BIST 9.525
DOLAR 32,51
EURO 34,74
ALTIN 2.489,18
HABER /  GÜNCEL

Seçmen sayısı 3 yılda 7 milyon arttı!

CHP'li Öymen'in seçmen sayısının rekor artışıyla ilgili iddiasına YSK başkanından yanıt geldi.

Abone ol

CHP Bursa Milletvekili Onur Öymen, 3 yıl içinde seçmen sayısındaki 7 milyonluk artışı “gerçekçi” bulmayarak, “mükerrer yazım” iddiasında bulunurken, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ali Em, rakamın doğru olduğunu söyledi.

Em “Seçmen sayısındaki artışı araştırdık, istatistiklere göre doğru. Vicdanen rahatım. Seçmen yazımı başta bir sürece ilişkin bir usulsüzlük görsem çıkar kamuoyuna ben açıklarım” dedi.

İŞTE ÖYMEN'İN İDDİASI

Öymen TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, 2007 milletvekili seçimlerinde seçmen sayısının 42 milyon 533 bin 41 olarak ilan edildiğini, 12 Eylül’deki referandum için YSK’nın oy kullanabilecek seçmen sayısını 49 milyon 446 bin 269 olarak açıklandığını anımsattı. Öymen, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın yanıtlanması için şu soruları yöneltti:
3 yıl içerisinde yaşanan bu artış nereden kaynaklanmaktadır? Eğer 2010 yılı için ilan edilen rakamlar gerçek seçmen sayısını yansıtıyorsa 2007’de yapılan seçimlerde birçok vatandaşın oy kullanma hakkından mahrum edildiği anlaşılmaktadır. Bu anlayış altında 2007 yılı seçimlerinin demokratik olduğunu söylemek mümkün müdür? Eğer 2007 yılında ilan edilen rakamlar doğruysa 2010 yılı referandumu için mükerrer oy yazıldığı sonucu çıkmamakta mıdır?”

YILDA 1 MİLYON 300 BİN ARTIYOR

Em, CHP’li Öymen’in “mükerrer yazım” şüphesine karşılık Hürriyet’e şu değerlendirmeleri yaptı:
“Seçmen kütükleri daha önce beyana dayalı olarak yapılıyordu. Yazılmayan oluyordu. Şimdi adrese dayalı olarak, seçmen kütüğü yazımı yapılıyor. Artış nedenlerinden birisi bu. Ben seçmen sayısındaki artışı istatistikleri getirtip tek tek incelettim. Bu istatistikler rakamları doğruluyor. Her yıl 1 milyon 100 bin ile 1 milyon 300 arasında seçmen katılıyor.

MÜKERRER SEÇMEN YAZIMI MÜMKÜN DEĞİL

İstatistiklere göre, 18 yaşına kadar olanların sayısı 23 milyona tekabül ediyor. 31 Aralık 2009 nüfus sayımına göre Türkiye’nin nüfusu yaklaşık 71 milyon. Bu rakamı (23 milyon) çıkarıp, seçmen artışını da dikkate alınca o rakamı (49 milyon 446 bin 269) buluyor. Artık mükerrer seçmen yazımı mümkün değil. Seçmen kayıtları adrese dayalı olarak tutuluyor. Adres, vatandaşlık kimlik numarası olmayınca seçmen kütüğüne seçmen yazımı yapılmıyor. Ölen, vatandaşlıktan çıkarılan seçmen kayıtlarından düşülüyor. Mevcut seçmen kayıtları da otomatik güncellenmiş oluyor.