BIST 9.096
DOLAR 32,38
EURO 35,00
ALTIN 2.326,03
HABER /  MEDYA

Seçim anketçisinden AK Parti'yi iktidar yapacak formül

Erken seçim anketi sonuçlarını Ahmet Hakan'a açıklayan Metropoll Araştırma'nın sahibi Özer Sencar, AK Parti'nin tek başına iktidar olma şansı olmadığını, Abdullah Gül'ün parti başına gelmesi durumunda ancak bu şansı yakalayabileceğini öne sürdü.

Abone ol

Metropoll Araştırma şirketinin kurucusu Özer Sencar, elindeki son anket sonuçlarına bakıldığında AK PArti'nin tek başına iktidar olma şansının olmadığını vurgulayarak, Abdullah Gül'ün partinin başına geçmesi durumunda AK Parti'nin tek başına iktidar olabileceğini iddia etti.

Sencar, Gül'ün AK Parti'nin başına geçmesinin imkansız olduğunu ifade ederek, "Bugün itibariyle Tayyip Bey'in Gül'ü hiçbir şekilde kabul etmeyeceğini düşünüyorum. Böyle olunca da Gül seçenek olmaktan çıkıyor." dedi.

Sencar, 21 Ağustos Cuma günü kişisel Twitter hesabından duyurduğu, 14/16 Ağustos tarihli son kamuoyu araştırmasının detaylarını Hürriyet'ten Ahmet Hakan'a aktardı.

Sencar, Hakan'a yaptığı açıklamalarda, daha önce yer aldığı tv programlarında da anlattığı gibi '1.7 puanlık artışla oyunu artıran tek partinin HDP olduğunu ve yüzde 15 bandına dayandığını, MHP'yi de geçerek Türkiye'nin 3. partisi konumuna geldiğini, AK Parti'nin tek başına iktidar olma şansının düşük olduğunu' ifade etti.

Sencar, anket sonuçlarına göre,oy oranlarını şöyle sıraladı:

- AK Parti yüzde 41.7, 

-CHP'nin 25.5, 

-MHP 15.7, 

-HDP ise 14.7 

Sencar, ayrıca "HDP'ye oy veren stratejik Türk seçmende artış gözlenebileceğini" ifade etti.

ekran-resmi-2015-08-26-09.55.35.png


"KADERİN OYUNU..."

Seçime kadar AK Parti ile HDP'nin bakan verdiği bir hükümet söz konusu olması durumunun, AK Parti ve HDP açısından, 'kaderin bir oyunu' olacağını vurgulayan Sencar, "Ne kadar güçlü oyuncu olursanız olun kader, sizin oyun planınızı bozmak isterse buna çare bulamazsınız. Son seçimden beri HDP'nin meşruiyetini tartışanlar, HDP'ye kendi elleri ile en yüksek seviyede meşruiyet kazandıracaklar. HDP açısından gökte aranırken yerde, hatta kapısının önünde bulduğu hediyedir." diye değerlendirme yaptı.

davutoglu-demirtas.jpg

SENCAR AK PARTİ'YE DANIŞMAN OLSA...

Sencar, "AK Parti'ye danışman olması durumunda ne yapacağını" soran Hakan'a, "

ERDOĞAN'IN MEYDANLARA ÇIKMASI AK PARTİ'YE KAZANDIRIR MI KAYBETTİRİR Mİ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu seçimde de meydanlara çıkmasının AK Parti'ye oy kazandırıp kazandırmayacağına ilişkin, Sencar, "Parti'nin oy gücü, Erdoğan'ın kamuoyundaki itibarı ve algısı ile ilgili bir durumdur. Kasım 2014'te Erdoğan'ın görev onayı yüzde 45.6 iken bugün yüzde 38.5'a gerilemiştir. Liderlerin beğeni seviyesine bakacak olursak Ağustos 2014'te yüzde 51.4 olan Erdoğan beğenisi, bugün yüzde 40.5'e düşmüştür." yorumunu yaptı.

"ERDOĞAN'IN SERT SÖYLEMLERİ HDP'Yİ KÜRTLERİN TEK PARTİSİ HALİNE GETİRDİ"

Hakan'ın yönelttiği 'HDP nasıl oluyor da oyunu yükseltiyor?' sorusuna, Sencar, "7 Haziran'da HDP'ye oy veren 13 puanlık kitlenin 11 puanının Kürt ve Zazalardan, 2 puanın da AKP/Erdoğan karşıtı stratejik oy veren Türklerden geldiğini belirlemiştik. Erdoğan ve iktidar sözcülerinin seçimden hemen sonra başlayan PKK ve HDP'ye yönelik çok sert söylemleri ile güvenlik güçlerinin PKK'lılara yönelik operasyonları Kürtleri AKP'den HDP'ye doğru itmiş ve HDP'yi Kürtlerin tek partisi haline getirmiştir. Bu durum 7 Haziranda HDP'ye oy vermemişler de dahil olmak üzere Kürtlerin HDP'ye bağlılığını artırmıştır." diye cevap verdi.

"MHP'NİN DÜŞÜNEMEDİĞİ VE HESAP EDEMEDİĞİ HATA..."

Sencar, MHP'nin tavrının da HDP'ye oy vermemiş Kürtleri HDP'ye itebileceğini ifade ederek, "Seçimden bu yana HDP'yi gayri meşru ilan eden MHP söylemi daha önce HDP'ye oy vermemiş Kürtleri HDP'ye doğru itmiş görünüyor. Bu durum, MHP'nin önceden düşünemediği ve hesap edemediği çok büyük bir anlayış ve siyasi söylem hatasıdır. Bedeli MHP'nin Mecliste dördüncü parti durumuna düşmesidir." dedi.

erdogan-davutoglu.20150826102659.jpg

ERDOĞAN SEÇİM SÜRECİNİ DAVUTOĞLU'NA BIRAKIR MI?

Erdoğan'ın seçim sürecini Davutoğlu'na bırakmayacağını ifade eden Sencar, " Çünkü Davutoğlu, seçim kampanyasını taşıyabilecek beceri ve yetkinlikte değil." diyerek görüşünü gerekçelendirdi.

İşte Sencar'ın anket verilerinden yola çıkarak yaptığı o değerlendirmeler:

STRATEJİK OYLAR HANGİ PARTİYE GİTTİ?

Bu süreçte Türklerden gelen stratejik oylar da HDP'yi terk etmemiştir. Çünkü bu seçmenler siyaset sahnesinde oynanan oyunu doğru okuyabilecek bilgi ve tecrübeye sahiptirler. Hem hükümetin, hem de Kandil'in Demirtaş'ı itibarsızlaştırma taktiğini anladıklarını düşünüyorum. Böyle giderse HDP'ye stratejik oy veren Türk seçmenlerin azalması değil artması bile mümkündür.

HDP'NİN OYLARI NEDEN ARTTI?

Bu ölçümde HDP'ye yeni gelen 1.7 puanlık seçmenin yaklaşık %75'inin daha önce sandığa gitmemiş veya oyunu iptal etmiş seçmenlerden, %25'nin ise başta CHP ve AKP olmak üzere diğer partilerden geldiği belirlenmiştir.

kilicdaroglu-davutoglu.20150826102720.jpg

CHP POLİTİKASI

CHP, Erdoğan'la kesinlikle polemiğe girmemelidir. Yapacakları en doğru şey, o yokmuş gibi davranmaktır. Bu tutum Erdoğan'ı daha fazla hataya sevk eder çünkü. 7 Haziran seçim bildirgesi ve söylem taktiğini belirlerken kimlerden yardım aldılarsa onlardan daha fazla destek ve yardım almaya devam etsinler derim. Doğru politikalar hemen oy getirmeyebilir ama sonunda mutlaka başarı getirecektir.

MHP NEDEN OYLARINI ARTTIRAMIYOR?

AK Parti, Kürt seçmenlerin büyük çoğunluğunu kaybedince geriye tek oy kaynağı olarak MHP'ye giden seçmenleri kaldı. AK Parti, onları geri alabilmek adına MHP kadar çok, sert bir milliyetçi söylem ve davranış sergilemeye başladı. AKP'nin alabileceği başka oy kaynağı yok çünkü. Dolayısıyla milliyetçi oylar için ikisi arasında çok sert bir rekabet oluşmuştur.

davutoglu-bahceli-koalisyon-gorusmesi.20150826102743.jpg

"MHP'NİN OY KAYBETMESİ DOĞALDIR"

MHP'nin Meclis Başkanlığı'nı AK Parti'ye vermesi ve koalisyon konusundaki uzlaşmaz tutumu, hem genel seçmen hem de kendi seçmeni tarafından benimsenmemiştir. Biz her ay liderlerin "görev onayı"nı ölçeriz. Bu araştırmada Erdoğan ve Davutoğlu'na ait değerler değişmez, Kılıçdaroğlu'nun görev onayı yüzde 29'dan yüzde 31'e çıkarken... Bahçeli'ninki çok sert bir şekilde yüzde 29'dan yüzde 17'ye düşmüştür. Bu değerlere göre MHP'nin oy arttırması değil oy kaybetmesi doğaldır.

"PKK ÇATIŞMALARI AK PARTİ'YE DEĞİL HDP'YE YARAYACAK"

Çatışmalar Kürt seçmenleri çok büyük oranda HDP'ye taşır. Ben buna kesin gözüyle bakıyorum. Kürtler hem siyasal bilinci hem de etnik hassasiyeti yüksek bir kitle. Dolayısıyla devletle PKK ve HDP arasındaki çatışmada kimin haklı olduğundan ziyade olayın kendisi etkili olacaktır.

ŞEHİT CENAZELERİNİN AK PARTİ OYLARINA ETKİSİ

 AK Parti'nin oyu Haziran 2015 araştırmasında da yüzde 41.7 idi. Şimdi de aynı seviyede. Yani yaşanan olaylar, AK Parti'ye bir oy getirmemektedir, getirmesi de beklenmemelidir.

ERKEN SEÇİMİN 1 KASIM'DA OLMASI AK PARTİ'Yİ NASIL ETKİLEYECEK?

Ekonomideki olumsuz gidişatın daha az hissedilmesi açısından doğru bir tarih. Ama bunu da fazla önemsememek gerekir. Halk hekimi, siyaset hastasına "Ne yerse yesin" dedi bence.

Muhalefet özellikle majör hatalar yapmazsa veya bazı muhalefet partileriyle ilişkili güç odakları kasten, sonucu etkilemek amacıyla operasyonlar yapmazsa genel görüntü değişmeyecektir.