BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,95
ALTIN 2.436,46
HABER /  SEÇİM

Seçim anketi sonuçlarıyla Adil Gür'den kritik uyarı

Seçim anketi sonuçlarını gerçeğe en yakın şekilde veren A&G'nin Genel Müdür Adil Gür'den 2015 genel seçimleri kampanyaları için kritik uyarı...

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- 2015 genel seçim sonuçları üzerine, özellikle araştırma şirketlerinin yaptığı anketler ve anketler üzerinden yapılan tahminler, seçmen davranışı ve parti stratejileri kapsamında, yaklaşan seçimler için partilerin kampanya hazırlıklarına şekil veriyor. Son olarak CNN ekranlarında yayınlanan 'Seçime Doğru' programında, popüler seçim anketi şirketlerinden A&G'nin Genel Müdürü Adil Gür, yaptıkları anketlerin sonuçlarına göre analiz yaptı, partilerin seçim kampanyalarında özellikle 'daha fazka çalışmaları ve eğilmeleri' gereken 'sıcak yarış' illeri üzerine birtakım değerlendirmeler yaptı.

'SEÇİM SONUÇLARINI EN İYİ BİLEN ADAM'DAN ANKET YORUMU

Seçim anketlerindeki verileriyle 'gerçek seçim sonuçları'na en yakın tahminleri veren A&G Araştırma Şirketi'nin Genel Müdürü Adil Gür, 'sıcak yarış' yaşanacak iller üzerinden örnekler vererek,  bu illerde yürütülmesi gereken parti kampanyaları hakkında değerlendirmeler yaptı. Gür, partilere, seçim kampanyalarında bu 'sıcak yarış'ın yaşanacağı iller için daha çok 'emek ve harcama' yapmaları gerektiği mesajını verdi...

adil-gur.20150414153409.jpg 

SICAK YARIŞ NE DEMEK? SICAK YARIŞ HANGİ İLLERDE YAŞANACAK?

Sıcak yarış, 'küçük oy kaymalarının, yani yüzde 2,5'luk puanın altında oy kaydığında mileltvekilliklerinin el değiştireceği iller'de yaşanır (son milletvekilinin öbür partiye gitmesi gibi) ... İstanbul'un 3 bölgesi ve İzmir-Ankara'nın 2 bölgesinin olmadığı bu listede 'Adana, Bilecik, Bolu, Gaziantep, Kars, Kırıkkale, Kayseri, Kütahya, Mersin, Nevşehir, Manisa, Niğde, Elazığ ve Kırşehir' gibi iller bulunuyor.

ekran-resmi-2015-04-14-15.03.30.pngekran-resmi-2015-04-14-15.04.12.pngekran-resmi-2015-04-14-15.05.02.png

ADİL GÜR, 2011 SEÇİMLERİNİ BAZ ALARAK DEĞERLENDİRME YAPTI

Küçük oy kaymalarının yaşanabileceği, 'sıcak yarış'a sahne olacak 16 ilden biri olan Adana örneği üzerinden yorum yapan Adil Gür, 2011 seçimlerine göre analiz yaptı.

İşte Adil Gür'ün seçim anketi sonuçları üzerinden yaptığı o değerlendirmeler:

ADANA'NIN SEÇİM AÇISINDAN BUGÜNKÜ DURUMU

Gelişmişlik endeksi ve refah seviyesine ilişkin yorum yapan Gür, Adana'nın, bundan 20-30 yıl önce Türkiye'nin en gelişmiş 4. kenti olduğunu ve hatta Türkiye'nin eğlence merkezi olduğunu belirterek; Adana'da yaşanan yoğun göç sebebiyle bugün 28-30'uncu sıralarda kendisine yer bulduğunu ifade etti. Bu durumun tek sebebinin tek başına 'göç' olamayacağını da sözlerine ekleyen Gür, Adanalı bazı siyasetçilerinde bugünkü durumda çok büyük 'vebali' olduğunu vurguladı. 

ADANA'DA SEÇMEN DAVRANIŞI NEDEN DEĞİŞTİ?

Adana'nın gelişmişlik endeksi üzerine yaptığı açıklamaların ardından, Gür, siyasi partilerin seçim bildirgeleri ve aday listelerinin o 'küçük oy farklılıklarını' kapatmak amacıyla ortaya konduğunu, siyasi partilerin siyasi coğrafya haritasını dikkate alarak adaylarını ortaya koyması gerektiğini ifade etti.
Adana bir yerel seçim yaşadı ve Adana'da genel seçimde 3. olan parti, yerel seçimde 1. oldu. O nedenle yerel seçimler, 1 yıllık süre içerisinde yerel seçim nedeniyle 'aday etlkisiyle giden oylar o partilerine konsolide olabilirler'. 2011 genel seçimlerinde baktığımızda Adana'da, MHP farklı olarak geride görünüyor, fakat bugün sıralama ve durum farklı olabilir, çünkü arada seçmen davranışını değiştiren ciddi bir yerel seçim yaşandı.

"BAŞKANLIK TARTIŞMALARI AK PARTİ'YE ZARAR VERİYOR"

AK Parti çözüm sürecini askıya aldı, seçim kampanyasını başkanlık sistemi üzeridnen yürütecek' gibi görüşler ifade edildi. Cumhurbaşkanının bundan sonra mitinglerini askıya aldığını biliyoruz. Şunu böyle okumak lazım; başkanlık tartışmaları Ak Parti'ye zarar veriyor, halk başkanlığa değil, bölünmeye karşı dedim. 

"AK PARTİ TABANINI TAM İKNA ETMİŞ GÖRÜNMÜYOR"

(Başkanlık sistemi konusunda) AK Parti kendi tabanını da tam olarak ikna etmiş görünmüyor, yapılan araştırmalara göre... İnsanlara; seçmenlere, 'Başkanlık eşittir federasyon, federasyon eşittir bölünme' fikrini akıllara getiriyor. O yüzden, AK Parti seçmeninin bir bölümü de dahil; seçmenin bir bölümü Başkanlık Sistemi'ne karşı çıkıyor. Ben, önümüzdeki günlerde, hem Cumhurbaşkanı'nın mitingleri iptal etmesiyle ilgili, hem de önümüzde süreçte de Başkanlık tartışmalarına girileceği kanaatinde değilim. Çünkü AK Parti halkın nabzını iyi tutan, kendi şirketleri aracılığıyla kamuoyunun nabzını iyi tutan bir parti...

"SEÇİM KAMPANYALARI EKONOMİ VE ÇÖZÜM SÜRECİ ÜZERİNDEN GİDECEK"

"Önümüzdeki dönemde görülecektir ki, aylarca sürecek olan seçim kampanyaları 'ekonomi ve çözüm süreci' üzerinden gidecek. " diyen Adil Gür, çözüm süreci üzerinden provokasyonlar yaşanabileceğini, zira bu durumun da HDP'nin 'seçimin kilit partisi olduğundan' kaynaklandığını ifade etti. Gür, açıklamalarına şöyle devam etti:

"HDP DIŞINDAN DİĞER PARTİLERİN RAKAMLARININ BİR DEĞERİ YOKTUR"

Her gün yayınlanan araştırma sonuçlarına hiç gerek yoktur, bence bu seçimde, yüzde 10'u geçme iddiası olan parti dışında diğer partilerin rakamlarının hiç bir değeri yoktur. Bu seçimde sayılar çok önemli. Konuşulması gereken milletvekili sayıları; yani 'AK Parti HDP barajı geçer ise tek başına iktidar olacak mı, tek başına iktidar olur ise anayasayı halk oylamasına götürecek çoğunlukta olacak mı?' 

Bir siyasi parti yöneticisinin, seçim kampanyasını yürütenlerin, bir partinin oyu bir yere, elbetteki 3-5 puan artmışsa bunun Türkiye'ye katkısı var, fakat o küçücük fark olan yerlerde, seçim kampanyasının, emeğinin, parasının önemli bir bölümünü harcamak lazım. 

SEÇİM KAMPANYALARI

Başbakan yarın seçim beyannamsini açıklayacak. Ben, adayların, seçim beyannamelerinin seçmen davranışı üzerinde 'artık-küçük oylar' için gerekli olduğunu düşünüyorum. Çünkü seçmen oy verirken 'lidere, partiye, vitrine, vizyona, icraata, söyleme' bakarak oy verir. Biz belki önümüzdeki günler boyunca milyonlarca paranın harcandığı ve sokak kirliliğinin yaşandığı günler göreceğiz. Seçim kampanyaları küçücük bir dilimi etkilemek için yapılır, hem AK Parti açısından hem de HDP açısından önemli. Ama emin olunuz ki seçmen davranışını bir elin parmağı kadar değiştirmeyecek kampanyalar bunlar, tüm dünyada böyle... Yüzde 1'in 2'nin bu kadar önemli olduğu bir seçimi ilk defa yaşayacağız. 

KÜÇÜK OY KAYMALARI SEÇİMİ NASIL ETKİLER? İZLEMEK İÇİN PLAYER'A TIKLAYINIZ