BIST 9.066
DOLAR 32,31
EURO 35,12
ALTIN 2.293,70
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Satürn'ün nurtopu gibi bir uydusu daha oldu

Bilim adamları, Güneş Sistemi'nin altıncı gezegeni Satürn'ün halkalarında yeni bir uydunun doğumuna tanıklık etti.

Abone ol

Bilim adamlarının doğumuna tanıklık ettiği uyduya Peggy adı verildi

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nden (NASA) Linda Spilker, minik Ay'ın doğumunu "hiç beklemedikleri, son derece heyecan verici bir olay" olarak niteledi.

Spilker, ilk kez bir gök cisminin doğumuna tanık olduklarını vurguladı. Satürn'ün yörüngesindeki 63. uyduya şimdilik Peggy adı verildi.

TAMAMEN BUZ

Peggy'nin doğumu, Satürn'ün en dıştaki halkasından Cassini uzay aracının çektiği siyah-beyaz görüntülerden izlendi. Görüntüleri izleyen bilim adamları, buz parçacıklarından oluşan halkanın ucunda çıkıntıya benzeyen bir gök cismi keşfetti. Yeni doğan uydunun yaklaşık bir kilometre çapında ve tamamen buzdan olduğu belirlendi.

PARÇALANABİLİR

Güneş Sistemi'nin Jüpiter'den sonra ikinci en büyük gezegeni olan Satürn'ün çevresinde yüzde 90'u saf buzdan oluşan halkalar bulunuyor. Bu halkalarda doğan uydular, zaman içinde gezegenin yörüngesinde daha uzak konumlara yerleşiyor.

Bilim adamları, minik Peggy'nin akıbetinden endişeli. Yeni doğan uydu, halkalar içinde kalması durumunda buz kitleleri ile çarpışıp parçalanma riski ile karşı karşıya gelecek. Peggy, halkaların dışına çıkabilmeyi başarsa bile bu kez de daha büyük kardeşleriyle çarpışması söz konusu olabilecek. 

EKSİ 200 DERECE

Çıplak gözle izlenebildiği için tarih boyunca insanoğlunun dikkatini çeken Satürn, hidrojen ve helyumdan oluşuyor. Dünya'dan 1,5 milyar kilometre uzaklıktaki Satürn'ün yüzeyindeki sıcaklığın -200 derece olduğu sanılıyor.

satürn.20140417150832.jpg