BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,75
ALTIN 2.497,22
HABER /  SEÇİM

Seçmen kütüğü sorgulama listeler çıkıyor

Cumhurbaşkanlığı seçimi için seçmen listeleri askıya çıkıyor, vatandaşlar 'nerede oy kullanacağım' sorusunun yanıtını alacak.

Abone ol

Cumhurbaşkanlığı seçimi (2014) için seçmen kütüğü listeleri 2 Temmuz'dan itibaren muhtarlıklarda askıya çıkıyor, peki nerede oy kullanacağınızı nasıl öğreneceksiniz, seçmen kağıdı olmadan oy kullanabilir misiniz, tatilde oy verebilir misiniz?

Ağustos ayında yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimi için seçmen listeleri, 2 Temmuz'dan itibaren muhtarlıklarda askıya çıkarılacak ve internet üzerinden de seçmen sorgulama yapılarak seçmen kütüğüne bakılabilecek.

SEÇMEN KÜTÜĞÜ SORGULAMA

Seçmen kütüğünüze muhtarlık askısından olduğu gibi YSK.gov.tr internet sitesine girerek de bakabileceksiniz. Sitede TC kimlik numaranızı ve kimlik bilgilerini yazarak oy kullanmak için gerekli olan seçmen kaydınızın bulunup bulunmadığını kontrol etmeniz gerekiyor.

YSK'nın internet sitesinden seçmen kütüğü sorgulamada 2 Temmuz'dan itibaren başlayacak.

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ NE ZAMAN?

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk oylamasını 10 Ağustos 2014 Pazar günü, seçimin ikinci oylamaya kalması durumunda ise 24 Ağustos 2014 Pazar gününü seçim tarihi olarak belirledi.

Bu kapsamda seçmen kütüğünün güncelleştirilmesine yönelik muhtarlık bölgesi askı listelerinin, 2 Temmuz 2014 Çarşamba günü saat 08.00’de askıya çıkarılacağı açıklandı.

ADRES DEĞİŞİKLİĞİ İÇİN SON GÜN

9 Temmuz 2014 Çarşamba günü saat 17.00’den sonra askıdan indirilecek seçmen listesinin, 20 Temmuz 2014 Pazar günü kesinleştirileceği belirtildi.

29 Haziran- 9 Temmuz tarihleri arasında Nüfus Müdürlüklerince İlçe Seçim Kurulu Başkanı’nın kararı olmadıkça yerleşim yeri adres değişikliği işlemi yapılmayacak.

SEÇMEN KÜTÜĞÜNDE KAYDIM YOK NE YAPMALIYIM?

Seçmen kütüğünde kaydınız yoksa ne yapmalısınız? Muhtarlıklarda askıya çıkan listelerde ya da internetten baktığınız seçmen kütüğü sorgulamada kaydınız yoksa veya bilgiler yanlışsa bağlı olduğunuz nüfus müdürlüklerine başvurmanız gerekiyor.

Nüfus müdürlüğüne adres beyanında bulunmanız seçmen kütüğü kaydınız için yeterli oluyor.

TATİLDE BAŞKA YERDE OY KULLANMAK MÜMKÜN MÜ?

Seçmenler, nüfus müdürlüğüne devamlı olarak oturduklarını bildirdikleri yerleşim yeri adresinde oylarını kullanmak zorundadır. Askı süresi içinde adres değişikliğini yapmayan seçmenler kayıtlı oldukları sandık dışında oylarını kullanamazlar.

ASKERDEN TERHİS OLANLAR SEÇMENLİK KAYDINI
NASIL YAPTIRIR?

Askerden terhis olanların bilgileri, normal şartlarda Yüksek Seçim Kurulu’nca ASAL’ dan alınmakta ve oy kullanabilir hale getirilmektedir. Ancak seçim dönemine rastlayan terhislerde askıya yetişememekte ve silâhaltında gözükmektedir. Bu durumda olanlar, terhis belgesi ile birlikte yerleşim yeri itibariyle bağlı olduğu ilçe seçim kuruluna başvurarak seçmenlik kaydını güncelleyebilirler.

SEÇMEN BİLGİ KAĞIDI NE ZAMAN GÖNDERİLİYOR?

Genel seçimlerde, seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenlerin, sandık atama işlemi ile nerede oy vereceğinin belirlenmesinden sonra ilçe seçim kurullarınca; her seçmen için hangi seçim çevresi ve bölgesinde, kaç numaralı sandıkta oy vereceğini gösterir belge(seçmen bilgi kâğıdı) genellikle seçimlerden 21 gün önce gönderilmeye başlanır.

SEÇMEN KAĞIDI OLMADAN OY KULLANILABİLİR Mİ?

Seçmen bilgi kâğıdı kendisine ulaşmayan seçmenler, YSK internet sayfasından "Nerede Oy Kullanacağım" bölümünden aynı bilgileri sorgulayarak öğrenebilir. Seçmen kağıdı olmadan da TC numarası yazılı olan nüfus kağıdı ya da ehliyet ile oy kullanmak mümkün.

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİM GÜNÜ DÜĞÜN-NİŞAN YAPABİLİR MİYİM?
SEÇİM YASAKLARI NELER?

298 sayılı Kanunun 79.maddesi gereği; "Oy verme günü, her ne suretle olursa olsun,
*İspirtolu içki satılması,
*İçkili yerlerle umumi mahallerde her çeşit ispirtolu içki satılması, verilmesi, içilmesi yasaktır. *Oy verme günü, bütün umumi eğlence yerleri oy verme süresince kapalı kalır.
*Eğlence yeri niteliğine haiz lokantalarda yalnız yemek verilir.
*Oy verme günü, emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka hiçbir kimse, köy, kasaba ve şehirlerde silah taşıyamaz."

KİMLER OY KULLANAMAZ?

Aşağıda yazılı olanlar oy kullanamazlar;

1. Silah altında bulunan erler, onbaşılar ve kıta çavuşları (her ne sebeple olursa olsun, izinli bulunanlar da bu hükme tabidir),
2. Askeri öğrenciler,
3. Ceza infaz kurumlarında hükümlü olarak bulunanlar

YURT DIŞINDA YAŞAYAN SEÇMENLER NASIL OY KULLANACAK?

Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız, 09.05.2012 tarihinde kabul edilen 6304 sayılı Kanun gereği, Yurt Dışı Seçmen Kütüğüne kayıtlı olmaları halinde, Yüksek Seçim Kurulunca belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yurt dışı temsilciliklerimizde kurulacak sandıklarda oy kullanabilirler.

SEÇMEN KÜTÜĞÜ YURT DIŞI SORGULAMA

Yurt Dışı Seçmen Kütüğüne kayıtlı olup olmadığınızı, kayıtlı iseniz kayıtlı olduğunuz yeri (kayıtlı olduğunuz dış temsilciliği) 2 Temmuz'darn itibaren ysk.gov.tr yurtdışı seçmen sorgulama kısmından öğrenebileceksiniz.