BIST 9.530
DOLAR 32,47
EURO 34,86
ALTIN 2.477,63
HABER /  DÜNYA

Savunma hattı kırıldı, şehir merkezine girildi!

Irak'ın Telafer şehrini terör örgütü DEAŞ'tan temizlemek için başlatılan operasyonda Irak askerleri şehir merkezine ulaştığı bilgisi ulaştı.

Abone ol

Türkmen kenti Telafer'i terör örgütü DEAŞ'ın elinden alma operasyonunda askerler şehir merkezine ulaştı. Sokak çatışmalarının gerçekleştiği bölgede Irak ordusu tanklar ve zırhlı araçlarla ilerliyor.

Son 24 saatte, Cezire, Hadra ve Vihda mahalleleri teröristlerden temizlendi. Operasyonun altıncı gününde şimdiye dek 320 teröristin etkisiz hale getirildiği bildirildi.

Irak güçlerinin Musul'a bağlı Telafer ilçesini terör örgütü DEAŞ'tan kurtarma operasyonu kapsamında, Muhallebiye kasabasını geri aldığı bildirildi.

Irak ordusunda görevli Albay Abdulselam el-Cuburi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, '15. Tugay ile onlara destek veren Haşdi Şabi güçlerinin, DEAŞ'ın elinde tuttuğu Muhallebiye kasabasında kontrolü sağladığını' söyledi.

Kasaba merkezinde kontrolü sağlayan güvenlik güçlerinin, teröristlerin geride bıraktığı bombaları temizlemeye çalıştığını kaydeden Cuburi, Muhallebiye'nin yanı sıra ona bağlı Muşrifiye köyü ile çevre bölgelerin de DEAŞ'tan kurtarıldığını aktardı.

ŞEHİR 2014'TEN BERİ DEAŞ'IN ELİNDE

Terör örgütü DEAŞ'ın Haziran 2014'te ele geçirdiği Muhallebiye beldesi, Musul kent merkezine bağlı olup batısında yer alıyor. Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, 20 Ağustos Pazar günü Telafer'i DEAŞ'tan kurtarma operasyonunun başladığını duyurmuştu.

Telafer Musul'a kıyasla çok daha küçük olsa da, DEAŞ'ın 2014'ten bu yana 'stratejik üs' olarak kullandığı bir yer. Kent, 2004 sonundan 2006'ya dek DEAŞ'ın öncüsü 'Irak'ta El Kaide' örgütünün kontrolündeydi.

Şehir DEAŞ'ın eline geçmeden önce 200 bin kişilik nüfusunun büyük çoğunluğu Türkmendi ve bunların da yine büyük çoğunluğu Sünnilerden oluşuyordu.