BIST 9.530
DOLAR 32,47
EURO 34,84
ALTIN 2.475,08
HABER /  EKONOMİ

Seçim öncesi hükümete doping sözü!

Hürriyet gazetesi yazarı Erdal Sağlam, Merkez Bankası'nın faizleri seçim öncesi düşüreceğini söyledi.

Abone ol

Merkez Bankası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın cumartesi günü DEİK toplantısında 'Başaramadığım konulardan biri' dediği faizleri dün yine düşürmedi.

Ancak Merkez Bankası bu kez farklı bir yol izleyerek hükümete faizlerin düşürüleceği tarihi açıkladı. Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu-PPK'nın dünkü açıklamasının satıraralarını bugünkü köşesine taşıyan Hürriyet yazarı Erdal Sağlam indirimin 'seçimden önce yapılabileceği' öngörüsünde bulundu.

Merkez Bankası'nın açıklamasıda enflasyondaki düşüşün 2015'in ilk yansında çok daha hızlı olacağına vurgu yapıldığının altını çizen Sağlam, şunları yazdı:

"

...Baz etkisine, yani 2014 un ilk yarısında gerçekleşen aylık oranlara bakılınca, 2015'in ilk yarısında enflasyonun geri gelebileceği kendiliğinden ortaya çıkıyor. Merkez Bankası'nın bu vurguyu yapması bence anlamlı idi.

Şahsen Merkez Bankası'nın hükümete, daha doğrusu faiz indirin baskısı yapan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a, bu vurguyla yanıt verdiğini düşünüyorum. Yani Merkez "Şimdi faizi indiremezdim ama yılın ilk yarısında enflasyon düşecek o zaman faiz indiririm" demeye çalışmış. Bir başka deyişle. Merkez Bankası yönetiminin "Seçimler öncesinde faizleri indiririm" demeye çalıştığını tahmin ediyorum.

Bu yorum kimilerine abartılı gelebilir ama şimdiye kadar Erdoğan ile Merkez Bankası arasındaki ilişkinin geçmişine bakıldığında, yorumun gerçekçi olduğu görülebilir. Şimdiye kadar hep, siyasi otorite "merkez faizi indirsin" diye çıkışlar yaptı. Merkez Bankası bazen bu sözü tuttu ama çoğu zaman teknik gerekçelerle kendi bildiğini yaptı. Ancak bildiğini yaparken bile hep siyasi otoriteyi memnun edecek bir ibare, bir tavır beraberinde ortaya koydu.

SÖZÜNÜ TUTABİLİR Mİ?

...
Peki. Merkez Bankası Erdoğan'a bu açıklama ile verdiği "şimdi değil ama seçim öncesi faiz indiririm" sözünü yerine getirebilir mi? Şahsen bu konuda zorlanacağını düşünüyorum. Her şeyden önce önümüzdeki yılın ilk yansında kur baskısı olacağı kesin ve buna bağlı olarak Merkez'in sıkı para politikasını sürdürmesi gerekecek. Yani enflasyon düşse de, faiz indirecek ortamın oluşacağı kesin değil. Ortam müsait olmadan Merkez faiz indirir mi derseniz; o zaman piyasaların vereceği tepkiye katlanabilir mi, bakacağız.