BIST 9.525
DOLAR 32,59
EURO 34,75
ALTIN 2.498,53
HABER /  SAĞLIK

Şeftalinin hayat kurtaran faydaları

Şeftalinin böbrek taşı dökmeden kanser riskini azaltmaya birçok faydası elmaelma.com'da. Şeftalinin sağlığa faydalarını öğrenmek için haberimizi okumanız yeterli.

Abone ol

Yaz aylarının en lezzetli ve sevilen meyvelerinden şeftalinin faydaları saymakla bitmiyor. Özellikle böbrek taşı ve kumu dökmede oldukça faydalı olan şeftalinin bebeklerin ağız ve diş sağlığı gelişimi için de faydalı olduğu uzmanlar tarafından özellikle belirtiliyor. Antioksidanları barındıran yapısı sayesinde birçok kanser türünden koruyucu özelliği bulunuyor. Sizler için elmaelma.com'un hazırladığı haberi okuyarak şeftalinin faydalarından yararlanmanız mümkün. Şeftali, potasyum ve magnezyum yönünden zengin özelliği ile hamilelik sürecinde yaşanan kas kramplarının da önlenmesine yardımcı oluyor. Memorial Hizmet Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Sinem Uygun, şeftalinin faydaları hakkında bilgi verdi.

İÇERİSİNDEKİ C VİTAMİNİ İLE ANNE BEBEK SAĞLIĞINDA ETKİLİ

Birçok temel vitamin ve mineral desteğini sağlaması nedeniyle hamilelik sürecinde şeftali tüketilmesi tavsiye edilmektedir. İçerdiği C vitamini, bebeğin kemik, diş, deri, kas ve kan damarlarının sağlıklı büyümesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca hamilelik sırasında son derece kritik olan demirin emilmesine katkı sağlamaktadır. Potasyum ve magnezyum içeriği sayesinde de hamilelik sürecinde yaygın olarak görülen kas krampları ve genel yorgunluğu önlemektedir.

KANSERE YAKALANMANIZI ÖNLÜYOR!

İçerdiği antioksidanlar sayesinde Türkiye’de ve dünyada en sık görülen akciğer, kolon, meme kanserleri gibi kanser türlerinden korunmaya katkı sağlayan şeftali, sağlıklı yaşam için olmazsa olmaz besinlerden biridir. Aynı zamanda kansere yakalanan hastaların iyileşme süreçlerine de olumlu etki etmektedir.

BÖBREK TAŞI DÖKMEDE BİREBİR

İçeriğindeki zengin lifler bakımından bağırsaklara destek olmaktadır. Kabızlık sıkıntısı yaşayanlar için düzenleyici bir meyvedir. Böbrek kumu ve böbrek taşı atımına da yardımcı olmaktadır.

İÇERİSİNDE ZENGİN VİTAMİN VE MİNERAL BULUNUYOR

A vitamini, C vitamini, E vitamini, K vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini, B3 vitamini, B6 vitamini, folat, pantotenik asit, kalsiyum, potasyum, magnezyum, demir, manganez, fosfor, çinko, bakır, antioksidanlar ve lif bakımından oldukça zengin olan şeftali; sağlıklı, parlak ve ışıl ışıl bir cilt için de önem taşımaktadır. İçerdiği magnezyum sayesinde sinir sistemine fayda sağladığından depresyon etkilerini ortadan kaldırmaya yardımcı olmaktadır. Ayrıca içerdiği A ve C vitaminleri ile gözlere oldukça iyi gelmektedir.

TÜYLÜ MEYVE SEVMEYENLERE NEKTARİ

Tüylü yapısından dolayı bazı çocukların yemeği reddettiği şeftaliye alternatif olarak nektarin önerilebilir. Nektarin, şeftaliye göre daha az tüylü, daha sert ve daha aromalıdır. Besin değeri açısından da şeftali ile eşdeğer sayılmaktadır. Çocukların beslenmesine gönül rahatlığıyla eklenebilir.

HER ŞEYİN OLDUĞU GİBİ ŞEFTALİNİN DE FAZLASI ZARAR!

Şeftali, potasyum açısından oldukça zengin bir meyve olduğundan, potasyumdan kısıtlı diyet kullanan böbrek hastalarının günde 1-2 orta boy şeftaliden fazlasını tüketmemesi önerilir.

İŞTE SİZLERE MUHTEŞEM ŞEFTALİ İÇECEĞİ TARİFİ

Sıcak yaz aylarında sağlıklı içecekler içerek serinlemek isteyenler için lezzetli ve pratik bir tarif:

• 1 adet orta boy şeftali

• 1 su bardağı hindistan cevizi sütü

• 2 yemek kaşığı yulaf

• 1 tatlı kaşığı bal

•10 adet çiğ badem

• Biraz tarçın

Kaynak: elmaelma.com