BIST 9.091
DOLAR 32,37
EURO 35,01
ALTIN 2.325,39
HABER /  EKONOMİ

Saraçoğlu Mahallesi yıkılmayacak

"Taşınmazlar satılmayacak, yıkılmayacak, yerlerine alışveriş merkezi yapılmayacak. Yeşil alan genişletilecek."

Abone ol

Hükümetin 5 Ağustos'ta aldığı karar ne anlama geliyor? Sivil toplum kuruluşları yüreği ağzında kararı tartışırken müjdeli haber Maliye Bakanlığı'ndan geldi: "Taşınmazlar satılmayacak, yıkılmayacak, yerlerine alışveriş merkezi yapılmayacak. Yeşil alan genişletilecek."

Başkent'in ortasında Kızılay'da kurulmuş bir mahalle Saraçoğlu Mahallesi. Resmi adıyla Namık Kemal Mahallesi. Halkın ifadesiyle 'Devlet Mahallesi'. Cumhuriyetin ilk toplu konut projesi olması nedeniyle tarihi bir öneme sahip olan mahalle lojmanları, kütüphanesi, okulu ve dev çınarlarıyla topluca SİT kapsamında. Başbakanlığa, Milli Eğitim Bakanlığına, Genelkurmay'a komşu olan Mahalle ilk olarak Şubat 2013 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla 'Riskli Alan' ilan edildi.
 
Ancak yapılan itiraz sonucu Danıştay 14.Daire, 'riskli alan' kararını iptal etti. Ardından Bakanlar Kurulu Danıştay'ın iptal gerekçelerini dikkate alarak yeni bir kararla 18 Kasım 2013'te bölgeyi yeniden 'riskli alan' ilan etti. Ancak bu karara da itiraz edildi ve Danıştay, 
yürütmeyi durdurma kararı verdi. 

5 AĞUSTOS KARARI NE ANLAMA GELİYOR?
Sivil toplum kuruluşları ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında Danıştay nezdinde itirazlar devam ederken, 5 Ağustos 2014 tarihinde çıkan yeni bir Bakanlar Kurulu Kararı Ankaralılar'ın yüreğini yeniden ağzına getirdi. Söz konusu karar Namık Kemal Mahallesi ve Yenişehir Mahallelerinin 'devlet mahallesi' niteliği ile muhtelif kurumlara lojman olarak tahsislerinin kaldırılmasını öngörüyordu.

Bu karar kamuoyunda tarihi mahallenin imar değişiklikleriyle satılacağı, AVM ve ticaret merkezi haline getirileceği iddialarına neden oldu. Ancak Maliye Bakanlığı bugün yaptığı açıklama ile yüreklere su serpti. Açıklamada, 5 Ağustos tarihli kararla söz konusu alanın 'devlet mahallesi' niteliği ve muhtelif kurumlara lojman olarak tahsisinin kaldırıldığına dikkat çekildi. 

İŞBİRLİĞİYLE EKONOMİYE KAZANDIRACAĞIZ!
 
Ardından da "Taşınmazların ve üzerlerindeki binaların güçlendirme ve restorasyon çalışmalarının aslına uygun bir şekilde ve ilgili mevzuatı uyarınca, Bakanlığımız koordinasyonunda ilgili kamu kurum/kuruluşları ve sivil toplum kuruluşları ile işbirliği halinde yapılarak ekonomiye kazandırılması kararlaştırılmıştır" denildi. 

 1a.20140815004227.jpg

HALKIN KULLANIMINA AÇACAĞIZ
 
Maliye Bakanlığı açıklamasında, "Anılan sahadaki taşınmazlar üzerinde bulunan kamu konutu ve resmi kurum binaları olarak kullanılan yapıların dış cephe, tesisat, altyapı, çevre düzenleme yenilemelerine ihtiyacı olduğu gibi, 8 adet buharlı kazan sitemi ile ısıtılması dolayısıyla yakıt giderleri de önemli bir yekün teşkil etmektedir. Yüksek yenileme harcaması yaparak yeniden kamu konutu olarak kullanılması yerine, Bakanlar Kurulu kararında belirtilen çalışmaların yapılmasının ardından tüm halkın kullanımına açılmasının uygun olacağı değerlendirilmiştir" vurgusu dikkat çekti.

Bölgedeki 75 binada yer alan 428 konuttan 341 tanesinin boşaltıldığı bilgisi verilirken, "Maliye Bakanlığının koordinasyonunda ilgili diğer kamu kurum ve kuruluşlarıyla birlikte hareket edilmesi amacıyla Bakanlık Makamından onay alınmış ve ilgili kurumların katılımı ile bir toplantı gerçekleştirilmiştir" denildi. 

AVM YAPILMAYACAK
 
"Mevcut yapılar korunarak ve aslına uygun şekilde restore edilip, tüm halkın yararlanabileceği bir yapıya kavuşturulması, bu çerçevede kültürel, sanatsal ve sosyal öğelerin içinde yer alacağı, yeşil alanların genişletileceği, özellikle gençlere, engellilere ve yaşlılara dönük tematik alanların üretileceği bir estetik mimari projenin geliştirilmesi, bu yolla kentin marka değerinin arttırılması amaçlanmaktadır" denildikten sonra ise müjdeli haber net bir şekilde verildi: 
 
 
"Kamuoyundaki yanlış yönlendirmelerin aksine, söz konusu taşınmazların satılarak elden çıkarılması, sahadaki yapıların yıkılarak yerlerine alışveriş merkezi yapılması söz konusu olmadığı gibi, ağaçlar korunacak ve yeşil alanlar genişletilecektir."