BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,81
ALTIN 2.420,47
HABER /  GÜNCEL

Şeb-i Arus'ta Erdoğan sloganları

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 3. Şeb-i Arus törenine katıldı. Törene Berkin Elvan'la ilgili açıklamalarıyla gündeme oturan Yavuz Bingöl'ün konuşması damga vurdu

Abone ol

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin ortak düzenlediği Mevlana'nın Vuslat Gecesi; "3.Şeb-i Arus" İstanbul etkinliği sona erdi.

Etkinliğe Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'da katıldı. Törenler bir de ilke sahne oldu. 
Erdoğan'la türkücü Yavuz Bingöl, Berkin Elvan tartışmalarının ardından ilk kez bir araya geldi. 

Yavuz Bingöl, törende Mevlana'nın "Etme" Şiirini okudu. Bingöl, "30 yıllık müzik hayatım boyunca barışın, sevginin kardeşliğin ötesinde hiçbir amaç gütmedim" dedi. Etkinliğin kapanış konuşmasını ise Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptı.

Erdoğan’ın konuşmasından öne çıkan satır başları:

Medeniyetimizin inşa edilmesinde ve bugünlere kadar gelmesinde Mevlana’nın eserlerinin büyük payı var. Mevlana’nın hikmetli sözleri büyük bir kardeşlik iklimini kurmuştur. Bu medeniyette ikilik olmaz, yalnız birlik vardır. Aşk vardır, dostluk vardır, muhabbet verdir.

AŞK KİŞİNİN SEVDİĞİYLE YOK OLMASIDIR! 

Bizleri bugünlere bu gönül erlerinin ektiği sevgi tohumları, birlik ve beraberlik getirdi. Bizler bu topraklara payanda ile değil köklerimizle bağlıyız. Bizim sevdamız, aşkımız, kavgamız bu milletin selametini garanti altına almak, ecdadımızın emanetini sağ salim gelecek nesillere teslim etmektir. Çünkü biz kökü mazide olan atiyiz. Evet dertliyiz, hem de çok dertliyiz ama derdimizi de hamdolsun seviyoruz. Sevilen çekmesin de neylesin. Mevlana’nın öğretisi, o büyük eseri Mesnevi aşk üzerine kurulmuştur. Aşk ile yapılmayan hiçbir iş uzun ömürlü olmaz. Bu dünya aşk üzerine yaratılmıştır. Aşk kişinin sevdiğinde yok olmasıdır.

Bizim medeniyetimizin kurucu harcı aşktır. Peygamberimiz bir aşk peygamberidir. Biz aşk ümmetiyiz. Mevlevi dervişleri gibi biz de bu dünyanın peşinde değiliz, ukbanın derdindeyiz. Dünya fani diye kimse kendini mükellefiyetinden beri tutamaz. Muhabbet konuşmak, sohbet etmek değildir. Muhabbet karşılıklı olarak birbirini güzel görmektir. Bizlerin muhabbetten, aşktan, kardeşlikten, bizi bir yapan değerlerden başka bir yolumuz yok. Bize kardeşliği, aşkı anlattığı için Mevlana’ya şükranlarımızı sunuyoruz. Vefatının yani vuslatının 741. yıl dönümünde Hz. Mevlana’yı rahmetle, şükranla yad ediyorum.

yavuz-bingol-seb-i-arus.jpg 

ERDOĞAN ALKIŞLADI SALONDAN SLOGANLAR YÜKSELDİ

Bingöl, Taşkın Sabah Orkestrasının eşlik ettiği Yavuz Bingöl Mevlana'nın "Etme" Şiirini okudu. Bingöl ardından yaptığı konuşmada, "Sayın Cumhurbaşkanım değerli konuklar 30 yıllık müzik hayatım boyunca barışın, sevginin kardeşliğin ötesinde hiçbir amaç gütmedim. Bugün de bütün aleme barışı, sevgiyi, aşkı üfleyen Hazreti Mevlana'nın gecesinde olmaktan çok mutluyum" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan Bingöl'ün bu sözlerini alkışladı. Bingöl'ün sahneyi terk etmesinin ardından törende sunuculuk yapan Ertem Şener de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı alkışlattı. Salondan da alkışların ardından "Recep Tayyip Erdoğan" sloganı yükseldi. 

yavuz-bingol-seb-i-arus-ilahil.jpeg

İŞTE O ŞİİR

Yavuz Bingöl'ün bestelediği Mevlana'nın Etme Şiiri şu dizelerden oluşuyor:

duydum ki bizi bırakmaya azmediyorsun etme,
başka bir yar başka bir dosta meylediyorsun etme

sen yadeller dünyasında ne arıyorsun yabancı
hangi hasta gönüllüyü kasdediyorsun etme

çalma bizi bizden bizi gitme o ellere doğru
çalınmış başkalarına nazar ediyorsun etme

ey ay felek harab olmuş alt üst olmuş senin için
bizi öyle harab öyle alt üst ediyorsun etme

ey makamı var ve yokun üzerinde olan kişi
sen varlık sahasını öyle terk ediyorsun etme

sen yüz çevirecek olsan ay kapkara olur gamdan
ayın da evini yıkmayı kastediyorsun etme

bizim dudağımız kurur sen kuruyacak olsan
gözlerimizi öyle yaş dolu ediyorsun etme

aşıklarla başa çıkacak gücün yoksa eğer
aşka öyleyse ne diye hayret ediyorsun etme

ey cennetin cehennemin elinde olduğu kişi
bize cenneti öyle cehennem ediyorsun etme

şekerliğinin içinde zehir zarar vermez bize
o zehiri o şekerle sen bir ediyorsun etme

bizi sevindiriyorsun huzurumuz kaçar öyle
huzurumu bozuyorsun sen mavediyorsun etme

harama bulaşan gözüm güzelliğinin hırsızı
ey hırsızlığa da değen hırsızlık ediyorsun etme

isyan et ey arkadaşım söz söyleyecek an değil
aşkın baygınlığıyla ne meşk ediyorsun etme