BIST 9.677
DOLAR 32,49
EURO 34,76
ALTIN 2.420,40
HABER /  MEDYA

Seçim sonrası için kritik 'operasyon' kehaneti

CHP'li Gürsel Takin'in seçim öncesi Suriye'ye operasyon yapılacağı iddiaları üzerine, Habertürk yazarı Muharram Sarıkaya operasyonun seçim sonrası yapılacağını iddia etti.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin'in Taraf Gazetesi'ne yaptığı açıklamada ortaya attığı "Türkiye 2 gün içinde Suriye'ye girecek" iddiası gündeme bomba gibi düştü. Bu iddiaların üzerine bölgeye hakim, Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, gündemi sarsan bu iddiaları ele aldığı bugünkü yazısında kritik bir 'kehanet' ortaya atarak ordunun 'seçimden sonra Suriye'ye gireceğini' ileri sürdü.

GÜRSEL TEKİN NE DEMİŞTİ?

Gürsel Tekin, en geç iki gün içinde ordunun Suriye'ye sokulacağını iddia ettiği o açıklamasında "Bu bilgi çok sağlam bir kaynaktan. Aynı kaynak daha önce de Süleyman Şah Türbesi'nde askerlerimizin IŞİD'in insafına terk edildiğini söylemişti. Bana verilen bilgiye göre, Türkiye bu akşam ya da yarın askeri operasyon yaparak Suriye'ye girecek. Başbakan'a sesleniyorum, Çıkın, böyle bir çılgınlık yok, o iddia yanlış deyin. Beni yalanlayın". diyerek iddiasını savunmuştu.

gursel-tekin.20150508104921.jpg

TEKİN İDDİASINDA ISRARLI

Muharrem Sarıkaya, birkaç gündür Güneydoğu’da, özellikle de sınır boyunda dolaştığını vurgulayarak kaleme aldığı yazısında 'ne gördüğü, ne de sohbet ettiği üst düzey kamu görevlilerinin anlatılarında Türkiye’nin sınır ötesine operasyon yapacağına ilişkin veriye rastladığını' belirterek,  iddianın sahibi olan Gürsel Tekin’i telefonla aradığını, 'Tekin'in de iddiasını yeniden tekrarlayarak; güvendiği kişilerin kendisine aktardığını bildirdiğini' kaydetti.

Sarıkaya, bunun üzere bölgede yaptığı araştırmalar ve bölgeye hakim isimlerden aldığını ileri sürdüğü bilgiler ışığında Türkiye'nin seçimden sonra sınırı geçeceğini "sınırın öte yakasında çok değil, seçim sonrası çok büyük bir çatışma çıkarsa kimse şaşırmasın" diyerek iddia etti.

İşte Sarıkaya'nın seçim sonrası Türkiye'nin Suriye'ye gireceğini iddia ettiği o yazısından çarpıcı satırlar:

(...)

Kendisine de (Gürsel Tekin'e) söyledim, yaklaşık 300 kilometresini katettiğim sınırın, Gaziantep’ten Mardin’e uzanan 500 km’lik kesiminde herhangi bir askeri hareketlilik görmedim, duymadım.
Hatay bölgesinde tanıdığım birkaç dostuma da danıştım, onlar da bir askeri harekâtın olmadığını bildirdi.

Peki bütün bunlar yakın gelecekte bir şeylerin olmayacağı anlamına gelir mi?

Hemen belirteyim ki sınırın öte yakasında çok değil, seçim sonrası çok büyük bir çatışma çıkarsa kimse şaşırmasın.

Çünkü uzun süredir çatışmanın zemini hazırlanıyor.

Türkiye ile ABD’nin “eğit-donat” kapsamında eğitimini tamamladığı güçlerin Suriye içinde IŞİD’e karşı savaşmaya hazır olmasını da buna eklemeli.

Ayrıca aralarında Nusra Cephesi, Ebu Amr, Ahrar-uş Şam, Nurettin Zengi Hareketi ile Suriye Devrimcileri Tugayı’nın da bulunduğu 15 örgütün birkaç gün önce YPG ve IŞİD’e karşı ortak mücadele için bir araya gelmiş olmaları da çatışmaya hazırlığın bir başka göstergesi.

YENİ GÖÇ

Bu hareketliliğin Türkiye’ye yeni bir göç dalgasına yol açacağını, bölgede sohbet ettiğim Türk yetkililer de açıktan dile getiriyor.

Birkaç gün önce de konuyu masaya yatırmışlar.

Sınırın tam anlamıyla güvenliğini sağlamanın zorluğunu onlar da biliyor.

Buna karşın askeri kontrol bölgelerinde sınır güvenliğinin sağlandığının da altı çiziliyor.

Son dönem en büyük sorunları uyuşturucu, insan ve hayvan kaçakçılığı...

Sınırın diğer tarafına Türkiye’den çok miktarda gübre taşındığı ve bunların patlayıcı yapımında kullanılacağı iddiasına verdikleri yanıt ise şöyle:

“Sınırın öte yakasında çok daha güçlü patlayıcı bulmak sorun değil ki buradan gübre gitsin...”

Onları kaygılandıran bunların ötesinde Şanlıurfa’da 500 bin, Gaziantep’te de 300 bini bulunan ve toplamda 2 milyonu geçen sığınmacılara yenilerinin katılacak olması.

KOORDİNATÖR YOK

Görünen o ki, böyle bir durumla yüz yüze kalmaları halinde nasıl bir yöntem izleneceği konusunda da herhangi bir hazırlıkları yok.

Çünkü bölgede bu işlerle ilgili koordinatör vali, milletvekili adayı olarak görevinden ayrıldıktan sonra yerine atama yapılmamış.

“Olması gereken koordinatör valiliğin müsteşarlığa dönüştürülmesi” beklentilerini de kayda geçiriyorlar.

Böyle bir statünün bölgede hizmeti daha etkin kılacağını vurguluyorlar.

Havayla birlikte zeminin de ısındığı bölgede durum bundan ibaret.