BIST 9.717
DOLAR 32,47
EURO 34,93
ALTIN 2.434,92
HABER /  POLİTİKA

Seçim bitti korku başladı Erdoğan Hollanda'yla bağları koparırsa...

HOLLANDA seçimleri geride bıraktı. Ülkenin şimdiki gündemi Türkiye'yle yaşanan kriz. Hollandalı uzmanlara göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hollanda ile bağları keserse bu bütün ülkeyi etkileyecek.

Abone ol

HOLLANDA seçim sonuçları göçmenlere bundan sonra ne olacağına sorularına akıllara getirdi. 

Wilders'in ülkedeki bütün camileri kapatacağı ve Kuran'ı yasaklayacağı gibi radikal açıklamaları, diğer partilerin de göçmen karşıtı söylem geliştirmesine yol açmıştı.

Rotterdam'daki Erasmus Üniversitesi'nden sosyolog Maurice Crul'a göre göçmenlik zaten son 15 senedir Hollanda'nın öne çıkan meselelerinden biri.

Ancak Wilders'ın seçmenlerin yüzde 20'sine hitap ederek kamuoyu yoklamalarını önde götürmesi, bu konunun bu seçimlerde daha çok konuşulmasına yol açtı. Crul'a göre ilk başta partiler Wilders'in gündeme getirdiği konuları konuşmakta isteksiz davransa da bunun iyi bir strateji olmadığını düşünerek söylem değiştirdiler.

EĞER ERDOĞAN BAĞLARI KESMEK İSTERSE...

Seçim sonuçlarının Türkiye kökenli göçmenleri nasıl etkileyeceği konusunda ise referanduma doğru giden Türkiye'nin tavrı önem kazanıyor.

Crul, bu krizin sadece Türkleri ilgilendirmediğini, bütün Hollanda'nın bir sorunu olduğunu vurguluyor. Bu yüzden Crula'a göre eğer Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul ve Rotterdam arasındaki bağları kesmek isterse, bu sadece Türkiye kökenli vatandaşları değil, Hollanda kökenlileri de etkileyecek.

Hollandalı akademisyen, ülkenin en büyük dört şehrinde neredeyse toplumun yarısının göçmen olduğunu söylüyor.

Ekonominin büyük şehirlere dayandığını belirten Crul, bu yüzden göçmenlerin ülke ekonomisinin temelini oluşturduğunu vurguluyor.

Diğer yandan Crul, özellikle Türk göçmenlerin ikinci ve üçüncü kuşak gençlerine baktığımız zaman üçte birinin Hollanda kökenli vatandaşlarla evlendiğini ve yüksek derecede eğitim aldığını, ancak dörtte birinin ise okulu erken bıraktığını ve sosyoekonomik olarak yükselemediğini söylüyor:

"Bunun hayal kırıklığı olarak Rotterdam sokaklarında gözle görülür bir şekilde meydana çıktığını biliyorum. Hollanda toplumunun sunduğu olanaklardan yararlanamayan insanlar var."

O yüzden Türkiye kökenli seçmenlerin tercihi, bu durumun farkında olan ve özellikle genç Müslümanları hedefleyen Tunahan Kuzu'nun liderliğini yaptığı DENK Partisi oluyor.

Ancak bu tam da Wilders'ın öne sürdüğü iddiaları güçlendiriyor.

Kuzu, Türkiye ile bağlarını güçlü bir şekilde sürdürürken genç göçmenlere "İsterseniz Türk kalabilirsiniz" mesajını veriyor. Wilders ise Hollanda yerine Türkiye'yi tercih eden kişilerin ülkeyi terk etmesi gerektiği görüşünde.