BIST 9.076
DOLAR 32,32
EURO 35,11
ALTIN 2.299,84

Şehit çocukları okul harçlığı alacak

EDİRNE’den okurumuz Aliye A. soruyor: “Bünyamin bey, eşim terörle mücadelede şehit oldu. Üniversitede okuyan çocuklarım için eğitim yardımı alıyoruz her sene. Haklarımız var mı? Ayrıntılı anlatır mısınız?”

EDİRNE’den okurumuz Aliye A. soruyor: “Bünyamin bey, eşim terörle mücadelede şehit oldu. Üniversitede okuyan çocuklarım için eğitim yardımı alıyoruz her sene. Bu sene de SGK bu yardımı verecek mi, ne kadar verecek? Başka ne haklarımız var? Ayrıntılı anlatır mısınız?”

Sayın okurum, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yapılan yardımlardan birini de şehitlerin yetim ve öksüzlerine yapılan yardımlar oluşturuyor.

Devlet her eğitim yılı için ayrı ayrı olmak üzere şehit çocuklarına okul harçlığı veriyor.

Eğitim yılının başlangıcındaki masrafların karşılanmasını amaçlayan bu yardım çocuğun ilkokul, lise veya üniversiteye gitmesine göre artan miktarda veriliyor.

Bu yardım ile ilgili olarak şehit yakınlarından çokça soru alıyoruz. Devletin verdiği okul harçlığını nasıl alabilirsiniz, nereye başvurmanız lazım? Ayrıntılı olarak açıklayalım…

ÜNİVERSİTEYE YARDIM EN FAZLA

Şehit çocuklarına verilen okul harçlıklarını SGK ödüyor…

5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun ek 79 uncu maddesi kapsamında bulunan şehitlerin, harp ve vazife malullerinin eğitim ve öğretime devam eden çocuklarına, SGK tarafından okumaya devam ettikleri sürece her yıl harçlık veriliyor.

Bu yardım tutarı her yıl arttırılmakta. 2016-2017 eğitim öğretim dönemi için yapılacak yardım henüz SGK tarafından ilan edilmedi. Ancak geçen yıl (2015-2016 eğitim öğretim yılı) yapılan yardım tutarı şöyle:

İlköğretim (1-8. Sınıflar- Ortaokul dâhil) için: 1.246,26 TL
Lise için: 1.869,39 TL
Yüksekokul için: 2.492,52 TL
Dediğimiz gibi bu rakamlar geçen yıl ödenenler rakamlar. Bu yılda bu tutarın asgari ücrete paralel olarak önemli ölçüde artmasını bekliyoruz…

HER BİR ÇOCUK İÇİN ÖDENİR

Ülkemizdeki sosyal yardım mekanizmalarından birini oluşturan şehit çocuklarına eğitim yardımı 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu gereğince uygulanıyor.

Elbette ki, gidenlerin acısını dindirmez ama geride kalanların yetimlerine devletin sahip çıktığını göstermesi açısından eğitim yardımı önemli bir sosyal yardım.

Yardımın eğitim öğretime devam eden her bir çocuk için ayrı ayrı verildiğini özellikle belirtelim. Yani çocuk sınırı yok!

On tane kardeş bile okuyor olsa hepsi için her yıl yardım alınabiliyor…

KİMLER OKUL HARÇLIĞI ALABİLİR?

Şehit çocuklarına verilen eğitim öğretim yardımı;

Vazife malulü olanların çocuklarına,
5580 sayılı Özel Eğitim Kurumları Kanununun 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (h) bendi kapsamında faaliyet gösteren özel eğitim okullarında eğitim gören şehit, harp ve vazife malulü çocuklarına,
5434 sayılı Kanunun ek 79 uncu maddesinin birinci fıkrası kapsamında harp veya vazife malulü sayılanlardan sınıf veya görev değiştirerek çalışmaya devam eden kamu görevlileri ile ilgili mevzuatına göre aylık bağlanan malullerden, 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi kapsamında çalışmaya başlamaları sebebiyle ödenmekte olan aylıkları kesilenlerin çocuklarına,
2330 sayılı Kanun hükümleri uygulanarak 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamında aylık almakta olanların veya bunlardan vefat edenlerin çocuklarına,
başka bir şart aranmaksızın ödenmekte.

ÖĞRENCİ BELGESİ GEREKİYOR


Şehit çocuklarının okul harçlığı almaları için herhangi bir şart yok. Tek şart eğitim öğretime devam etmeleri, okuyor olmaları…

İlkokuldan başlayarak, lise ve üniversite boyunca bu eğitim yardımı veriliyor.

Yüksek lisans ve doktora yapan şehit çocuklarının bu durumları da yüksekokul sayıldığından onlar da yardımdan faydalanabiliyor.

Eğitim ve öğretim yardımının ödenebilmesi için, hak sahiplerinin öğrenim durumunu gösterir öğrenci belgelerini bir dilekçeyle SGK’ya göndermeleri gerekiyor. Başka herhangi bir belgeye gerek yok…

Bu belgenin ıslak imzalı olduğu kadar internetten (e-Devlet üzerinden) alınabileceğinin de altını çizelim. E-devletten alınan belge üzerinde bir doğrulama kodu olduğundan resmi belge hüviyetinde…

31 ARALIK SON GÜN

Ancak başvuru için son tarih var.

Okul harçlığı almak için dilekçeyi, öğrenci belgenizle birlikte 31 Aralık tarihine kadar SGK’ya elden vermeniz gerekiyor.

Elden veremiyor iseniz en geç 31 Aralık tarihinde iadeli taahhütlü, APS, PTT Kargo olarak SGK’ya gönderebilirsiniz.

Aman dikkat edin, normal kargo, kurye, adi posta gibi bir yöntemle değil, PTT ile ve iadeli taahhütlü, APS veya PTT kargo olarak göndermeniz şart!

SGK’ya gönderilecek öğrenci belgesi okuldan alınabileceği gibi E-devlet sitesi olan adresinde de barkodlu olarak alınabiliyor.

BANKADAN ALABİLİRSİNİZ...

Eğitim ve öğretim yardımı ödemelerini almak için SGK’ya gidip kuyruğa girmenize gerek yok.

Ödemeler emekli aylığını Halk Bankası, Ziraat Bankası veya başka bir banka şubelerinden alanlar için aynı banka şubesine gönderiliyor.

Bankaya gidip hak sahibi çocuğun veya yasal temsilcilerinin (veli, vasi vb.) nüfus kâğıtlarını göstererek ödemeleri almanız mümkün. Nüfus kâğıdındaki bilgileri kontrol eden veznedar size okul harçlığını ödüyor.

SGK’nın bu anlamlı desteği terörle mücadelede ülkesi için toprağa düşenleri anmak, onların geride kalanlarını sahip çıkmak anlamında önemli bir sosyal yardım…

---

Kıssadan Hisse

“Önce görmezden gelirler, sonra gülerler, sonra sizinle kavga eder, sonra siz kazanırsınız.”

— Mahatma Gandhi

---

Sorularınız için:

Sorularınızı Twitter, Facebook, LinkedIn yâda yukarıdaki mail adresimden iletebilirsiniz.

www.twitter.com/bunyaminesen

www.facebook.com/bunyaminesen.yazilar

Yazarın önceki yazıları için:

/yazar/bunyamin-esen-181.html

Yazarın yazı arşivi için:

http://www.inter/bunyamin-esen-1081z.htm