BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,69
ALTIN 2.414,25
HABER /  GÜNCEL

Seçmen davranışlarını etkileyen nedenler

Ankara Hacı Bayram Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sezai Türk seçmen davranışları ve seçmen davranışlarını etkileyen nedenler üzerine İnternethaber'e açıklamalarda bulundu.

Abone ol

2019 yılında yapılacak yerel seçimlere artık kısa bir zaman kaldı. Ankara Hacı Bayram Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sezai Türk, seçimler öncesi seçmen davranışları ve seçmen davranışlarını etkileyen nedenlere ilişkin hayati önem taşıyan bilgiler verdi.

Bir kampanyaya başlamadan önce durum analizinin çok önemli olduğunun altını çizen Türk; “ Durum tespit edilmeden kampanyaya başlamak zamanın, paranın israf edilmesi anlamına gelir. Hangi konularda rakiplerimizden iyiyiz? Hangi konularda rakiplerimizden daha kötüyüz? Bizim atak yapabileceğimiz rakip partilerin zayıflıkları nelerdir? Hangi dış çevre değişmelerinden yararlanabiliriz? Rakip partiler bize nasıl zarar verebilir? Hangi sosyal değişimler bizi tehdit edebilir?” sorularına cevaplar hazırlanmadan kampanyaya başlanılmaması gerektiğini vurguladı.

Milliyetçilik, Atatürkçülük Yükselen Değer

Türkiye’de seçmen davranışı üzerine yapılan araştırmalardan yola çıkarak seçmeni etkileyen faktörleri internethabere değerlendiren Türk  ; “ Yerel seçimler özelinde seçmen davranışını etkileyen faktörleri belirtmeden önce genel durumu değerlendirmekte fayda var: Türk seçmeninin partilerle olan bağları halen güçlüdür. Seçmenler hem genel hem de yerel seçimlerde genellikle kendi kültürel kimliğine yakın gördüğü partiye oy vermeye devam etmektedir ama  Türk seçmeni ekonomik kaynaklı çıkarına da düşkündür. Yani;  belediyelerin kendilerine sağlayacağı faydalar, harcama politikaları belediye başkanlarının siyasal geleceğini de önemli ölçüde etkilemektedir. Son yıllarda milliyetçilik, Atatürkçülük yükselen değer olurken etnik ve kültürel farklılıkların politize edilmesi bazı partileri belli illerde şanslarını arttırdığını belirtmiştir.

Siyasal iletişim uzmanı Türk’e göre; yapılan  siyasal  seçmen davranışı araştırmalarında Türk seçmeninin büyük çoğunluğunun seçimlerden birkaç ay önce hangi partiye oy vereceğine karar vermekte, yani oy vereceği partinin büyük oranda belli olmaktadır. Ayrıca, siyasal tercihlerin belirlenmesinde aile  halen en önemli etkileyici faktör olarak gözükmekte bunu  kanaat önderlei izlemektedir.

Türk Seçmeni Başkan için hangi partiye oy vermişse diğerlerini de aynı partiye vermekte

Türk; “Partiler seçimler öncesinde kampanyalara büyük paralar harcamaktadır oysa seçim kampanyalarını takip ederek kararını verenlerin oranı araştırmalara göre yüzde ondan fazla  değil ancak  seçmenler adaylar belli olduktan sonra kararını netleştirmekte  bu durum  özellikle yerel seçimlerde adayların seçmen tercihinde önemli ve etkileyici bir faktör olduğu gerçeğini ortaya koymaktadır diyerek  yerel seçimlerde belediye başkan adayının önemini yinelemiştir.  Türk’e göre, Yerel seçimlerde seçmenler Belediye Başkanlığı, Belediye Meclis Üyeliği ve İl Genel Meclis Üyeliği Seçimlerinde büyük oranda aynı partiye oy kullanmaktadır. Farklı şıklar seçmen oy davranışları genelde çok görülmemektedir.

İktidar Partisinin Belediyeleri Tercihte Önemli

Prof. Dr. Sezai Türk yaptığı açıklamada; yerel seçimlerde seçmenlerin oy kullanırken dikkate aldığı etkenlerden birinin de oy vereceği partinin iktidarda olup olmadığı ile ilgili olduğunu İktidar partisinden olan Belediye Başkanı’nın illere ayrılan ödeneklerden daha fazla yararlanacağı kanısından dolayı seçmenler üzerinde olumlu bir imaj oluşturduğunu söymektedir. Türk,  bu sebeple seçmenlerin genellikle iktidar partisinden olan belediye başkan adayını tercih etmeye daha çok eğilimli olduğu söylemektedir.

Türk sözlerini; 2019 yerel seçimleri tüm partiler için çok önemli görülmekte. Bu nedenle ittifaklar konusu gündemin önemli maddesi. Büyükşehirler tüm partiler için kritik öne sahip. Genel bir değerlendirme yapacak olursak; Türk toplumunun siyasete ve siyasetçilere olan güveni azalmıştır bu bağlamda seçmenin oy kullanırken rasyonel karar vererek şehrinin sorunları çözecek olan partiyi tercih edecektir.. Seçmenler, partinin dine karşı hassasiyetine bakmaktan çok partinin programına, politikalarına, kadrosuna ve liderinin etkisine bakacaktır. Din etkisi bu seçimlerde geçmiş seçimlerden biraz farklı seyredecektir. Aday ve meclis üyeleri önemlidir. İttifaklar bu seçimde birçok ilde belirleyici olacaktır. Bu seçimlerde yükselen değer milliyetçilik ve Atatürkçülük etkisini gösterecektir. Medya yine bu seçimde önemli etkiye sahip olacaktır. Karar aile içinde verilecektir diyerek sonlandırdı.