BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,97
ALTIN 2.433,82
HABER /  GÜNCEL

Seçim listeleri askıya çıkarılıyor!

Muhtarlık askı listeleri 9 Haziran Çarşamba günü güncelleştirmek üzere ilçe seçim kurullarınca askıya çıkarılacak.

Abone ol

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK), 5982 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın Bazı Maddelerinde Deşiklik Yapılması Hakkında Kanunun Halkoyuna Sunulması'na ilişkin referandum takvimine göre, muhtarlık askı listeleri 9 Haziran Çarşamba günü güncelleştirmek üzere ilçe seçim kurullarınca askıya çıkarılacak.

Muhtarlık bölgesi askı listeleri, taksirli suçlardan hükümlüler ile tutuklu seçmen listesi dahil güncelleştirilecek. Yurt Dışı Seçmen Kütüğü de internet ortamında ''www.ysk.gov.tr'' adresinde ilan edilecek.

Muhtarlık bölgesi askı listeleri 22 Haziran Salı günü askıdan indirilecek, internet ortamında ilan edilen Yurt Dışı Seçmen Kütüğünün ilanı sonlandırılacak.

Muhtarlık bölgesi askı listeleri ve Yurt Dışı Seçmen Kütüğüne yapılacak itirazlar, 28 Haziran Pazartesi günü karara bağlanacak. Listelerdeki değişiklikler 3 Temmuz Cumartesi günü seçmen kütüklerine işlenerek, kesinleştirilecek.

-BİR SANDIK BÖLGESİNE 400 SEÇMEN-

YSK, 12 Eylül 2010'da yapılacak referandumda, bir sandık bölgesindeki seçmen sayısını da 400 olarak belirledi. Bazı mahalle ve köylerde seçmen sayısı da 420'yi aşmadığı takdirde bir sandıkta oy kullanılabilecek.

Radyo ve televizyon kuruluşlarının uyması gereken kuralları da belirleyen YSK, referandum döneminde radyo ve televizyon kuruluşlarının, 3984 Sayılı Yasa'nın değişik 4. maddesinde saptanan yayın ilkelerine titizlikle uymalarını istedi.

Buna göre, radyo ve televizyon kuruluşları, halk oylaması döneminde Anayasa değişikliği ile ilgili tek yönlü, taraflı yayın yapamayacaklar ve fırsat eşitliğini sağlamak zorunda olacaklar. Ayrıca, halk oylaması ile ilgili reklam yayınlanamayacak.

Halk oylamasında oy verme gününden önceki 24 saat içinde her türlü haber, röportaj gibi programlar veya reklamlar yoluyla kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler, bilgi iletişim telefonları yoluyla ''mini referandum'' gibi adlarla, Anayasa'da yapılan değişikliklerin lehinde veya aleyhinde ya da vatandaşın oyunu etkileyecek yayınlarda bulunulamayacak.