BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,77
ALTIN 2.506,89
HABER /  POLİTİKA  /  HDP

Seçim sonuçlarını gören Altan Tan çark etti!

Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarını değerlendiren HDP Milletvekili Altan Tan, partisine yönelik eleştirilerini unuttu.

Abone ol

İNTERNETHABER-ÖZEL İÇERİK

HDP'nin kuruluş sürecini sert dille eleştiren HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş'ın seçim başarısını görünce çark etti.

30 Mart yerel seçimleri sonrası partisi HDP'yi "Seçimin kaybedeni" ilan eden Altan Tan, Altan Tan dün gece yaptığı açıklamalarla şaşıştı.                             

CNN Türk Seçim Özel yayınında konuşan Altan Tan, "Türkiye'de gerçek ana muhalefet partisi olan HDP yüzde 10 barajının kapısına gelmiştir" dedi.

DEMİRTAŞ DOĞRU TERCİHTİ

Altan Tan, Al Jazeera Türk'e verdiği röportajda ise  cumhurbaşkanı seçiminde elde edilen sonucu, “Demirtaş’ın çizdiği profil de doğruydu, kendisi de doğruydu. Marjinal bir aday olsa bu sonuç alınamazdı” sözleriyle değerlendirdi.

Tan’a göre alınan sonuçta Selahattin Demirtaş faktörünün büyük önemi var.

“Doğru aday, doğru Türkiyelilik perspektifi yani sadece marjinal solu değil: dindarları, demokratları, sol liberalleri kucaklayan bir çizgi Selahattin Demirtaş. Bunların tek tek analizinin yapılması lazım. Belediye seçimlerinden bu yana 1 milyon 25 bin oy artırmışız. Bu oy nereden geldi, ne kadarı soldan, ne kadarı dindar, muhafazak3ar Kürtlerden, ne kadarı Alevilerden, bunun ciddi ciddi analizinin yapılması lazım.”

AKP'DEN OY ALDIK

Fazladan gelen oylara ilişkin partide yapılan ilk analizleri de değerlendiren Altan Tan’a göre, alınan oyların yarısı AK Parti’den, yarısı CHP’den.

“Şu ana kadar AKP’ye oy vermiş dindar, muhafazakâr kitleden ciddi oy geldi. Kars’ta, Bingöl’de, Hakkari’de, Şırnak’ta, bunların tamamında AK Parti’de ciddi gerilemeler var. Kürdistan’da 8-10 arası bir oy gelişi var. Aynı şekilde Adana, Mersin ve İstanbul’da. Bu oy artışının kabaca yarıya yakını liberal sol demokratlardan, yarısı AKP’deki Kürtlerden.”

KİTLE PARTİSİ OLMAK İÇİN...

Sonuçları Kürt siyasi hareketinin geleceği açısından da değerlendiren Tan, Demirtaş’ın aldığı oy oranının bundan sonra izlenecek politikalara ilişkin önemli bir gösterge olması gerektiği görüşünde.

“Demirtaş’ın çizdiği profil de doğruydu, kendisi de doğruydu; marjinal bir aday olsa bu olmazdı. Biz Türkiye’deki üç ana cadde olan sol demokrat, liberal demokratlar ve Kürtleri de kesinlikle ihmal etmeden Müslüman demokratlardan oy alabilecek bir kitle partisi olabilirsek, bu gelen oylar kalıcılaşacaktır.”

30 MART'TA SEÇİMİN KAYBEDENİ HDP DEMİŞTİ

BDP'den istifa edip HDP'ye geçtiği dönemde partisine sert eleştiriler yönelten Altan Tan, 30 Mart yerel seçimlerinin kaybedeni olarak da partisi HDP'yi göstermişti.

Altan Tan'ın o dönemki eleştirileri şöyleydi:

"Bazı arkadaşlarımız HDP kurulurken malesef sol, sosyalist gruplar ağırlıklı hatta neredeyse yüzde 90-95'i bunlardan oluşan bir HDP ortaya koydular. Bunun Türkiye toplumun da ciddi bir karşılığı yok, Kürt seçmen tabanı açısından da ciddi bir tabanı ve karşılığı yoktur.

Peki ne yapmak lazım? Bunları dışlamak mı lazım? Hayır. Türkiye'deki solu, sosyalistleri ve sosyal demokrasiyi yeniden inşa edecek sol merkezli yeni bir parti oluşturabiliriz. Bunu saygı duyarım. Bu ne kadar oy alır bu ayrı bir tartışma konusu. Ama böyle bir partinin içinde ben olmam, benim gibiler olmaz. Ve böyle bir sol, sosyalist, marksist parti Kürt ve Türkiye toplumunun sorunlarını çözecek oyu alamaz."