BIST 9.080
DOLAR 32,31
EURO 35,08
ALTIN 2.308,19
HABER /  DÜNYA

SAS komandolarının esrarengiz IŞİD operasyonu

İngiliz SAS komandoları, IŞİD'e karşı geliştirdikleri inanılmaz taktikle, militanlara gece baskınları düzenliyor, yüzlerce militan öldürüyor.

Abone ol

ABD'nin öncülük ettiği, Irak Şam İslam Devleti'yle (IŞİD) mücadele için oluşturulan Komisyon güçlerinden İngiltere'nin, IŞİD'e karşı yürüttüğü operasyonlar kapsamınan bugüne kadar sadece Irak'taki hava saldırılarında destek verdiği düşünülüyordu, fakat İngiliz özel kuvvetleri SAS komandolarının bölgede haftalardır kara operasyonları düzenlediği ortaya çıktı.

Mail on Sunday gazetesine konuşan İngiliz Savunma Bakanlığı kaynakları, ordunun özel harekat birimi olan SAS komandolarının 1 aydır Irak topraklarında IŞİD militanlarına 'vur-kaç' saldırıları düzenlediğini belirtti.

VUR-KAÇ SALDIRILARI

Daha önce IŞİD'in elindeki ABD'li ve İngiliz rehinelerin infazlarından sorumlu tutulan 'Cihatçı John' lakaplı İngiliz militanın yerinin belirlenmesi için bölgeye gönderildikleri açıklanan SAS komandolarının, Irak'ın kuzey ve orta vilayetlerinde belirlenen IŞİDhedeflerine baskınlar gerçekleştirdikleri söyleniyor.

ingiltere-sas.20141124100444.jpg
İngiliz Hava Kuvvetleri'ne ait insansız hava araçları (İHA) bölgedeki IŞİD hedeflerinin koordinatlarını komandolara iletiyor. Bölgedeki gizli üslerde konuşlanan komandolar daha sonra Chinook tipi nakliye helikopterleriyle hedef bölgesine götürülüyor. Hedefe yakın bir noktada bırakılan komandolar, daha sonra Atv tipi araçlarla militanların bulunduğu noktaya geliyor. Araçlara takılan ağır makineli silahlar ve Keskin Nişancıtüfekleriyle militanlara sürpriz saldırı düzenleyen komandolar daha sonra bölgeden ayrılıyor.

GÜNDE 8 MİLİTAN

Askeri kaynaklar, komandoların bu tarz saldırılarda her gece ortalama 8 militan öldürdüklerini, IŞİD'in son bir ayda bu şekilde 200'ü aşkın üyesini kaybettiğini vurguluyor. Militanların 'vur-kaç' saldırıları nedeniyle büyük moral çöküntüsü yaşadığı belirtiliyor.

İNGİLİZ ASKERLERİ YPG SAFLARINDA

İngiliz ordusunda görev aldıktan sonra emekliye ayrılan 2 eski piyadenin, IŞİD'e karşıKobani kentinin savunmasına yardımcı olmak için YPG saflarına katıldığı belirlendi. James Hughes ve Jamie Read adlı askerlerin daha önce Afganistan'da görev yaptıklarını kaydeden İngiliz basını, 17 yaşındaki Kürt kökenli İngiliz vatandaşı bir genç kızın da YPG'ye katılmak üzere yola çıktığını duyurdu.

"İNFAZ EDİLECEĞİM GERÇEĞİNİ KABUL ETTİM"

IŞİD, elinde tuttuğu İngiliz rehine John Cantlie'nin yeni video görüntülerini yayınladı. Geçen yıl Suriye'de rehin alınan İngiliz muhabir videoda, 'diğer hücre arkadaşları gibi infaz edileceği gerçeğini kabul ettiğini' söylerken, ABD askerlerinin 4 Temmuz'da düzenlediği başarısız kurtarma girişimi sırasında başka bir yerde tutulduğunu belirtiyor. IŞİD, bundan önce Cantlie'nin 6 ayrı videosunu yayınlamıştı. Örgüt geçtiğimiz aylarda İngiliz muhabiriKobani'ye götürerek, kentin militanların elinde olduğunu iddia etmişti.

IRAKLI BAKAN'IN AKRABALARI KAÇIRILDI

Irak Savunma Bakanı Halid Ubeydi'nin Musul'da yaşayan 78 akrabası, IŞİDmilitanlarınca kaçırıldı. Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Musul sorumlusu İsmet Recep, kaçırılan 78 kişinin Savunma Bakanı'nın kardeşleri ve yakın akrabalarından oluştuğunu söyledi. Militanlar, 18 Kasım'da Ubeydi'nin Musul merkezinde bulunan evine el koymuştu