BIST 9.065
DOLAR 32,32
EURO 35,13
ALTIN 2.294,98
HABER /  SAĞLIK

Sebepsiz yere gülüyorsanız beyin tümörü olabilirsiniz!

Kusma, bulantı ve şiddetli baş ağrısı gibi belirtiler veren beyin tümörlerinin bir diğer önemli bulgusu da sebepsiz yere gülmek.

Abone ol

Memorial Kayseri Hastanesi Beyin Sinir ve Omurilik Cerrahisi Bölümünden Doç. Dr. Cüneyt Göçmez, beyin tümörleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Göçmez, "Tümör, vücut anatomisinde olmaması gereken yerde oluşan doku ya da bir dokunun kontrolsüz büyümesidir. Beyin tümörleri, beyin içindeki hücrelerde oluşabildiği gibi beyne başka bölgeden de sıçrayabilmektedir. Yapılan araştırmalarda beynin kendi hücrelerinde oluşan tümörler, iyi huylu (benign) ya da kötü huylu (malign) olabilmektedir. Beyin tümörleri, her yaş grubundan insanda görülebilmektedir. Toplumda 100 bin kişiden 3-5'inde teşhis edilen beyin tümörlerine erkeklerde daha sık rastlanmaktadır" dedi.

KENDİ KENDİNE KAHKAHA ATMAYA BAŞLIYORSA...

Beyin tümörlerinin bilinenin aksine her zaman baş ağrısı ortaya çıkmadığını belirten Dr.Cüneyt Göçmez, "Bu tümörler bazen az bilinen belirtilerle kendini gösterebilir. Beklenmeyen ve en ilginç belirtisi ise sebepsiz gülme ataklarıdır. Hasta, dışardan bir etki olmadan ve durup dururken kahkaha şeklinde güler. Diğer belirtileri ise depresyon, halüsinasyonlar, çift görme, vücudun bir tarafında uyuşma ya da karıncalanma, güç kaybı hatta 'düşük ayak' denilen sadeceayak bileğinin altında güç kaybıdır. Hafif bir baş dönmesi ve yürürken sendeleme bile tümörün habercisi olabilmektedir" dedi.

TÜMÖRÜN BULUNDUĞU YER ÖNEMLİ

Tüm bu belirtilerin tümörün beyinde bulunduğu yerle ilişkili olduğunu kaydedenDr. Göçmez, "Motor saha adı verilen kol ve bacağın beyinde hareketini sağlayan bölgede bir tümör söz konusu ise kol ve bacaklarda güçsüzlük ile uyuşma olabilmektedir. Duyularla ilgili bölgedeki tümör de ağrı ve uyuşma ile kendini belli edebilir. Başın arka kısmındaki tümörler ise görme kayıplarına ve bozukluklarına neden olmaktadır. Tümörlerin teşhis edilmesinde öncelikli teknik MR'dır. Ancak tümörün iyi huylu ya da kötü huylu olup olmadığı patoloji sonucuna göre belirlenir" dedi.