BIST 9.645
DOLAR 32,58
EURO 34,79
ALTIN 2.412,11
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Sayım'ın Bavulu'nda bu hafta neler var?

Sayım’ın Bavulu’nda bu hafta "hangi yazarlar hangi kitaplarını hazırlıyorlar?" sorusunun cevabı var.

Abone ol

Sayım Çınar, edebiyat dünyasının gizemli kulislerinde dedikodu ve söylentileri topladı. "Hangi yazarlar hangi kitaplarını hazırlıyorlar?" sorusuna yanıt aradı.

İşte bu hafta Sayım’ın Bavulu'ndakiler...

ENİS BATUR'DAN
1 NİSAN ŞAKASI


Enis Batur günümüzün en üretken yazarlarından birisi…Kitapları başta Sel Yayıncılık ve Remzi Kitabevi olmak üzere çeşitli kuruluşlarca yayınlanıyor.
1 Nisan günü adeta günün anlamını deyimleyen bir kitap, YKY’den Remzi Kitabevi’ne transfer oluyor.Kitabın adı Amerika Büyük Bir Şaka Sevgili Frank, Ama Buna Ne Kadar Gülebiliriz?Enis Batur’un New York seyahatinin notlarını okumaya ne dersiniz?

başliksiz-1.20140314143250.jpg
ANKARA
DESTANI

Bu arada “Küçük Şeyler” dizisiyle ünlenen Prof. Dr. Üstün Dökmen, TV’lerdeki söyleşi programlarına ara verdiği zamanlarda meğer şiir yazıyormuş. En son yaşadığı kenti şiirleştirdi: Ankara Destanı.

HIFZI TOPUZ'DAN YENİ BİR YAŞAM ÖYKÜSÜ

hifzi-topuz.jpgYine ülkemizin en üretken yazarlarından olan Hıfzı Topuz, şu sıralarda ne yazıyor diye merak edenlere hemen yanıt verelim: Hıfzı Topuz Neyzen Tevfik’in yaşamöyküsünü romanlaştırıyor. "Çılgın ve Özgür" adını taşıyacak olan romanın en ilginç sahnelerden birinde Neyzen, Nazım Hikmet’le tanışacak. Sinema oyuncusu bile olacak.

2640-50658c31035d8a0ddcb31a39-0x0-100-0-enver_aysever_6[1].jpgAYSEVER'DEN KİŞİSEL DİRENİŞ KİTABI

Ekranların sevilen programı Aykırı Sorular'ın yapımcısı ve sunucusu olan Enver Aysever, yönettiği Aykırı Kumpanya’nın gösterilerinde hep kişisel gelişim kitapları türle alay ettiği bilinmektedir. Aysever söylediklerinin arkasında durduğunu ispatlamak için yakında yayınlayacağı bir kitaba Kişisel Direniş Kitabı adını verdi.

KUŞLA KEDİYE AĞIT

2013 Cevdet Kudret Şiir Ödülü'ne layık görülen Zeval adlı şiir kitabı ve Hayıflanma adlı anlatısıyla dikkat çeken Fırat Caner, yeni kitabı Kuşla Kediye Ağıt’la yine kurmaca türünün olanaklarını zorluyor. Hikaye, iç içe halkalar halinde genişleyen ve birbirinin alegorisi olan irili ufaklı çerçeve hikayelerden meydana geliyor. Bir yayınevi editörünü kandırmaya çalışan genç yazar adayı Mehmet, kitabını ölen kardeşinin günlüğündeki kimi parçalardan yola çıkarak yazdığını söyler. Günlük parçalarını kitabın girişine koyan editör, Mehmet’in bir kardeşi olmadığını öğrenir. Kitap yayımlanır, ama kimsenin ilgisini çekmez. Daha sonra bir PR çalışması yapılır ve Mehmet bir dünya yazarı haline gelir.
Mehmet’in güncel, siyasi, toplumsal meselelerin her birini bir aşk ilişkisiymiş gibi –tv skeci tadında ele alarak yine bir yazar adayı olan Kuş ile Kedi’nin şiirsel, ama yavaş yavaş çözülen aşklarını anlattığı hikaye, aşkın yasaklı olduğu ve aşık olanların güçlerini kaybettikleri büyücüler dünyasında geçen bir devrim hikayesi ile paralel ilerler.
başliksiz-2.20140314144153.jpgİşin eğlenceli yanı, bir arada ilerleyen ve sembolik olan birbirine bağlanan hikayelerden hangisi hangisinin alegorisi belli değildir. Romanın, öykünün, şiirin, tiyatronun, denemenin, hitabetin olanaklarının bir araya getirildiği Kuşla Kediye Ağıt, bir aşk hikayesinin ardındaki bir devrim hikayesinin ardındaki bir yazarlık hikayesinin ardındaki bir üst-kurmaca. Caner’in yirmi yıla yakın bir süre üzerinde çalıştığı bu küçük kitap, bir metnin yazarı ile birlikte nasıl büyüdüğünün ve evrim geçirdiğinin bilerek bırakılmış izlerini de taşıyor. Heyecanlandırıyor, güldürüyor, düşündürüyor.
Kuşla Kediye Ağıt’ın en ilginç özelliğiyse, bir otel havuzu gibi hem sığ, hem orta derinlikte, hem de derin alanlar yaratması. Caner onca yıl boşuna uğraşmamış. Bu kitabı da İthaki yayınları yayımlayacak..