BIST 9.511
DOLAR 32,60
EURO 34,84
ALTIN 2.492,22
HABER /  EKONOMİ

Şaşırtıcı derecede dirençli ekonomiyiz

Türkiye ekonomisinin şaşırtıcı derecede dirençli olduğunu söyleyen Haluk Dinçer, dolardaki yükselişe dikkat çekti. Dinçer, “Doların yükselmesi türbülans yaratır” dedi

Abone ol

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) eski Başkanı ve Sabancı Holding Perakende ve Sigorta Grup Başkanı Haluk Dinçer, ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye ekonomisini global ekonomiden ayrı düşünmenin mümkün olmadığını söyleyen Dinçer, “Fed’in faiz artırımı sürekli konuşuluyor. Fed’in faiz artırma sürecinin nasıl olacağı önemli. Türkiye aslında şaşırtıcı derecede dirençli bir ekonomi. Bu seneyi yine yüzde 3’e yakın büyümeyle kapatacağız. Global şartlarda bu oran çok iyi. Buna çok şükür demek lazım. Türkiye için iyi bir büyüme var diyebiliriz” diye konuştu.

Ekonomideki en sıkıntılı konunun dolardaki yükseliş olduğunu belirten Dinçer, şunları söyledi: “Türkiye’de ofis, alışveriş merkezi kiraları döviz bazlı. 9 ayda 70 kuruş artış ciddi problem. Faizlerde aşağı yukarı 2 puan artış var ama kur daha önemli. Doların yükselmesi daha büyük türbülans yaratır.”

KUR ENFLASYONU KONTROLDEN ÇIKARDI

HALUK Dinçer, Merkez Bankası’nın rezervlerine bakıldığında çok fazla atacak kurşunu olmadığını söyledi. Dinçer, “Merkez Bankası, Fed’i bekliyor. Merkez Bankası ne yapsa doğrudur dedik, hala görüşümüz aynıdır. Merkez Bankası, Fed ile beraber faizi artırabilir. Merkez Bankası’nın kurlarla ilgili olarak yapabileceği çok fazla şey olduğunu düşünmüyorum açıkçası. Kur artışından dolayı enflasyon kontrol edilmekten çıktı” diye konuştu. Dinçer, yapısal reformların şart olduğuna da vurgu yaparak “Hükümete kim gelirse gelsin yapısal reform yapması gerekir. Rekabet gücü artmalı ve yatırım ortamı hazırlanmalı” dedi.

BİZ FRENE BASMADIK YATIRIM YAPIYORUZ

HALUK Dinçer, yıl sonu itibarıyla CarrefourSA market sayısının 800’e ulaşacağını belirtti. Dinçer, şirket olarak herhangi bir frene basmadıklarını belirterek “Yeni mağazalar açıyoruz. E-ticarete ciddi yatırım yapıyoruz. Sigortacılık tarafından sürekli bir büyüme var, insan kaynaklarına yatırım yapıyoruz” dedi.