BIST 9.080
DOLAR 32,39
EURO 35,01
ALTIN 2.325,72
HABER /  GÜNCEL

Savcılık bombacı astsubayın peşinde

Savcılık, 'bombalı' saldırı iddiasında astsubayın peşinde

Abone ol

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik'in, "1995 yılında üniversitedeki odama vali bomba koydurdu" açıklamasına ilişkin başsavcılık tarafından başlatılan soruşturmanın yol haritası belli oldu.

Van Cumhuriyet Başsavcılığı'nca 10 Ağustos'tan sonra iddia sahiplerinin ifadelerinin alınmaya başlanacağı öğrenildi. Alınan bilgiye göre soruşturmanın en kilit isimlerinden biri, bombalı saldırının hemen ardından olayı soruşturmak üzere üniversiteye gelen astsubay olacak. Hüseyin Çelik'in Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nden arkadaşı Prof. Dr. Mustafa Nutku, olay sonrası üniversiteye gelen bir astsubayın bombayı kimin koydurduğunu bildiğini söylemişti. Savcılık, astsubay için araştırma başlatarak kimliğini ortaya çıkartacak.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik'in geçtiğimiz haftalarda ortaya attığı iddia gündeme bomba gibi düştü. Çelik, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde görev yaptığı 1995 yılında, odasına dönemin Van Valisi Mahmut Yılbaş tarafından bomba konulduğunu iddia etmişti. Bu iddiayı üniversiteden mesai arkadaşı Prof. Dr. Mustafa Nutku da doğrulamış, bombanın C4 tipi olduğunu söyleyerek olayı detaylı bir şekilde anlatmıştı. Nutku, önemli bir ayrıntıyı da paylaşarak olayı soruşturmak için üniversiteye gelen bir astsubayın bombayı kimin koydurduğunu bildiğini savunmuştu. Nutku, "Rektör adayının benim tarafımdan ortaya atıldığını öğrenen o astsubay, 'Demek ki bombayı yanlış yere koymuşlar' dedi. Ben o kişinin bombayı kimin koydurduğunu bildiğini tahmin ediyorum." ifadelerini kullanmıştı.

Van Cumhuriyet Başsavcılığı da konuyla ilgili iddiaların hemen ardından inceleme başlattı. Başsavcı Vekili Halil Yılar, soruşturmanın genişletilmesi ve iddiaların araştırılması için Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Canavcı'yı görevlendirdi. Alınan bilgiye göre 15 gün önce başlatılan incelemeyle ilgili yol haritası çizildi. Savcılık yetkilileri olayla ilgili gerekli belgeleri tamamlarken ikinci adım için izinlerin bittiği ve tayinlerin netleştiği 10 Ağustos bekleniyor. Bu tarihten itibaren iddia sahiplerinin ifadelerinin alınmaya başlanacağı öğrenildi. Savcılık kritik bir isim için derin bir araştırma başlatma hazırlığında. Çelik'in odasının önüne konulan bomba patladıktan sonra olayı soruşturmak için üniversiteye gelen astsubay mercek altına alındı. İddia sahipleri ve iddiaların muhatabı dönemin Van Valisi Mahmut Yılbaş dinlendikten sonra astsubayın kimliğiyle ilgili araştırma yürütülecek.

CHP MİLİTAN YARGI GÖRMEK İSTİYORSA BOZKURT'A BAKSIN

AK Parti Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenleyen Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun yargının militanlaştığı yönündeki iddiasına tepki gösterdi. CHP'nin yargıyı da orduyu da kendi arka bahçesi gibi gördüğünü söyleyen Çelik, yargıda da hatalar olabileceğini ancak bütün hakim ve savcıları suçlamanın da doğru olmadığını vurguladı. Ardından, "Eğer ille de Kılıçdaroğlu militan yargının ne olduğunu öğrenmek istiyorsa devlet için hakim ilkesini getiren, CHP'nin onlar için efsane Adalet Bakanı Mahmut Esat Bozkurt'a bakması gerekiyor. Bugüne kadar ne kadar darbe yapılmışsa CHP ya fiilen ya fikren darbenin içindedir." dedi.