BIST 9.098
DOLAR 32,37
EURO 35,00
ALTIN 2.325,85
HABER /  SEÇİM

Seçim sonuçlarını belirleyecek 3 etken

30 Mart yerel seçimlerine 5 gün kaldı. Herkesin merak ettiği soru ise aynı: 30 Mart yerel seçim sonuçları ne olur? 30 Mart yerel seçimlerini kim kazanır? İşte bu sorulara ışık tutacak detaylar...

Abone ol

30 Mart yerel seçimlerine 5 gün kaldı. Liderler seçim meydanlarında son kozlarını paylaşırken, herkesin aklında tek bir soru var?

Yerel seçim sonuçları ne olur? 30 Mart yerel seçimlerini kim kazanır?

Yolsuzluk ve rüşvet operasyonu... Gezi Parkı olayları... AK Parti-Cemaat savaşı gölgesinde yapılacak seçimlerde partilerin kaderini belirleyecek 3 önemli unsur var.

Genç seçmenler, oy kullanma oranı ve trafik sorunu.

3.5 MİLYON YENİ SEÇMENekran-resmi-2014-03-25,-15.28.48.png

Yüksek Seçim Kurulu ve TÜİK verilerine göre bu seçimde 3,5 milyon genç ilk defa oy kullanacak.

Bu, iki seçim arasındaki en büyük artış. 6,4 milyon genç de ilk defa bir mahalli seçimde oy kullanma hakkına sahip oldu. Bazı şehirlerde genç seçmen zaferi bir partiden alıp diğer partiye verebilecek kadar önem arz ediyor.

OY KULLANMA ORANLARI

2009 yerel seçimlerinde seçmenin yüzde 15’i sandığa gitmedi. Ankara ve İzmir’de sandığa gitme eğilimi Türkiye ortalamasına yakınken İstanbul’da bu oran daha az.

İstanbul’da seçmenin yüzde 81,47’si sandığa gitti yani yüzde 18,53’ü oy kullanmadı. Bu oranlar, hem Türkiye geneli hem de büyükşehirler için ciddi bir seçmen oranını gösteriyor.

Seçmenlerin tamamının sandığa gitmesi mümkün değil.  Ancak Türkiye, yaşanan gerginliğin etkisiyle gittikçe artan bir oy kullanma oranına sahip.ekran-resmi-2014-03-25,-15.28.56.png

SİYASİ ÇATIŞMA SANDIĞA GİTME ORANINI ARTTIRIYOR

2011'de oy kullanma oranlarında küçük de olsa bir artış oldu: yüzde 87,23.

2002, 2004 ve 2007 seçimlerinin katılım oranlarına baktığımızda da bu oranın yıllar geçtikçe arttığını görebiliyoruz. Siyasi kutuplaşma ve tarafların çatışmacı üslûbu seçmenlerin sandığa gitme eğilimlerini artırıyor.

SADECE İSTANBUL'UN SORUNU DEĞİL

Al Jazeera Türk'te yayınlanan seçim analizine göre, 24 kentte seçmenlerin sorunlarını dinledi ve bu sorunları belediye başkanı adaylarına iletildi. Vatandaşların sorunlar sıralamasının en üstündeki problem trafikti. Öyle ki bazı şehirlerde bu sorun işsizlik sorunundan da önce geliyor.

Yıl yıl bakıldığında araç satışlarında son yıllarda yaşanan patlama bu sorunun neden gün geçtikçe kartopu gibi büyüdüğünü de ortaya koyuyor.

Her ne kadar İstanbul merkezli ulusal medya tarafından trafik sorunu sadece İstanbul'a özgü gibi görülse de, seçmenler bu sorunla Anadolu’nun neredeyse tüm kentlerinde baş etmek zorunda.

Ve seçmenlerin adaylardan en büyük beklentilerinden biri ulaşım, otopark ve trafik sorununu çözmeleri. Bu soruna yönelik çözüm vaatleri, bu seçimde ve sonraki seçimlerde küçümsenemeyecek ölçüde etkili olacak.