BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  SEÇİM

Seçim sonuçlarıyla çatı çöktü peki fail kim?

Seçim sonuçlarının iki parti açısından ortaya koyduğu tablo kulislerde tek bir soruda yoğunlaşıyor: Çatı aday formülünün akıl hocası kimdi?

Abone ol

Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonuçları netleşirken ortaya çıkan tablo CHP ve MHP açısından tam bir hezimet olarak yorumlanıyor. Ekmeleddin İhsanoğlu'nu ortak aday olarak gösteren CHP ve MHP cephesi 30 Mart seçimlerinde aldıkları oyun bile gerisine düştüler. Ortaya çıkan seçim sonuçları çatı aday fomülünün oluşum hikayesini yeniden tartışma konusu yapacak gibi gözüküyor.

AK Parti'nin adayı Tayyip Erdoğan karşısında kazanma iddiasına sahip ve AK Parti seçmeninden de oy alabilecek bir ortak adayla çıkacaklarını öne süren CHP ve MHP yerel seçimlerde aldıkları yüzde 44'lük oyun 6 puan gerisinde kalarak ağır bir yenilgi yaşadılar. Yüzde 38'lik oy oranıyla "CHP artı MHP" fomülünü boşa çıkartan seçim sonuçlarının iki parti açısından ortaya koyduğu tablo kulislerde tek bir soruda yoğunlaşıyor: Çatı aday formülünün akıl hocası kimdi?

ÇATI ADAY FORMÜLÜNÜN FAİLİ KİM?

CHP ve MHP liderlerinin "adayımız Ekmeleddin İhsanoğlu" açıklamasını yapmasından sonra gündeme gelen iddialara göre çatı aday formülü iki partinin de dışındaki odaklardan çıktı. Medyada yer alan iddialar arasında İhsanoğlu ismini öneren kişi olarak Kemal Derviş'ten Abdullah Gül'e Fethullah Gülen'den Aydın Doğan'a kadar bir çok fail gösterildi. Ancak hem sözkonusu isimler hem de CHP ve MHP cephesinin yalanladığı iddialara karşın İhsanoğlu formülünün akıl hocası hala deşifre olmuş değil.

FATURAYI KİM ÖDEYECEK?

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, İhsanoğlu tercihinin sorumluluğunu üstlendiğini ve Genel Başkan olarak risk aldığını söylerken MHP lideri Devlet Bahçeli ise çatı aday formülünün dışardan değil CHP ve MHP'nin ortak istişaresiyle bulunduğunu iddia etmişti. Ancak iki liderin 10 dakikalık bir görüşme ile açıkladığı ortak adayın iki partinin de dışında bir odak tarafından önerildiği iddiası geçerliliğini hiç yitirmedi. Ortaya çıkan seçim sonuçlarıyla birlikte hem CHP hem MHP'nin ödeyeceği siyasi faturanın boyutları kadar çatı formülünün asıl sahibi de merak konusu.

Türkiye siyaseti önümüzdeki dönemde 10 Ağustos seçimlerini muhalafet açısından "katil kim?" sorusu eşliğinde sorgulayacak.

İHSANOĞLU'NUN BİRİNCİ OLDUĞU İLLER:

Tekirdağ % 58

Kırklareli % 69

Edirne % 65

Eskişehir % 53

Manisa % 49

İzmir % 59

Denizli % 50

Aydın % 56

Muğla % 64

Mersin % 55

Adana % 52

Hatay % 49

Osmaniye % 49

Antalya % 54

TÜRKİYE GENELİNDE SEÇİM SONUÇLARI:

screen-shot-2014-08-10-at-9.54.02-pm.png