BIST 9.717
DOLAR 32,50
EURO 34,94
ALTIN 2.440,72
HABER /  GÜNCEL

Savaş gemileri de yola çıktı SON DAKİKA

Ukrayna ve Rusya arasındaki Kırım krizinin ardından, Karadeniz'e çağırılan Rus savaş gemileri İstanbul'dan geçti

Abone ol

Dünya yeni bir savaşa doğru yol alıyor. Ukrayna krizinde artık silahlar sahaya sürülüyor. İstanbul ve Çanakkale boğazı savaş gemilerinin geçişine tanık oldu.

ABD Dışişleri Bakanı Ukrayna'ya gideceğini duyururken, Rus askerlerine verilen ültimatom ise yalanlandı. Rusya'dan gelen son cevap ise 'Kırım işgalini bitirmeyeceği' yönünde oldu.

İşte savaş çanlarının çalmasına sebep olun Ukrayna krizindeki yeni gelişmeler;
 
ÇANAKKALE Boğazı’ndan dün geçiş yapan 2 Rus savaş gemisinin ardından bu sabah da bir Ukrayna savaş gemisi geçiş yaparak Karadeniz’e doğru yol aldı.

Rusya ile Ukrayna arasında Kırım nedeniyle yaşanan krizin ardından Çanakkale Boğazı’nda da hareketli günler yaşanmaya başladı. İlk olarak dün (Pazartesi) Rusya’nın Suriye’deki iç savaş nedeniyle Akdeniz’de görevlendirdiği 2 savaş gemisi Çanakkale Boğazı’ndan geçerek Karadeniz’e doğru yol almıştı.

UKRAYNA DA SAVAŞ GEMİSİ YOLLADI

Çanakkale Boğazı bu sabah ise savaşın eşiğindeki iki ülkeden Ukrayna’nın bir savaş gemisine ev sahipliği yaptı. Saat 07.00’de Ege Denizi’nden Çanakkale Boğazı’na giriş yapan Ukrayna donanmasının amiral gemisi Hetman Sahaydachny fırkateyni saat 08.00’da Çanakkale önlerine ulaştı. Sahil Güvenlik Komutanlığı botunun eşlik ettiği Ukrayna Savaş Gemisi, boğazda gemilerin manevra yapması en güç nokta olan Nara Burnu’nu dönerek gözden kayboldu. Savaş gemisinin boğaz geçişini tamamladıktan sonra Karadeniz’e girecek.

screen-shot-2014-03-04-at-9.58.26-am.png

YANUKOVİÇ RUSYA'DAN ASKER İSTEDİ

Rusya'nın BM büyükelçisi BM Güvenlik Konseyi'ne, Ukrayna'nın devrik lideri Yanukoviç'in, sınır boyunca sivillerin korunması amacıyla Moskova'dan askeri birlik talep ettiğini söyledi.

Rusya'nın BM büyükelçisi Vitaly Churkin Güvenlik Konseyi toplantısında, Yanukoviç'in bu talebi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e Cumartesi günü yazılı olarak ilettiğini belirtti.

New York'taki toplantıda Churkin, Yanukoviç'in gönderdiği mektubun bir kopyasını gösterdi. Churckin Yanukoviç'in mektupta, 'Rusya Devlet Başkanı Putin’e çağrıda bulunarak; meşruiyet, barış, hukuk, düzen, istikrarı tesis etmek ve Ukrayna halkını korumak için, Rusya Federasyonu'nun askeri güçlerini kullanmasını talep ettiğini' belirttiğini aktardı.

UKRAYNA'DAN ÜLTİMATOM

140303120507_russian_military_crimea_512x288_afp_nocredit.20140304095818.jpg

Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya'ın Kırım'daki Ukrayna güçlerine, teslim olmaları için salı sabahı TSİ 05.00'e dek süre verdiğini duyurmuştu.

Rus donanması sözcüsü iddiayı reddetmişti. Ukraynalı yetkililere göre, ültimatom, Rusya'nın Karadeniz Filosu Komutanı Aleksander Vitko tarafından vermişti. Ancak Rus Interfaks ajansı filo sözcüsünün ültimatom verildiğini reddetiğini duyurmuştu.

RUSYA : ASKERLER KALICI

140303125204_russian_troops_ukraine_512x288_bbc.20140304095809.jpg

Rusya son olarak askerlerinin ülkenin çıkarlarını ve vatandaşlarını korumak için Ukrayna'daki siyasi durum normalleşene dek ülkede kalacağını açıklamıştı.

Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Rusya'nın "aşırı milliyetçi tehditlere karşı insan haklarını savunduğunu" söylemişti.

Rusya Parlamentosu, Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in geçen hafta devrilmesinin ardından Cumartesi günü Ukrayna'ya asker sevki için Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yetki vermişti.