BIST 9.126
DOLAR 32,36
EURO 35,03
ALTIN 2.325,28
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Sayım Çınar genç Türk ressam ile Roma'da konuştu

Sayım Çınar Roma’da ressam Fatma Zeynep Çilek ile sanatını, projelerini, resme bakışını, Tılsımlar ve Olağanüstü Eşyalar konuştu.

Abone ol

SAYIM ÇINAR - ROMA
sayimc@superonline.com 

Ressam Fatma Zeynep Çilek’in Yaratılış koleksiyonundan 5 tablo Türk Dünyası Tekke Objeleri adlı sergi kapsamında sanatseverlerle buluştu. Sayım Çınar Roma’da Zeynep Çilek ile sanatını, projelerini, resme bakışını, Tılsımlar ve Olağanüstü Eşyalar konuştu.

Roma’dayız, önemli bir Türk - İtalyan buluşmasındayız. Senin de 5 işin var. Nasıl hissediyorsun? Sergiye ilgi çok büyük.

Kendi kültürümüzü dünyaya yaymak için bu yola çıktım. Kendi köklerimden ilham alıyorum. Sanat en güzel yol. Açılışta da buna şahit olduk. Beni en çok sevindiren tüm kimliklerden soyutlanıp işlerimin değerlendirilmesi oldu. Eserlerimi sunduğum insanlardan da bunu bekliyorum.

Daha önce Hürriyet’e söyleşi verdin. Farklı bir noktaya geldi söylediklerin. Farklı şeyler tartışıldı.

Çok rahatsızım. Sanatımla var olan bir insanım. Başarılarımı sunuyorum insanlara, hiç hoşlanmadım bu söyleşinin geldiği noktadan. Rahatsız olduğumu da belirttim.

ÖZEL HAYATIM KİMSEYİ İLGİLENDİRMEZ

Tam olarak ne oldu?

Sansasyonel bir şey yaşanmasını istemiyorum. Hürriyet muhabiri bir kelimemi yanlış yazdı, Kur’an kursunu, dans kursu olarak yayınladı. Beni asıl şaşırtan: Sümeyye Erdoğan ile olan arkadaşlığımı yazmazsa söyleşiyi yayınlamayacağını söyledi. Bu bana, sanatıma yapılmış en büyük saygısızlık. Özel hayatım kimseyi ilgilendirmez. Nerede tanıştığımı sorduğunda Kur’an kursu dedim. Gazeteyi aldığımda şok geçirdim. Dans kursu yazmış. Bununla ilgili bir tekzip yayınlanmasını istedim, devamında olanları hepimiz gördük. Hürriyet sorumlu davrandı. Bundan sonra daha dikkatli söyleşiler vereceğim. Sanat dışında sorulara yanıt vermeyeceğim. Hiçbir partiye örgüte ait olarak anılmak istemiyorum. Sanatımla var olmak istiyorum, neden kimlik sorgulaması yaşanıyor?

Tehayün’ü anlatır mısın, figüratif bir resim.

Bu resim benim son serimden bir örnek. Arketipler ve başlangıç anlarıyla ilgilendim. İnsan yaratılmadan harfler yaratıldı. Kelimenin heceleri, harfler yazıyor bu resimde. Bir ressam nasıl resmini yapmadan önce skeç defteri kullanır, bunu da hattatların skeç defteri gibi düşündüm, karalama defteri gibi tasarladım.