BIST 9.645
DOLAR 32,54
EURO 34,89
ALTIN 2.430,29

Sedat Veyis Örnek ve Almanya’dan kalanlar…

Sedat Veyis Örnek,Almanya’dan kalanlar,Halkbilim,DTCF,Serpil Aygün Cengiz

DTCF’nin değerli hocaları bir araya gelerek, ülkemiz için gerekli bir çalışmaya imza atmışlar. Derlemeci, folklorcu, yazar, S.V.Örnek ile ilgili Almanya’da ondan kalan izleri bizlerle paylaşmışlar. Çalışma; sözlü tarih,  belgelik,biyografi özelliklerine sahip.

Sn. Örnek; Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni bitirdikten sonra, Almanya’da Tübingen Üniversitesi’nde “dinler tarihi ve etnoloji” alanında doktorasını vermiş (1960), Türkiye’ye dönerek DTCF’de etnoloji bölümünde asistanlığa,(1961) akademik hayatına başlamıştır.

Ben konservatuarda eğitime başladığımda (1976), folklor uzmanı olarak  ilk duyduğum isimlerdendi. Kaynak olarak eserlerinden çok yararlanmıştım. Ancak, tanışma fırsatımız olmadı.

 Türk folkloruna bir çok çalışma sunan ve genç yaşta hayata gözlerini kapatan (1980) değerli bilim insanı, arkasında -pek çoğu sahasında tek olan ve referans olarak gösterilmeye devam edilen- şu eserlerini bırakmıştır:

1-Sivas ve çevresinde hayatın çeşitli safhalarıyla ilgili batıl inançların ve büyüsel işlemlerin etnolojik tetkiki (1966), dtcf yayını, doçentlik tezi.

2-Etnoloji Sözlüğü (1971) Türk Dil Kurumu yayını.

3-İlkellerde din büyü sanat efsane (1971), Gerçek Yayınevi, 100 soruda dizisi.

4-Anadolu folklorunda ölüm (1971), DTCF yayını.

5-Budunbilim Terimleri Sözlüğü (1973), Türk Dil Kurumu yayını.

6-Türk Halkbilimi (1976), Türkiye İş Bankası kültür yayını.

7-Geleneksel kültürümüzde çocuk (1979), Türkiye İş Bankası kültür yayını.

8-(çev. Titou Dors) Sur dibinde (tiyatro oyunu) (1962)

9-(çev. S. S. Mrozch, Polisler (tiyatro oyunu) (1964)

10-Kurt, (tiyatro oyunu) (!964-65) Ankara Devlet Tiyatrosu’nda sahnelendi.

11-Pirinçler yeşerecek (tiyatro oyunu) (1968)

12-Manda gözü (tiyatro oyunu) (1969)Merhabalar

Çalışmayla ilgili olarak Sn. Serpil Aygün Cengiz hocamızın gönderdiği  bilgi şöyle;

“TÜBİTAK SOBAG 114K576 Sedat Veyis Örnek Sözlü Tarih, Biyografi ve Belgelik Çalışması başlıklı proje kapsamında 1980’de Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nde Türkiye’nin ilk halkbilim kürsüsünü kuran Prof. Dr. Sedat Veyis Örnek’in 1956-1960 yılları arasında Almanya’da yaptığı doktorası nedeniyle Almanya’dan onun dünyasında kalan izleri Türkçe ve Almanca olarak iki dilde sunmayı hedefleyen derleme çalışmamızı sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz. 

Bu çalışmada, Sedat Veyis Örnek’in doktora tezi başta olmak üzere, içinden Alman kültürü geçen beş hikayesini, 1964’te Almanca’ya çevrilerek Avusturya’da yayınlanan hikayesini, krononojik biyografisi ve yayınlarının listesi dışında Örnek’in yazdığı yedi kitabında referans yaparak kullandığı Almanca yayınların listesi ile DTCF Halkbilim Bölümü’nde bulunan özel kütüphanesinde yer alan Almanca kitaplarının listesini bulabilirsiniz.

E-kitap olarak yayınlanan metnimize (DOI: 10.1501/ankara-27325) Ankara Üniversitesi Kitaplar Veri Tabanı’ndan ve Ankara Üniversitesi Açık Arşivi’nden ulaşılabilirsiniz:

 Sedat Veyis Örnek üzerine ileride yapılacak değerlendirmelerde “Sedat Veyis Örnek –Almanya’dan Kalanlar / Verbliebenes aus Deutschland” başlıklı bu çalışmamızın kaynak bir metin olması dileğiyle keyifli okumalar…Saygılarımızla,

Serpil Aygün Cengiz (Ankara Üniversitesi DTCF), Meryem Bulut (Ankara Üniversitesi DTCF),Günseli Bayraktutan (Başkent Üniversitesi İletişim Fakültesi),Seyit Coşkun (Ankara Üniversitesi DTCF),Gülru Bayraktar (Ankara Üniversitesi DTCF),Derya Perk (Ankara Üniversitesi DTCF)”

DTCF’yi, emek veren öğretim üyelerini gönülden kutluyor,konservatuarlarda okuyan gençlerin mutlaka edinmesini tavsiye ediyoruz…

 EYVAH, YİNE SEÇİM VAR!: Ülkemiz bir seçime daha  -AK Parti tabanı dahil-  isteksiz olarak gidiyor. Bunda kimin suçlu/suçsuz olduğunu, koalisyonun kurulmamasında kimlerin rolü olduğunu   halkımızın nasıl anladığını 1 Kasım akşamı öğreneceğiz. Bu kaos/kriz ortamında, devletimizi yönetme konumunda olanlara bir şiiri  ithaf ediyoruz;

 

BİR   ÜLKE

Huzurun hâkim olduğu

İnsanları sağlıklı ve mutlu

Yaşamından umutlu

Bir ülke istiyorum saygılı 

Sağduyunun hâkim olduğu

İnsanları akıllı ve toleranslı

Hoşgörülü olduğu

Bir ülke istiyorum sabırlı

Sevginin hakim olduğu

Yüzlerin güldüğü

Sevginin özgürce yaşandığı

Bir ülke istiyorum mutlu

Barışın hâkim olduğu

İnsanları anlayışlı

Kardeşçe yaşadığı

Bir ülke istiyorum huzurlu

Eşitliğin hâkim olduğu

Terörün yaşanmadığı

Ayrımcılığın yapılmadığı

Bir ülke istiyorum barışçı / Vedat Sadioğlu / Eğitmen / Ankara