımsatan Türkmen, ''Gençlerin bu sporla uğraşmasını istiyorum. Fazla sayıda bu sporla uğraşan insanımız olduğu takdirde, havacılıkla ilgili sıkıntıya düşüldüğü anda, bu gençlerden çok yetenekli olanlar, değişik yerlerde ülkemize katkıda bulunabilirler'' diye konuştu.