BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 34,96
ALTIN 2.325,50
HABER /  GÜNCEL

Seçim Sonuçları 2018 Milletvekilleri oy dağılımı sonucu

TBMM 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi Sonuçları Türkiye'nin yeni milletvekillerini belirleyecek. AK Parti, CHP, HDP, İYİ Parti, MHP seçim sonuçları ve oy oranları meclis çoğunluğu açısından önemli.

Abone ol

Türkiye 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'ne AK Parti, CHP, HDP, HÜDA PAR, İYİ Parti, MHP, Saadet Partisi ile Vatan Partisi katılıyor.  BBP'nin adayları AK Parti, DP'nin adayları ise İYİ Parti listelerinden seçime giriyor. 2018 seçimlerinde ittifaklar oy oranları ile mecliste çoğunluğu elde etmeye çalışacak. Cumhur ittifakı AK Parti ve MHP Millet İttifakı ise CHP, Saadet Partisi ve İyi Parti'den oluşuyor.

24 Haziran pazar günü 08.00'da başlayacak olan oy verme işlemi saat 17.00'da sona erecek. YSK seçim sonuçları yayınlama yasağı saat 21.00'a kadar devam edecek. Ancak YSK yasağı daha erken bitirebilecek. Türkiye 27. dönem milletvekili genel seçim sonuçları ve cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları 24 Haziran 2018 seçim akşamı bu linkteki canlı yayın sayfasında olacak.

SON SEÇİM SONUÇLARI : 7 Haziran seçimlerinden koalisyon çıkınca 1 Kasım 2015 tarihinde tekrar seçime gidildi. 26. dönem milletvekili genel seçimlerinde AK Parti 317 milletvekili çıkarmışdı. Oy oranı olarak ikinci sırada yer alan CHP 134 milletvekili alırken MHP 40 milletvekilinde kalmış ve 59 millekvekili çıkaran HDP'nin gerisine düşmüştü.

SEÇİMLERDE OY VERME : Oy pusulasında yırtık, işaret veya yazı olmamasına dikkat edilecek. Oy pusulasına basılacak mühür, tercih edilen alanın dışına taşırılmayacak. Birleşik oy pusulasında tercih edilen alana "EVET" veya "TERCİH" mührü basılacak ve mührün kuruması beklenecek. Mühürlenen yer dışta kalacak şekilde oy pusulası katlanıp zarfa konulacak. Seçmenler, zarfı sandığa attıktan sonra, sandık seçmen listesinde adının bulunduğu yerin karşısına imzasını atacak.

Seçmen, kapalı oy verme yerinden dışarı çıkmadıkça, hiç kimse oraya giremeyecek. Ancak, oy pusulasını hazırlamak için, kapalı oy verme yerinde, normal süreden fazla kalan seçmenler, kurul başkanı tarafından makul bir süre verilerek uyarılacak. Bu uyarıya rağmen kapalı oy verme yerinden çıkmayan seçmen, oradan çıkarılacak.

Seçmen, cumhurbaşkanına ve milletvekillerine yönelik tercihte bulunduğu iki ayrı oy pusulasını aynı zarfa koyarak sandığa atacak. Birleşik oy pusulasında tercih edilen cumhurbaşkanı adayı, siyasi parti, ittifak veya bağımsız aday için ayrılan bölümden dışarı taşırmamak suretiyle ''TERCİH'' veya ''EVET'' mührü basılması gerekecek.