BIST 9.065
DOLAR 32,32
EURO 35,13
ALTIN 2.294,98
HABER /  GÜNCEL

Seçim sonuçlarını bilen adam geri adım atmadı

Ağrı ve Yalova seçim sonuçlarıyla ilgili 'Halk AK Parti'yi uyardı' yorumunda bulunan Radikal yazarı Tarhan Erdem geri adım atmadı.

Abone ol

"Ak Parti'nin çalışmalarını ve siyasal hayatımızın koşullarını düşünerek, 'halk uyardı' yönündeki yorumumu koruyorum."

Bu yorum Radikal gazetesi yazarı Tarhan Erdem'e ait. 1 Haziran'da yapılan yenileme seçimlerinin sonuçlarını pazartesi günü köşesinden değerlendiren Erdem, sonuçları 'Halk Ak Parti'yi uyardı' diye yorumlamıştı.

Pazartesi günkü yazısı üzerine gelen eleştiriler nedeniyle yeni bir yazı kaleme alan Erdem, geri adım atmadı ve hükümeti uyardı:

'Ak Partili yöneticilerin, iptal edilen seçimlerin sonuçlarını, yenileme seçimleri sonuçlarıyla karşılaştırmalarının dayanağı yoktur!'

Tarhan Erdem'in bugünkü yazısından yaptığı son seçim analizi...

Hafta sonunda, 183 bin seçmenin yaşadığı 14 yerde belediye başkanlığı seçimi yapıldı. Bunların ikisinde (Ağrı ve Tokat Yeşilyurt'ta) belediye meclisi ve il genel meclisi üye seçimleri yapıldı.

Belediye başkanlığı seçimlerinde, özellikle seçmen sayısı az olan yerlerde, adayların nitelikleri partilerin genel oy oranlarını değiştirebilir. O aday seçim çevresinde seviliyorsa o yerde milletvekili seçim sonuçlarını olumlu yönde etkilediği çok görülmüştür.

1 Haziran seçimlerinde, adayların etkisi bundan önceki sonuçları değiştirecek ölçüde olmamıştır.
Önceki yerel ve milletvekili seçimleriyle karşılaştırıldığında, oyun artış ve düşüşü de 1 Haziran seçimlerinde farklı eğilim göstermemiştir. Türkiye genelinde Ak Parti'nin oyu, 2009'a göre 2011 milletvekili seçiminde artmış, son 30 Mart 2014 belediye seçiminde düşmüştür. Ağrı, Yalova ve diğer 12 yer belediye seçimlerinde de aynı eğilim görülmüştür.

Bu özellik aşağıdaki tabloda görülmektedir.

Yorum önerim: 1 Haziran seçimini, iktidar partisi bakımından nasıl yorumlamalıyız?
Pazartesi günü yazımda sonucu, "150 bin civarında seçmen, tüm ülke seçmenine vekâleten Ak Parti'ye, iktidarı değiştirmeden, uyarı yapmış olamaz mı?" cümlesiyle yorumlamıştım.
Ak Parti'nin seçim dönemindeki çalışmalarını ve adayları, siyasal hayatımızın koşullarını düşünerek, ben kanaatimi koruyor ve 1 Haziran sonuçlarını, "Halk Ak Parti'yi uyardı" diyerek yorumumu sürdürüyorum. İktidar mensupları da benim gibi düşünürlerse yararlı olur kendileri için! Ak Partili yöneticilerin, iptal edilen seçimlerin sonuçlarını, yenileme seçimleri sonuçlarıyla karşılaştırmalarının dayanağı yoktur! Seçim kurulu kararıyla yok sayılan bir veri, halkın eğilimini göstermez, dolayısıyla karşılaştırma, iptal edilen sonuçlarla değil, daha önceki seçimlerle yapılmalıdır. Karşılaştırmanın hangi seçimle yapılacağı sorusu, beş yıl önceki yerel yönetim seçimleri yerine; 1 Haziran seçimlerinin özelliklerine de uyularak; milletvekili seçimiyle yapılması daha doğru olur.

Tarhan Erdem yazıları