BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,73
ALTIN 2.498,07
HABER /  SEÇİM

Sayım bitti gözyaşlarını tutamadı

Yalova'da yeniden yapılan sandık sayımı sonrası 5 oyla zaferini ilan eden CHP'li Vefa Salman gözyaşlarına hakim olamadı.

Abone ol

CHP ve AK Parti'nin yaptığı itirazlar üzerine 124 sandıktaki oylar yeniden sayıldı.

Sabaha karşı seçimi 6 oy farkla CHP'nin kazandığı duyurulurken, Muharrem İnce'den de 'resmi belge elimde' açıklaması geldi. Seçimi kazandığını öğrenen Vefa Salman ise gözyaşlarına hakim olamadı.

Yalova İl Seçim Kurulu, CHP ve AK Parti'nin seçim sonuçlarına yaptığı itirazları kabul etti ve 126 sandıktaki oyların yeniden sayılmasını kararlaştırdı. Söz konusu sandıklardaki oyların sayımı sabaha karşı bitti ve resmi olmayan sonuçlara göre belediye başkanlığını, 6 oy farkıyla CHP'nin kazandığı bildirildi.

1 OY FARK

Yine resmi olmayan sonuçlara göre, AK Parti'li Yakup Koçal'ın CHP'li aday Vefa Salman'dan bir oy fazla aldığı açıklanmıştı.

Yalova genelinde 149 bin 818 seçmen 550 sandıkta oy kullandı. Seçimin en çekişmeli geçen illerin başında gelen Yalova'da merkezde de 85 bin 561 seçmen 299 sandıkta tercihlerini belirledi.İlk gün seçimi AK Parti adayı Yakup Koçal'ın bir oy farkla kazandığının açıklanmasının ardından CHP, 1137 numaralı sandıkta partilerine çıkan 154 oyun 1 olarak görüldüğünü, oylarının HDP'ye yazıldığını belirterek itirazda bulundu. Yapılan bu itiraz, Yalova İl Seçim Kurulu'nca değerlendirilerek, partilerin itiraz ettikleri 124 sandık yeniden sayıldı.             

Sabah saat 05.00'a süren sayım sonrası, Yalova Belediye Başkanlığı'nı resmi olmayan sonuçlara göre Ak Parti 'den 5 oy fazla aldığı öne sürülen CHP' li Vefa Salman'ın kazandığı öğrenildi. Ak Parti 'nin bugün bazı sandıklara itiraz edeceği iddia edildi.

 CHP'Lİ İNCE: RESMİ BELGE ELİMDE

Vefa Salman'ın 5 oy farkıyla seçimi kazandığını doğrulayan ve bir açıklama yapması beklenen CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, Twitter sayfasından resmi belgenin elinde olduğunu duyurdu.

İnce Twitter'dan şunları yazdı:

YALOVA'DA YENİ SAYIM SONUÇLARI
CHP Adayı Vefa Salman 27 bin 229

AK Parti adayı Yakup Koçal 27 bin 223

MHP adayı Ahmet Kaplan 3 bin 390

HDP adayı Tuncay Turanlı 2 bin 101

SP adayı Celal Korkmaz bin 298

"İnancın, direnişin ve sandıklara sahip çıkmanın sonucudur, resmi belge elimdedir, @VefaSalman Yalova Belediye Başkanı seçilmiştir. AKP bütün itirazlarını yapmıştır, sonuç değişmemiştir, Adliye önüne gelerek oylarına, kentlerine sahip çıkan hemşerilerime teşekkür ediyorum."

Kurulun kararını, Yalova Adliyesi önünde değerlendiren Muharrem İnce, itirazlar üzerine, geçersiz sayılan oyların yeniden incelendiğini, incelenme sonrasında, pazartesi günü 1 oy farkla seçimi kaybettiği açıklanan CHP adayı Vefa Salman'ın, 6 oyla belediye başkanlığına seçildiğinin ilan edildiğini hatırlattı.

yalova seçim sonuçları 2014 yalova chp belediye başkanı vefa salman.jpg

1-0 DEĞİL 2-0 YAPTIK

CHP'nin Yalova'da seçimi kazandığını belirten İnce, "Bugün 1-0 değil, 2-0 yaptık. Pazar günü bir seçim kazandık, bugün bir seçim daha kazandık. Bu 2-0 oldu. AKP bütün itirazlarını yaptı. Bütün itirazları sonucunda Sayın Vefa Salman, 27 bin 229 oyla Yalova'nın yeni belediye başkanıdır. AKP'nin yaptığı bütün itirazlar karara bağlanmıştır. Bu saatten sonra çalınmadığı sürece hiçbir şey değiştirilemez çünkü bütün itirazlar kurul tarafından karara bağlanmıştır. Bilgileri, belgeleri elimizdedir" diye konuştu.

GÖZYAŞLARINA HAKİM OLAMADI

Seçimi kazandığı ilan edilen Vefa Salman ise gözyaşlarına hakim olamadı. Salman, "Ben en başından beri kazanacağıma yürekten inanmıştım. Televizyonlara konuşurken de söyledim, 'Bu seçimi biz aldık' dedim. Sakindim ve hiç heyecan yoktu. Onların beni telkin etmesi gerekirken onları ben telkin ettim. Adalet de ikinci kez tecelli etti. Sadece taraflarımın değil bütün Yalova'nın belediye başkanı olacağım" ifadelerini kullandı.

AK PARTİ'Lİ ADAY: DEMOKRASİNİN GÜZELLİĞİ

AK Parti Milletvekili Temel Coşkun da 120 sandıkta tekrar bir sayım yapıldığını dile getirerek şöyle konuştu:

"Bunların içerisinde 108 geçersiz oyun geçerli hale gelmesi söz konusu oldu. Bu 108 oydan da 65 oy Adalet ve Kalkınma Partisi'nin hanesine yazıldı. 43 oy da Cumhuriyet Halk Partisi'nin hanesine yazıldı. Dolayısıyla bizim itirazda ne kadar haklı olduğumuzu gösteren bir neticedir bu. Hani birileri burada atıyor tutuyor ya. İşte 'ıslak imza almış da, efendim sandıklara bundan sonraki sayımlara hırsızlık ve kayıp yapılmazsa' gibi onu söyleyen kişiye iade ediyorum. Adalet ve Kalkınma Partisi, bu konularda çok tecrübelidir Almayı da vermeyi de kaybetmeyi de kazanmayı da bilmiştir. Dolayısıyla 108 oyun tasnifi budur. 65 oy geçersiz sayıldığı halde bu geceki sayımda geçerli olmuştur ve bizim hanemize yazılmıştır. 43 oy da CHP'nin hanesine yazılmıştır. Ancak daha önce maddi hatadan dolayı sayılan 28 oy CHP'nin lehinde gerçekleştiği için 23'e 28 gibi kıyaslamayla eksi 5 durumuna biz düştük. Yani 5 oy farkla şu anda Cumhuriyet Halk Partisi öne geçmiştir. Sonuç olarak hadise budur. Tabii demokrasilerin güzelliği burada. Belki zorluğu var, sıkıntıları var. Hakkınızı arama gibi bir yetkiniz var veya haksızlığa uğrayanın haksızlığını telafi etme gibi bir durumu var."

TEBRİK EDER HAYIRLI OLSUN DERİZ

Aldıkları neticeden sonra sayılmayan diğer sandıklarda da bu tür şüphelerinin arttığını dile getiren Coşkun, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dolayısıyla bunun hukuki ve yasal mücadelesini bundan sonraki aşamada da kanunun bize tanıdığı haklar ölçüsüne yapacağız. Çünkü aradaki fark zaten belli. Birilerine çok geldi bizim bu itirazımız. Biz Yalova'da seçimin galibiyiz. Türkiye'de zaten tartışılmaz galibiyiz. Partimizin aldığı oylar ve belediyeler belli. Yalova'da da 4 ilçemizi 5 tane de beldemizi aldık. İl de şu anda ortada. Dolayısıyla biz Türkiye'nin en güçlü partisiyiz. Yerel seçimlerde birtakım birliktelikler yapsalar da netice ortadadır. 1 oydu bizim lehimize bugün 5 oya döndü. Biz bunu arayacağız ama birilerinin de çirkin saldırılarını şiddetle kınıyorum. Biz milletimizin her türlü kararına saygılıyız. Süreç devam ediyor. Bir yandan da o sürecin içerisinde daha sonra mazbatasını alan arkadaşımız kim olursa, bizim partimizin adayı olursa onu tebrik ederiz, kutlarız, Cumhuriyet Halk Partisi'nin adayı mazbatasını alırsa onu tebrik ederiz, hayırlı olsun deriz"

seçim sonuçları 2014.jpg