BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 35,06
ALTIN 2.326,32
HABER /  GÜNCEL

Savcı Kiraz'ın ölümünde şok iddia ve sorular!

Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın ölümünün ardından ortaya birçok soru ortaya atıldı: Operasyonun emrini kim verdi, ihmal var mı...

Abone ol

Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın öldürülmesinin ardından birçok soru yanıt bekliyor. Zaman gazetesi, "Savcı Kiraz’ın 8 saatlik rehin olayından sonra şehit edilmesi, istihbarat ve güvenlik zafiyetini ortaya çıkarttı" iddiasında bulundu.

Zaman gazetesinden Fazlı Mert'in operasyona ilişkin yanıt aradığı sorular şöyle:

SİLAH VE BOMBALAR ADLİYEYE NASIL SOKULDU?

Türkiye’nin en korunaklı adliyesine silah ve bombanın nasıl sokulduğu netleşmedi. İçeri girmek isteyenler tepeden tırnağa aranıp x-ray cihazından geçiriliyor. Sadece kimlik gösteren avukatlar içeriye girerken aranamıyor.

SALDIRGANLAR ADLİYEYE NASIL GİRDİ?

Saldırganların avukat cübbesiyle içeriye girdiği söylendi. Bu, hem Cumhurbaşkanı hem Başbakan’ın konuşmalarında kullanıldı. Ardından avukatların adliyeye girişlerine ilişkin düzenleme yapılacağı duyuruldu. Ancak saldırganların takım elbiseli olduğu, sahte avukat kimlikleriyle giriş yaptığı ortaya çıktı. Cübbe yalanını kim uydurdu? Bu dezenformasyonla olay siyasi yeni yasaklara bahane olarak mı kullanılıyor? Sahte avukat kimlikleri nasıl hazırlandı?

İSTİHBARAT VE MİT NEDEN İZLEMEDİ?

Şafak Yayla ve Bahattin Doğruyol gibi DHKP-C’nin canlı bomba listesinde olan isimlerin güvenlik güçleri tarafından neden takibi yapılmadı? 30 Ocak’ta Taksim Meydanı’nda polise ateş ederek kaçan Elif Sultan Kalsen de 2 aydır emniyet birimleri tarafından bulunamadı. Dün İstanbul Emniyeti’nin önünde silahla ateş ederken vurularak öldürüldü.

MÜZAKERELER NEDEN BİTİRİLDİ?

DHKP-C militanlarıyla 6 saat süren müzakerelerden sonra neden operasyon kararı alındı? Teröristler isteklerini söylemiş ve saat 18.00 sularında emniyet, teröristlerin isteklerini kabul etmişti. 20.25’te operasyon başladıktan sonra iki terörist, savcıyı başından vurarak şehit etti. Güvenlik birimleri, operasyon kararını verirken savcının hayatının kurtarılmasına dair strateji izledi mi?

OPERASYON KARARINI KİM VERDİ?

DHKP-C militanları iki kez süre uzatımına gitti. Önce 15.36’da sonra 19.49’da. Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan ile konuşan teröristlere benzer yöntemle müzakere uzatma, konuşarak ikna yöntemi için farklı teklifler ve taktikler denendi mi? Bu tip müzakerelerde her şey görüntülü ve sesli kayda alınıyor. Bu kayıtlar yapıldı mı? Varsa burada polisin ya da operasyon talimatını verenlerin hataları var mı? Operasyon emri kimden geldi?

SAVCININ DOSYALARI DIŞARI SIZDI MI?

Baskın yapanlar, savcının odasındaki dosyaları inceledi mi? Yaşamını yitiren savcı, Berkin soruşturmasında ve Gezi olaylarında görev alan polisleri mercek altına almıştı. DHKP-C militanları, polislerin listesine ya da savcının masasındaki soruşturma dosyalarına ulaştı mı, yeni bilgiler örgüte ulaştı mı?

TERÖRİSTLERE ENGEL NİYE YOK?

Olayla ilgili çok geçmeden basın mensuplarına yayın yasağı getirilmesine rağmen DHKP-C militanları sosyal medyadan örgütün propagandasını yaptı. Örgüt propagandası jammer gibi cihazlarla neden engellenmedi?

SAVCIYA KORUMA VERİLDİ Mİ?

Kafaları karıştıran en önemli konulardan biri ise Savcı Mehmet Selim Kiraz’a koruma verilip verilmediği. Alınan bilgilere göre, İl Koruma Kurulu kararı ile İstanbul’da görev yapan terör ve örgütlü suçlarla mücadele eden savcı ve hâkimlerin korumaları 10 gün önce geri alındı. Bu doğru mu?