BIST 9.479
DOLAR 32,60
EURO 34,81
ALTIN 2.507,68
HABER /  GÜNCEL

Savcıdan Oscar Pistorius’a çapraz cinayet sorgusu

Duruşmanın üçüncü gününde kız arkadaşı Reeva Steenkamp’i öldürmekten yargılanan Güney Afrikalı ünlü atlet Oscar Pistorius savcı tarafından çapraz sorguya alındı.

Abone ol

Duruşmanın üçüncü gününde kız arkadaşı Reeva Steenkamp’i öldürmekten yargılanan Güney Afrikalı ünlü atlet Oscar Pistorius savcı tarafından çapraz sorguya alındı.

Savcı Gerrie Nel, Pistorius’u sorularıyla Steenkamp’ı vurduğu 14 Şubat 2013 gecesindeki eylemlerinin tüm sonuçlarını ve ağırlığını kabul etmeye zorluyor.

Pistorius Steenkamp’ı vurduğu gece “korkunç bir hata” yaptığını söylerken, Savcı Nel, “Hata mı? Bunu üç kez tekrar ettin… Sen bir insanı öldürdün, yaptığın bu. Ona ateş ettin ve öldürdün, bunu sorumluluğunu almayacak mısın?” dedi.

Mahkeme salonunda sert, doğrudan ve taviz vermez tavrı ile bilinen Nel, ülkenin en saygın hukukçularından.

Güney Afrika’nın Pretoria kentinde görülen duruşmayı takip eden BBC muhabiri Andrew Harding çapraz sorgunun açılış dakikalarının Pistorius’a Savcı Nel’in savaşçı tarzıyla ilgili bir fikir vermiş olabileceğini söylüyor.

Meslek hayatından 30 yıldan fazla deneyime sahip olan Nel, bu tür önemli davaların yabancısı değil. Eski polis şefi ve Interpol’ün eski başkanı Jackie Selebi ile ilgili yolsuzluk davasında da savcı Nel idi ve Selebi’ye çapraz sorgu sırasında “kendini beğenmiş yalancı” demişti.

'Korkusuz' savcı

Nel’i tanıyanlar ayrıntılara dair müthiş dikkatini ve “korkusuzluğunu” takdir ediyor. Apartheid karşıtı aktivist Chris Hani’nin 1993’te görülen cinayet davasında Gel kıdemsiz savcı olarak görev yapmıştı.

Duruşmanın erken saatlerinde avukatı tarafından sorgulanan Pistorius sağlık ekipleri olay yerine geldiğinde neler olduğunu anlattı.

Pistorius “İşlerini yapabilmeleri için yer açmam gerektiğini söylediler ben de ayapa kalktım. Reeva daha ambulans gelmeden ben onu tutarken ölmüştü. Dolayısıyla onun için yapabilecekler bir şey olmadığını biliyordum,” dedi.

'Kan kokusu'

Pistorius polis ve diğer yetkililer eve geldiğinde hissettiklerini de anlattı.

“Polislerden birine ellerimi yıkayıp yıkayamacağımı sordum çünkü kanın kokusu kusma isteği uyandırıyordu.”

Pistorius iddia makamının Sttenkamp’ı bilerek öldürdüğü iddiasını reddediyor ve kız arkadaşını eve girmeye çalışan biriyle karıştırdığını söylüyor.

Eğer suçlu bulunursa 27 yaşındaki ampute atlet ömür boyu hapis cezası alabilir.