BIST 9.782
DOLAR 32,52
EURO 34,97
ALTIN 2.433,04
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

SBS iptal mi? SBS'yi kazananlara ne olacak?

SBS itirazı mahkeme tarafından reddedildi. Peki SBS'yi kazananlar için durum ne olacak? SBS puanları yeniden hesaplanacak mı? İşte yanıtlar

Abone ol

İNTERNETHABER/ÖZEL İÇERİK

18. İdare Mahkemesi’nin 2013 Haziran ayında 8’inci sınıflar için yapılan Seviye Belirleme Sınavları (SBS) sonuçlarının yanlış hesaplandığı gerekçesiyle verdiği yürütmeyi durdurma kararına yapılan itirazı reddetti.

Peki mahkemenin bu kararı ne anlama geliyor?

1.2 milyon öğrenciyi ilgilendiren bu karar uygulanırsa ne değişecek?

SBS sonucuna göre okullara yerleştirilen öğrencilerin durumu ne olacak?

İşte yanıtlar....

KARAR UYGULANACAK MI?

Mahkemenin verdiği kararın yüksek mahkemeye taşınması sözkonusu değil. Bu nedenle verilen yürütmeyi durdurma kararının kararın açıklanmasından en geç 1 ay içinde uygulamaya konulması gerekiyor.

Yani Milli Eğitim Bakanlığı'nın 15 Şubat'a kadar 1.2 milyon öğrencinin puanını yeniden hesaplayıp, yeniden yerleştirme sıralaması yapması gerekiyor.

OKUL KAZANAN ÖĞRENCİLER NE OLACAK?

Hem velilerin hem de öğrencilerin kafasını karıştıran en önemli soru yerleştirmeleri yapılan öğrencilerin durumu ne olacak?

Burada iki farkı durum sözkonusu.

Birinci durumda, eğer çocuğunuzun bir okula yerleştirmesi yapılmışsa yeniden sıralama yapıldığında çocuğunuz daha yüksek puanlı bir okulu kazanmış duruma gelirse çocuğunuzun okulunu değiştirmesi için bakanlığın çalışma yapması gerekiyor.

Peki çocuğunuzun yerleştirmesi yapılmış ve yeni sıralamada puanı daha düşük bir okulu kazanmış görünürse ne olacak?

İkinci durumda, durum birinciye oranla daha karışık. Uzmanlara göre, hukuken kazanılmış hakların iadesi sözkonusu olamaz. Bu kural işletilirse çocuğunuz eğitim almaya başladığı okulda eğitimine devam etmesinin sağlanması gerekiyor.

23454.jpg

EN BÜYÜK SORUN KONTENJAN

Peki bu iki olasılığa göre düzenlemelerin yapılması bu kadar kolay mı?

Hayır...

Bakanlığın bu karışılığı ortadan kaldırması için ciddi bir çalışma yapması gerekiyor. Ancak en büyük sıkıntı okulların kapasitesi. Kontenjanların yeterli gelmediği durumlarda öğrencilerin haklarının nasıl iade edileceği bilinmiyor.

Mahkeme kararına karşın Milli Eğitim Bakanlığı'nın nasıl bir yol izleyeceği merak konusu.

KILPAYI KAÇIRANLAR DİKKAT!

1.2 milyon öğrenciyi ilgilendiren bu değişiklik en çok puanları yüksek okulları kılpayı kaçıran öğrencileri etkileyecek.