BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,84
ALTIN 2.507,99
HABER /  GÜNCEL

Şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz toprağa verildi

Şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz Eyüp Sultan Camisi'ndeki törenin ardından Eyüp Mezarlığı'nda toprağa verildi. Şehit Savcı'nın cenazesi Türkiye'yi ağlattı

Abone ol

Mehmet Selim Kiraz son yolculuğuna uğurlandı.

Şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz için bugün ilk tören şehit olduğu Çağlayan Adliyesi'nde yapıldı. Savcı Kiraz'ın meslektaşları adliye binasını hıncahınç doldurdu.

Şehit savcının cenazesi daha sonra Eyüp Sultan Camisi'ne getirildi. Başbakan Ahmet Davutoğlu ve 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yanı sıra çok sayıda siyasi, yargı ve askeri erkandan katılımcı cenazede saf tuttu. 

AĞLAMADI AĞLAYANLARI UYARDI

Cenaze törenine Savcı Kiraz'ın babası Hakkı Kiraz'ın sözleriyle savcının oğlunun babasına helallik verme anları damga vurdu. Savcı Kiraz'ın oğlu Muhammed'in cenaze töreninde ağlamadı. Cenaze boyunca dik bir duruş sergileyen küçük Muhammed ağlayanları da 'ağlamayın' diye uyardı. 

Şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın cenaze töreninden detaylar şöyle:

BABAYA SON VEDA 

İstanbul Adalet Sarayı'nda öldürülen savcı Mehmet Selim Kiraz'ın cenaze namazında gözler babası ve oğlundaydı. Şehit savcının oğlu Muhammed ve babası Hakkı Kiraz, törende haklarını böyle helal ettiler ve şahitlik ettiler.


DAVUTOĞLU VE EŞİNDEN ACILI AİLEYE TAZİYE


Eyüp Sultan Camisi'ndeki cenaze törenine katılan Başkan Ahmet Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu acılı Kiraz ailesien taziyelerini ilettik. Davutoğlu, Savcı Kiraz'ın cenazesinin camiden çıkarılışı sırasında tabuta omuz verdi. 

sehit-savci-mehmet-selim-kiraz-cenaze-toreni-basbakan-ahmet-davutoglu.jpg
Başbakan Ahmet Davutoğlu ile 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül cenaze namazında yan yana saf tuttu. 

basbakan-ahmet-davutoglu-11.-cumhurbaskani-abdullah-gul-sehit-savci-mehmet-selim-kirazin-cenazesinde-yan-yana-saf-tuttu.jpg

ACILI BABADAN İBRETLİK SÖZLER

13.29-
Şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın hakim eşi Yasemin Kiraz ve babası Hakkı Kiraz taziyeleri kabul etti. Acılı baba Hakkı Kiraz, oğlunun ardından şunları söyledi:

"Oğlum bunu hak etmemişti ama kaderde bu varsa boynumuz kıldan incedir. Yüreğim de yanıyor ama şükrediyorum. Vallahi ben sakindim. 'Allah'tan geldi' dedim. 'Takdiri ilahidir, kaderimizde bu vardı' dedim. Oğlum bunu hak etmemişti ama kaderde bu varsa boynumuz kıldan incedir. Biz inanan insanlarız. Hamdolsun gayrimeşru bir yolda değil, namusuyla alnının akıyla, şerefiyle, haysiyetiyle, onuruyla, görevinin başında takdiri ilahi oldu. Ben memnunum, şükrediyorum. Yüreğim de yanıyor ama şükrediyorum."

Baba Kiraz, "Siz dün oğlunuzla görüşebildiniz mi?" sorusuna "Görüşemedim" yanıtını verdi.

sehit-savci-mehmet-selim-kirazin-babasi-hakki-kiraz.jpg 
Şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın babası Hakkı Kiraz (sağda) 

ANKARA'DAKİ TÖRENLER

Şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz için Ankara'da törenler düzenlendi. Ankara'da şehit savcı için ilk tören Adalet Sarayı'nda düzenlendi. Daha sonra Yargıtay ve Danıştay'da düzenlenen törenlerde cübbeleriyle kameralar karşısına geçen yüksek yargı mensupları 'Birlik' mesajı verdiler.

mehmet-selim-kiraz-cinayeti-yargitay-toren.jpg

ÇAĞLAYAN ADLİYESİ'NDE EN ZOR GÖREV

Savcı Kiraz için şehit düştüğü Çağlayan Adliyesi bugün meslektaşları tarafından hıncahınç dolduruldu. 10 katlı adliye sarayının tören alınan çıkan tüm kolidorları doldu. 

sehit-savci-mehmet-selim-kiraz-cenaze-toreni-caglayan-adliyesi.jpg
DUALAR OKUNDU, HELALLİK İSTENDİ

Çağlayan Adliyesi'ndeki tören İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu'nun konuşmasıyla başladı. Çağlayan Adliyesi'ndeki törende İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran, şehit savcı için dua etti, meslektaşlarından helallik istedi. 

BAKANIN SÖZLERİ TÖRENE DAMGA VURDU


Çağlayan Adliyesi'ndeki törene Adalet Bakanı Kenan İpek'in sert açıklaması damga vurdu. Konuşmasında savcıyı hedef alan eylemcileri 'toplumun tedavi edilmesi gereken sapkın unsurları' diye tanımladı.
Bakanın açıklamasının detayları şöyle:

Bu alçak saldırıyı millet olarak kınıyor ve lanetliyoruz. Bu saldırı yalnızca rahmetli meslektaşımıza değil, tüm adalet sistemimize yapılmıştır. Savcımıza yönelen silah milletimize yönelmiştir.

şehit savcı mehmet selim kiraz cenezesi son dakika gelişmeleri canlı yayınla internethaber.com'da.jpg

ÖNCE SİLAH SESİ GELDİ SONRA OPERASYON BAŞLADI

Odadan gelen silah sesleri üzerine polisimiz operasyonu başlatmıştır. Silah hiç bir zaman adalet isteme yolu değildir. Terörün ahlakı olmaz. Bu marjinal gruplar toplumun tedavi edilmesi gereken sapkın unsurlarıdır. Bu kişilerin boş devrim masallarıyla ailelerinden kopardıklarını biliyoruz. Küresel maşalar bu terör örgütlerini besleyip sahaya sürüyorlar. Herkes haddini bilecek. Türkiye 3-5 aşağılıklara boyun eğmeyecektir. Bu tetikçilerin arkasındaki alçak ve karanlık güçleri bulacağız. Kim ne amaç taşıyorsa bu kirli hesaplarına ulaşamayacaklar.

Hepimiz Mehmet Selim'iz deme zamanıdır!

NE ZAMAN BÜYÜK HEDEFLER KOYSAK...

Devlet olarak ne zaman büyük hedefler belirlemişsek ya kargaşa ya da terörle içine kapanmıştır. Türkiye artık eski ülke değil. Kimse Türkiye içine kapansın diye beklemesin. Küçük hesaplardan medet umanların elleri boş kalacaktır.


OLAY YERİ İNCELEME EKİPLERİNİN ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Bu arada İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Olay Yeri İnceleme ekiplerinin, olayın yaşandığı savcı Mehmet Selim Kiraz'ın odasındaki çalışmalarını sürdürüyor. Saldırının gerçekleştiği 6'ıncı katın ana koridorunda avukatların ve vatandaşların giriş çıkışına müdahale edilmezken, sadece olayın meydana geldiği alana girilmesine izin verilmiyor. Adliyenin normal mesaisi ve duruşmalarına devam ediliyor.

ŞEHİT SAVCI MEHMET SELİM KİRAZ KİMDİR? 

Şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz, İstanbul'dan önce Osmaniye'de görev yapıyordu. Sonrasında İstanbul Gaziosmanpaşa'da dört yıl süreyle görev aldı. Rehin alınan Savcı Kiraz, HSYK'nın yaz kararnamesi ise Gaziosmanpaşa Adliyesi'nden Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'ne ataması yapılmıştı.

BERKİN ELVAN DOSYASINA NASIL MÜDAHİL OLDU?

Berkin Elvan soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz, davaya atandığı dönemde İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne yazı yazarak, Ulusal Kriminal Büro’nun fotoğraflar üzerinden yaptığı incelemede 3 polisin eşgalinin tespit edildiğini ancak açık kimliklerinin tespit edilemediğini hatırlatmıştı. Savcı Kiraz, eşgalleri belirlenen ikisi ZET’çi (bibar gazı tabancası kullanan polisler), biri de muhimmatçı bu 3 polisin açık kimliğinin tespiti için olay günü olay yerinde görev yapan polislerin açık kimliklerinin fotoğrafları ile birlikte kendisine yollanmasını istemişti.

Sonrasında olaylar şu şekilde gelişti: İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Savcı Kiraz’ın talebi üzerine 21 polisin açık kimliklerini ve değişik açı ve boylardan çekilmiş fotoğraflarını soruşturma dosyasına yolladı. Savcı Kiraz, daha önce eşgalleri belirlenen ancak açık kimliklerine ulaşılamayan 3 polisin fotoğrafları ile emniyetin yolladığı 21 polisin fotoğraflarını ve kimlik bilgilerini Adli Tıp Kurumu Ses ve Görüntü İnceleme Şube Müdürlüğü’ne yolladı. Savcı Kiraz, eşgalleri tespit edilen ancak açık kimlikleri tespit edilemeyen bu 3 polisin, emniyetin gönderdiği 21 polis içinde olup olmadığının belirlenmesini istedi.

Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın Berkin Elvan dosyasında yaptığı son işlemlerden biri de, Elvan’ın ölümüne ilişkin görüntüleri Jandarma Kriminal’e göndermek oldu. Ulusal Kriminal Büro’ya gönderilen kamera görüntüleri üzerinden şüpheli polislerin kimlik tespiti yapılamayınca kayıtlar, Savcı Kiraz tarafından geçen günlerden Jandarma Kriminal’e gönderildi.

sehit-savci-mehmet-selim-kiraz-kimdir-mehmet-selim-kiraz-cenaze-toreni-bugun.jpg
GEZİ PARKI DOSYASI

Savcı Mehmet Selim Kiraz, geçen yıl ekim ayında Gezi Parkı dosyalarında bakmakla görevlendirildi. Berkin Elvan’ın öldürülmesinin yanı sıra Lobna Allami, Okan Özçelik, Volkan Kesanbilici, Edral Sarıkaya, Aydın Aydoğan ve Burak Ünveren’in de aralarında olduğu, Gezi Parkı gösterileri sırasında yaralananlar hakkındaki soruşturma dosyalarını yürütüyordu. Savcı Kiraz’ın yürüttüğü soruşturmalarda, şüpheli kamu görevlilerinin tespiti aşamasına gelinmişti. Kiraz’ın eşi de Çağlayan Adliyesi’nde hakim olarak görev yapıyor. 

31 Mart 2015'te yaşanan ülke çapındaki elektrik kesintisi sırasında harekete geçen DHKC üyeleri, Berkin Elvan davasına bakan savcı Mehmet Selim Kiraz'ı görev yaptığı adliyede rehin aldı. İçeriden silah sesi duyuldu, özel tim adliyeye girdi. Berkin Elvan'ın ölümünden sorumlu polislerin 'canlı yayında itirafta bulunmasını ve yargılanmalarını' isteyen örgüt, aralarında milletvekili Sezgin Tanrıkulu, İstanbul Baro Başkanı Ümit Kocasakal ve TAYAD'ın da olduğu bir arabulucu heyeti oluşturulmasını istiyor. Taleplerinin yerine getirilmesi için 15.35'e kadar süre veren örgüt, operasyon düzenlenmesi halinde savcıyı öldürmekle tehdit ediyor.

mehmet-selim-kiraz.20150401155226.jpg

ACI HABER AKŞAM GELDİ

Çağlayan adliyesinde Berkin Elvan soruşturmasını yürüten savcı bir grup tarafından rehin alındı. İçeriden silah sesi duyuldu, özel tim adliyeye girdi. Örgüt, şu açıklamayı yaptı:

"Berkin Elvan'ı vuran ve gözetleyen polislerin derhal tutuklanmasını istiyoruz. Milletvekili Sezgin Tanrıkulu arabulucu olsun. 15.35'e kadar süre veriyoruz, müdahale olursa savcıyı öldürürüz."

Dün akşam saatlerinde ise eylemciler ile emniyet güçleri arasında çıkan çatışmada savcı Mehmet Selim Kiraz ağır yaralandı, ardından kaldırıldığı hastenede yaşamını yitirdi.